Nu ska jag göra jag något som jag vanligtvis inte brukar göra: lägga upp ett ofärdigt recept. Grejen är den att jag är fantastiskt nöjd med smakerna på min paella – men jag får efter tre försök inte riiktigt till konsistensen på riset. Min förhoppning är att någon läsare ska kunna hjälpa mig! Skriv gärna en kommentar om du hittar den felande länken.
Jag vill att slutresultatet ska bli ganska torrt och klibbigt och att stärkelsen från riset ska bilda en karamelliserad skorpa i botten av pannan. Tyvärr har jag istället lyckats bränna botten flera gånger, samtidigt som resten av riset har blivit ungefär som jag vill ha det.
Jag misstänker att jag borde använda mindre vatten (sist använde jag 1 liter/350 g ris) och att jag dessutom borde sänka värmen mer mot slutet (sist sänkte jag värmen sista 5 min). Nu har jag justerat det i receptet, men ha i åtanke att jag alltså inte har testat förändringen.
Följ mig på bloglovin’ om du vill spara det här receptet och inte vill missa mina inlägg.
Vegansk paella
350 arborio- eller carnaroliris
1/2 tetra kikärtor
1/2 burk kronärtskockor i olja
1/2 burka kalamataoliver
5-10 babyplommontomater
1/2 dl vitt vin (kan uteslutas)
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 citron
bladpersilja
Du kan också använda andra grönsaker, exempelvis: gröna ärtor, kapris, aubergine, bondbönor, sparris, röd paprika, soltorkade tomater eller spanska gröna oliver.
buljong
7-8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 kuvert saffran
1 tsk smoked paprika (går i nödfall att byta ut mot paprika)
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 dl tomatpuré
1/2 dl misopasta (kan uteslutas – men lägg då till 1/4 tärning grönsaksbuljong)
1. Koka upp vatten i en liten kastrull och tillsätt buljongtärningar, saffran, cayennepeppar, smoked paprika, tomatpuré och misopasta. Smaka av och krydda ännu mer om du känner för det. Ställ åt sidan med locket på.
2. Finhack lök, halvera tomater och skär kronärtskockor i mindre bitar.
3. Ta fram en stor stekpanna med non-stickbeläggning. Fräs pressad vitlök och hackad lök i olivolja i några minuter på hög värme och tillsätt sen riset. Häll i vinet. När vätskan nästan helt har kokar bort kan du tillsätta oliver, den varma buljongen, tomaterna och kronärtskockorna. Rör runt ett varv med en slev så att alla ingredienserna fördelas jämnt över pannan. Efter det här ska stärkelsen göra jobbet och riset ska inte röras om igen.
4. Koka först på hög värme i runt 10 minuter och sänk sen till medelhög värme de sista 10 minutrarna. Paellan är klar när vätskan har kokar bort, efter ungefär 20 min. Se till att det inte bränns i botten!
5.Låt sen paellan vila i minst 10-15 minuter, för ett klibbigare resultat. Servera med citronklyftor och garnera med bladpersilja.
Har du som läser alltså något paella-tips som kan få den här rätten att bli perfekt?
-Annie
Följ mig på bloglovin’, instagram och facebook
17 kommentarer
Det här såg ju hur gott ut som helst! Har alltid varit sugen på att testa paella, men avskyr skaldjur så har aldrig testat. Men vegansk paella vore ju perfekt!
Men jaa, alltså göre ba!
Jag blir så hungrig när jag läser det här receptet. Det måste jag prova, men idag är jag för trött. Tack för all superbra inspiration!
Åh fint, tack ska du ha! <3
Åååh, paella <33 Kan tyvärr inte hjälpa dig med risfrågan då jag själv inte riktigt fattar vad ag gör rätt de gånger det blir bra eller fel när det misslyckas .P
<3
[…] VEGANSKA RECEPT: Paella Snabb bouillabaisse med olivfocaccia Lyxtacos med mangoguacamole och […]
mums, så gott
<3
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: fantastisk saffranspaella […]
[…] INSPIRATION, SAFFRAN: vegansk paella […]
[…] Saffranspaella […]
[…] Paella […]
Lagade detta idag, svingott! Och tror jag fick till konsistensen rätt bra. Körde på samma tid och vätska (förutom vinet) som dig, men tror det kan ha varit stekpannan i kolstål som gjorde skillnad. Kändes som de brann i botten först, men kolstål är magisk och det lossnade efter ett tag och så fanns en riktigt fin skorpa kvar. Se bilden, till vänster har jag lagt lite av paellan upp o ner. http://i.imgur.com/NXuSz26l.jpg
Åh fyfaan vad gött det ser ut!! Tack för tipset och för din kommentar <3
Hur många personer är detta recept för?
Jag hade visst missat att skriva ut det! Tack för påminnelsen. 4 pers är det som gäller ❤️