Belugalinser är en relativt ny upptäckt för mig, men dom har redan fått en självklar plats i min matlagning. Det är den perfekta baljväxten för nybörjare. Jag är själva fortfarande märkt av många år som en inbiten bönhatare (jag växte ur det värsta tack och lov) och föredrar ännu baljväxter som är fasta i konsistensen.
Belugalinser slår faktiskt till och med kikärtor på fingrarna på den fronten! Dom har en djup smak och jordig karaktär och passar bra i sallader, soppor, grytor och pastarätter. Linserna är klara efter 20 minuters kokning, vilket får anses som snabbt. En riktig toppenråvara!
Den här soppan går snabbt att göra, men tillsammans med linserna, saffran och vitt vin känns den lyxig. Receptet är enkelt att skala upp och det är bra bjudmat.
Missa inte nya recept genom att följa mig på Instagram!
Vegansk bouillabaisse
4 port
400 g finkrossade tomater
1,5 dl belugalinser + 3 dl vatten till kokning
1 gul lök
1 dl vitt vin
2 klyftor vitlök
3 msk tomatpuré
1 dl grädde, exempelvis havre
2 tsk torkad timjan eller 1/2 kruka färsk
1 pkt saffran
0,5 fänkålsstånd eller 0,5 tsk mortlade fänkålsfrön
1 tsk chiliflakes (kan uteslutas för den som inte gillar starkt)
8 dl vatten
2-3 tärningar grönsaksbuljong
skvätt olivolja
1. Koka belugalinserna enligt instruktionerna på paketet i en seperat kastrull tillsammans med 0,5 buljongtärning. Det tar 15-20 min.
2. Finhacka under tiden lök, fänkål och vitlök och fräs den i olja på medellåg värme i en stor kastrull i några minuter. Låt inte löken ta färg, den ska bara bli mjuk och glansig. Tillsätt tomatpuré och rör runt.
3. Häll i och vin och låt nästan all vätska koka bort. Häll sen i tomater, vatten, buljongtärningar, kryddor.
4. Tillsätt grädden och belugalinserna på slutet, när soppan har kokat i 20 minuter.
5. Servera med något gott bröd, exempelvis:
Olivfocaccia
Det här är det enda brödet som jag bakar. Jag tycker nämligen att det är alldeles för jobbigt att hålla på och vänta på grejer som ska jäsa. Det här brödet är dock en fluffig och örtig olivdröm som gör att jag måste göra undantag från min bak-regel.
Eftersom oliver är det absolut bästa jag vet brukar jag ha i en eller två burkar. Om du av någon outgrundlig anledning inte gillar oliver går det bra att byta ut mot soltorkad tomat eller kronärtskocka. Hacka i alla fall oliverna och ha i degen när du har hällt i hälften av mjölet, för då fördelas dom jämnt. Följ annars morsans recept:
– Annie
25 kommentarer
Hej jätte fin blogg du har och jättekul att du fått upp den nu. Har följt dig på instagram ett tag och tycker du gör så härlig mat! Skulle vara super kul att få veta vilka bloggar/insta konton du tycker om. Alltid kul att hitta nya personer att bli inspirerad av.
Tack i förskott
TACK Per! Det värmer gott! Jag har såå mycket god mat som jag vill äta och fota för bloggen och insta 🙂
Jag kommer att göra att långt inspirationsinlägg med bloggar och insta som troligtvis kommer ut i slutet av nästa vecka!
Det låter och ser verkligen helt ljuvligt ut! Är så glad att du börjat blogga såhär eftersom jag inte har någon telefon / använder instagram för tillfället.
TACK fina du! Blogg-formatet passar mig egentligen bättre! Det är mer liv och personlighet på en blogg. Insta kommer mest att få fungera skyltfönster för vad som händer här.
Vin? Står inte med på listan över ingredienser. Hur mycket?
Åh, tack för att du uppmärksammade mig på detta! 1 dl ska det vara 🙂
Tack! Ska laga till kvällen!😊
Kul! Hoppas att det ska smaka!
Annie! Lagade detta till hela familjen på mammas fölse. Blev SUC-CÉ. Att du startat blogg är ju helt amazeballs.
/Patrizzia
Fan vad glad jag blir Pattiz!
[…] Du kanske också gillar: Snabb snabb vegansk bouillabaisse med olivfocaccia […]
[…] Snabb vegansk bouillabaisse med olivfocaccia Veganska lyxtaxos med mangoguacamole och chipotlesvamp […]
[…] andra snabba recept: – Megakrämig soltorkad tomat-carbonara – Snabb vegansk bouillabaisse – Misosoppa med pasta, svamp och tofu Följ mig på instagram, bloglovin, pinterest och […]
[…] finns endast två olika sorters bröd som kan få mig att baka: morsans focaccia och Underbaraclaras morotsbröd. Morotsbrödet är saftigt och lite sött och det passar väldigt […]
[…] med kronärtskocka och belugalinser För 2 personer 2 port linguine eller spaghetti 0,75 dl okokta belugalinser + dubbla mängden vatten 2 små citroner, skalet från båda och saften från ena 1 burk […]
[…] VEGANSKA RECEPT: Paella Snabb bouillabaisse med olivfocaccia Lyxtacos med mangoguacamole och […]
[…] VEGANSKA RECEPT: Svampbiffar med pepparsås, lingon och pressgurka Bouillabaisse med olivfoccacia […]
[…] poke bowl Tis – krämig carbonara med soltorkade tomater Ons – pad thai Tor – bouillabaisse med olivfocaccia Fre – krispiga svampbiffar med pepparsås, potatis och […]
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: bouillabaisse – tomat- och saffranssoppa […]
[…] TIPS FÖRRÄTT: vegansk bouillabaisse – saffranssoppa […]
[…] SOPPRECEPT: Recept: snabb vegansk bouillabaisse med olivfocaccia Recept: vegansk misosoppa med pasta, svamp och […]
[…] Snabb bouillabaisse (saffranssoppa) med olivfocaccia […]
[…] Själv brukade jag önska mig den här soppan när jag bodde hemma och fyllde år. Alltid tillsammans med morsans ljuv-e-liga focaccia. […]
[…] Improviserade ihop en skitnice pasta i söndags som många på Instagram ville ha recept på (tips: lagar käk på stories typ varje dag), så här är det! Pastan är löst inspirerad av min favoritsoppa – vegansk bouillabaisse. […]