Det här är vegetarisk husmanskost när den är som bäst. Med den här rätten kan du charma vilken köttätande surgubbe som helst! Eller kanske ännu bättre: tillfredsställa ditt eget sug efter en rejäl och fettdrypande måltid.
Den krispiga paneringen till halloumin inte är att leka med. Själv föredrar jag att servera med smörigt potatismos, men pommes/klyftpotatis är också gott.
Missa inte mina recept genom att prenumerera på min YouTubekanal!
Friterad halloumi med potatismos och kall sås
4 portioner
Halloumi i ölsmet
2 pkt halloumi
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl öl/bubbelvatten
massa neutral rapsolja att steka i
För ett extra krispigt skal, gör denna pankopanering (minus kryddorna): krispiga halloumitacos med ananassalsa, inlagd kål och jalapeñomajonnäs.
Potatismos
1 kg mjölig potatis
3 tsk salt
1 dl ljummen mjölk
50 g smör, minst
ev vitpeppar och muskot
Kall sås
3 dl gräddfil
0,5 kruka dill och gräslök vardera eller motsvarande mängd frusen
1 liten citron
salt
Till servering: citronklyftor, kokta gröna ärtor, några goa bärs och eventuellt maltvinäger
Läs igenom hela receptet innan du börjar
1. Potatismos: skala och koka potatisen i välsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa med en potatismosare eller potatispress. Blanda i ljummen mjölk och massor av smör och rör runt tills det får önskad konsistens. Smaka av och se till så att saltmängden är korrekt. Ett mer utförligt recept hittar du här.
2. Såsen: hacka under tiden dill och gräslök och blanda med gräddfil och saften från en citron. Salta och låt stå i kylen tills resten av maten är klar.
3.Koka ärtor.
Vispa ihop smeten till halloumin strax innan potatisen är klar. Gör klart potatismoset. Stek halloumin allra sist.
4. Halloumi: skiva halloumi och torka gärna av skivorna snabbt med hushållspapper. Vätskan gör nämligen att oljan stänker mer sen.
Blanda mjöl och bakpulver och häll sen i öl och vispa till en slät smet. Ju mer mjöl, desto tjockare smet och desto mer panering. Jag själv gillar mycket panering, men du som vill kan späda ut med mer öl.
Fyll en stekpanna med ett lager rapsolja och värm pannan så att den blir riktigt het – det tar någon minut eller så. Under tiden kan du doppa hallouminskivorna i smeten och sen är det bara att tjoffa i dom i den heta oljan.
Överfyll inte pannan, du vill inte att allt ska klibba ihop. 3 bitar åt gången är ungefär lagom. Kör några minuter på varje sida eller tills dom har fått färg och låt skivorna fetta av sig på lite hushållspapper.
Ät upp allt och skölj ner med en god öl!
-Annie
Följ mig på instagram, bloglovin, pinterest och facebook
FLER GODA RECEPT:
– Frasiga raggmunkar med knaperstekt och rökig tofu
– Megakrämig soltorkad tomat-carbonara
8 kommentarer
Alltså är SÅ pepp på denna blogg, så himla glad att du startat den. Den är liksom precis vad jag drömt om i vegetarisk-matbloggs-väg: på svenska, rakt på sak, mycket bra vardagsmat och mycket ingredienser som inte känns så svåra att införskaffa att jag inte ens pallar på grund av det. är vegetarian och älskar mat och matlagning men är också trebarnsmorsa samt pluggar så det är liksom inte samma ambtionsnivå som det var en gång i tiden… hurra och tack för denna blogg!
TACK för din fina kommentar! Den gjorde min dag <3 <3 <3 Jag hoppas verkligen att jag kan fortsätta att inspirera!
[…] Friterad halloumi i ölsmet, potatismos och kall dill- och gräslökssås […]
[…] kanske också gillar: 3 löjligt snabba pastasallader Friterad halloumi i ölsmet, potatismos och kall dill- och gräslökssås Följ mig på instagram, bloglovin, pinterest och […]
[…] vänner med någon rätt? Vet du inte hur du ska hantera tofu? Behöver du mer vegetarisk husmanskost i ditt liv? Lämna en rad i kommentarsfältet, så löser vi det. Jag svarar på […]
[…] ett recept på g. Tanken är att fritera aubergine in någon slags smet, typ som när jag gjorde halloumi med kall sås och potatis – och sen servera det med alla klassiska falafeltillbehör. Kan knappast bli […]
[…] – kantarellpytt Tis – ajvarbulgursallad Ons – friterad tofu med dillmos och veganskagen Tor – risnudelskål med rostad lök- och wasabiströssel Fre – […]
[…] VEGETARISK HUSMANSKOST: – Frasiga veganska raggmunkar med rökig knaperstekt tofu – Friterad halloumi i ölsmet med potatis och kall sås – Skitgod vegetarisk […]