Jag har satt ihop en samling favoritrecept som både passar till påsk, men som också är sånt som jag gärna lagar och bjuder på lite när som helst under våren och sommaren. Det blir en blandning av mer traditionella rätter och nya grejer som jag helt enkelt känner ett starkt sug efter den här tiden på året. Syrligt, smörigt och örtigt kan man sammanfatta det med!
Recepten är i regel lakto-ovo-vegetariska, men hälften är enkla att veganisera, varav några är växtbaserade i grunden.
Vi kör igång:
Fetacigarrer med tzatziki har jag serverat flera gånger här under våren eftersom det är enkelt att förbereda och verkligen alltid går åt. Smaksatta med mynta, honung och mild chilihetta.
Perfekt kokta gochugarubönor är kanske inte något man är van att se på påskbordet. Men jag tycker att det är ett kanontillfälle att servera en enkel men lyxig rätt med baljväxter som även kan tilltala bönskeptiker.
Vinkokt kronärtskocka med bearnaisesmör är en maffig rätt som är proppfylld med smak att servera i mitten på påskbordet.
Vårbollar – ricottabollar med ärtor & mynta är något som jag kommer att äta hela sommarhalvåret. Otroligt vårig smak och väldigt enkla att rulla och förbereda. Jag är redan sugen på att laga det igen!
Ingen högtid är komplett för mig utan min Västerbottensgubbröra. Jag har ätit den sen jag var barn och den kommer säkert att följa med mig in i graven. Varje högtid brukar jag få en bunt meddelanden från folk som har gjort röran och också har fallit för den.
Zucchinifritters med romsås. Det här är egentligen en middag som det finns recept på i min kokbok(reklam: köplänk till boken), men jag är sugen på att laga det i påsk!
Tomatpaj med cheddar & dijon ställer jag väldigt gärna fram på påskbordet. Så länge den innehåller tomater av hög kvalitet. Så här års tycker jag att romantica är bäst. Receptet finns i min kokbok(reklam: köplänk till boken).
Skagencheesecake är en rätt som jag inte har lagat på många många år, men jag har känt ett nytt sug väckas. Hade jag lagat den nu hade jag kanske bytt vegomejerierna mot smetana. Och jag hade gärna testat att experimentera med finhackad inlagd kronärtskocka i olja i fyllningen.
Soltallriken med grön fetadipp kommer att bli en standardrätt här hemma den här våren och jag vill väldigt gärna se den på mitt påskbord.
Friterad kronärtskocka med romdipp. Inlagd kronärtskocka i olja som sen rullas i panko och friteras i stekpanna håller sig krispigt länge och är lika gott att servera kallt. Förslag på 8 andra dippar ges också i inlägget.
Paj hör helt enkelt hemma på påskbordet och en favorit är potatis- och purjolökspaj som smakar vår och sommar. Recept i min kokbok(reklam: köplänk till boken).
Kronärtskockssill. Okej förlåt, nu blir det mycket kronärtskocka, men jag råkar tycka att det passar väldigt bra så här på våren. Och det är hittills den bästa fiskfria “sill”-varianten jag har testat efter mer än 20 år som vego!
2 kommentarer
Vilket dröminlägg – påsken är räddad!!
Gud vad mycket gott, jag vill laga allt!