Alla som snackar om höst får tagga ner alltså. Jag är ej redo för mustiga höstgrytor->slutet på badsäsongen->halsduk->ett dödsmörkt vinterhalvår.
Risotto kan visserligen tolkas som en höstig rätt, men gör man den lätt och syrlig tycker jag att det passar asbra när det är varmt.
Jag tänker att det här är en strålande vegansk bjudrätt. Krispig salvia och mandel känns lagom lyxigt ihop med en lätt tomatbuljong, citron och fasta bondbönor (som en korsning mellan ärtor och edamame!)
Missa inte nya recept genom att följa mig på Instagram!
Syrlig tomatrisotto med salvia, bondbönor och flagad mandel
4 portioner
350 g risottoris
2 dl vitt vin
1 l grönsakbuljong
400 g finkrossade tomater
1 gul lök
250 g frysta bondbönor/edamamebönor
1 citron
körsbärs- eller babyplommontomater
1 kruka salvia
2 msk veganskt smör (exempelvis Carlshamns flytande)
flagad mandel, gärna rostad
olivolja
Gör så här
Finhacka lök, halvera tomater och finriv det gula på citronskalet och ställ allt åt sidan. Grovhacka salvia och blanda i en skål med olivolja så att alla blad täcks. Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp grönsaksbuljong tillsammans med krossade tomater. Håll sen buljongen varm på en platta med låg värme.
Stek löken mjuk i lite olja i en stor stekpanna med höga kanter. Häll i risottoris och stek tills kornen blir lite genomskinliga i kanterna. Slå på vin och låt det mesta av vätskan koka bort.
Sleva över runt 4 dl buljong och låt risotton stå och puttra på låg värme under omrörning. Fyll på med någon dl buljong allteftersom vätskan sugs upp.
Lägg salvian i en ugnssäker form och stoppa in i ugnen i 5 minuter.
När riset börjar närma sig klart, efter 15-18 minuter, tillsätt citronsaft, citronzest, tomater och bondbönor. Rör runt och avsluta med smör.
Toppa med salvia och flagad mandel när risotton är klar och borttagen från värmen.
Sen är det bara att skopa i sig!
– Annie
6 kommentarer
Håller med! Tyst med alla som snackar om höst! Det är fortfarande sommar i min bok. Det här låter svingott. Jag är svag för salvia så jag kan tänka mig att detta smakar toppen. Superfin och frestande bild också.
Skönt att vi är flera! Åh tack bästa du <3
Ja, det är precis som om starten på augusti innebär slutet av sommaren?! Hallå, augusti är fortfarande sommar. Det såg ju bokstavligen dock rätt mörkt och kallt ut ett tag men på tisdag ska det bli 29 grader och sol här. Jag är så pepp på det! Din risotto ser så härlig ut. Vill äta den med alla mina favoritpersoner kring ett långbord under ett stort träd i en solig trädgård!
Jaaa mer sommar tack! Låter som en perfekt setting att äta den i 😀 Kram <3
Jag brukar säga sensommar. Det finns försommar, högsommar och sensommar. Alltså är det sommar.
Helt rätt resonerat!