Västerbottensgubbröra är nog ett av mina mest lagade och omtyckta recept. Det är också ett av mina äldsta recept eftersom den har varit ett stående inslag vid nästan alla högtider sen jag var barn. Gubbröran blir bara bättre efter någon dag i kylen och den passar därför utmärkt att förbereda.
I en klassisk gubbröra har man i ansjovis, men den har jag bytt ut mot västerbottensost. På så vis får man massa sälta och umami utan att använda fisk. Såklart får då också röran en annan karaktär – vilket också är hela meningen. Den ska inte smaka som en klassisk gubbröra, utan den ska vara en helt fristående variant med en egen unik smak.
Jag äter den helst på tunnbrödsknäcke eller julbröd, men den passar på allt från kavring, vört, crostini till en hederlig bit baguette.
Det spelar ingen roll om det midsommar, kräftskiva, jul eller påsk – västerbottensgubbröran måste alltid stå på bordet hemma hos mig.
Nytt 2024! Testa även min västerbottenstårta – cheesecake med kavringbotten och västerbottensgubbröra.
Västerbottensgubbröra
12 bufféportioner
250 g Västerbottenost
1 dl finhackad färsk dill
1 dl finhackad färsk gräslök
5 ägg
1/2 dl majonnäs
2-3 dl gräddfil
1 msk dijonsenap
salt och peppar
Servera på knäckemackor eller julbröd
Hårdkoka ägg i en liten kastrull – i runt 9 minuter. Fyll sen kastrullen med kallt vatten, så att äggen svalnar av fort. Riv ost, finhacka dill och gräslök – och blanda det sen i en skål. Addera majonnäs och dijon och rör runt. Finhacka sen äggen så litet som möjligt och häll även i hacket i skålen. Fyll gradvis på med gräddfil – börja med två dl och smaka av. Osten har mycket sälta, så du behöver eventuellt inte salta mer. Dra ett varv med pepparkvarnen. Röran ska inte vara rinnig, men inte heller svår att bre ut på en macka. Den håller i kylen upp till fyra dagar.
-Annie
32 kommentarer
Gott att slippa sillen! 🙂 Jag vet, löpe är knepigt alltså! Försöker alltid att köpa ost med “vegetabiliskt löpe” men jag kan också blunda för det då och då 🙂
Ja, usch, jag saknar knappast sillen! Jo samma här, men jag har framförallt svårt att släppa parmesanosten </3
Fy bubblan vad gott!! Nu önskar jag nästan att jag inte skulle jobba på midsommar.
Åh, jag tycker att du ska äta gott ändå! <3
Som vegetarian sedan typ … ja, nästan hela mitt liv så har jag alltid fått stå utanför sådana här traditionella rätter. Gubbröra har jag alltid tyckt verkar så spännande, men den har inte varit tillgänglig för mig. Så nu måste jag testa detta, så att jag också kan få vara en “i gänget” som äter traditionell mat. Tack för tipset. 🙂
Och du, jag klickade på din FB-ikon i högerspalten för att börja följa dig men den var felaktig. Nu hittade jag dig ändå på FB men det kan ju vara bra för dig att ändra så att andra kan hitta dit!
Kram till dig! <3
Jaa alltså verkligen gör det! Vet precis känslan! Åh TACK, för att du berättar det, ska försöka fixa till det så fort som möjligt <3
Vad kalas gott & fint presenterat! Löpe, håller med att det är knepigt!
Ost är tyvärr himla gott och det är inte alla som har vegetabilisk enzym! // Tina
Tack ska du ha! <3 Nä, precis 🙁
men gud! aldrig ätit detta, vegetarisk eller ej. then again var i år andra gången i mitt liv jag åt sill …..
låter svingott hur som!
Åhh tack! Testa vetja!
Tack för alla smarriga recept. Skönt att kunna bli inspirerad när man inte orkar tänka själv 🙂
Tack själv för din kommentar! 🙂 <3
Alltså verkligen älskar ditt sätt att skriva! Gillar blandningen av “enklare språk” (hoppas du förstår hur jag menar) med svordomar och så men ändå så genomtänkt och smart! Och alla mumsiga recept såklart 😊
Världens finaste kommentar!! Jag är så innerligt trött på att skriva korrekta och akademiska texter, så det är så skönt att bara få vara mig själv. Kul att du gillar det! <3 Hehe, inte alla tycker som du dock. Fick en kvinna på fb som avföljde mig och skrev "språket är faktiskt viktigt för mig!!" 😀
Tack för tipset med västerbottensost i! Jag har senast året upptäckt det här med tångkaviar – helt underbart! Så det har jag oftast i min gubbröra, då ser den exakt ut som gubbröran för folket som äter fisk (nästan) och jag gillar ju det sociala kring mat: att en till synes äter samma sak som alla andra och då också kan snacka om maten.
Det är såå beroendeframkallande enligt mig! Och ja, heja tångkaviar! Så himla bra grej.
Ser verkligen sååå gott ut! Om jag hinner så ska jag definitivt laga det här till fredag. Tack för tips!
Taack! Hoppas att det smakar om du testar <3
Provade din gubbröra i går med färskpotatis och en enkel sallad med inslag av ruccola. Mums! Kommer att serveras på vår midsommarbuffé 🙂
Världens finaste betyg ju! Tack <3
[…] Uppdatering! För dig som letar recept till midsommar kan jag även rekommendera: Vegetarisk och vegansk studentbuffé – klassiskt svensk Vegetarisk och vegansk studentbuffé – medelhav (Lakto-ovo) Vegetarisk midsommarmat – gubbröra […]
[…] MIDSOMMARINSPIRATION: Vegetarisk och vegansk studentbuffé – klassiskt svensk Vegetarisk och vegansk studentbuffé – medelhav Vegetarisk midsommarmat – gubbröra (lakto-ovo) […]
[…] augusts skidgoda korvstroganoff Tor – grillat Fre – midsommarmat: västerbottenpaj, gubbröra och […]
[…] Vegetarisk gubbröra […]
[…] SUGEN PÅ NÅGOT LIKNANDE? Sillfri gubbröra med Västerbottensost […]
[…] SUGEN PÅ NÅGOT LIKNANDE? Sillfri gubbröra med Västerbottensost […]
[…] Uppdatering! För dig som letar efter recept till högtider och festliga tillställningar: Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar och tips Vegetarisk och vegansk studentbuffé – klassiskt svensk Vegetarisk och vegansk studentbuffé – medelhav (Lakto-ovo) Vegetarisk midsommarmat – gubbröra […]
[…] Sillfri gubbröra. En av mina paradrätter, som jag alltid äter runt högtider. Sorry för den plågsamt somriga bilden […]
[…] Sillfri gubbröra […]
Så god gubbröra, jag har lagat efter det här receptet flertalet gånger 🙂 Brukar lägga till finhackad rödlök, rivet citronskal och en burk kapris. Tips!
Åh tack för din kommentar!! <3
Det låter asgott, tack för tips 🙂
[…] ANNAN BRA BJUDMAT: sillfri gubbröra […]