Nyår snart nu! Här är en rätt som passar fett bra när alla andra ska käka typ oxfilé och potatisgratäng. Eller när man helt enkelt är sugen på en rejäl bit halloumi.
MISSA EJ HELLER:
9 vegetariska och veganska varmrätter till nyår
8 vegetariska och veganska snittar
Söt ölkokt lök och salt halloumi är en sån himla kanonkombination. Frasig smördeg på det gör förstås hela saken ännu göttigare! Smördegen gör dessutom att osten håller sig mjuk längre.
Ni som hellre käkar veganskt till nyår kan testa att göra smördegsrullar med exempelvis blandsvamp (skogschampinjoner, shiitake, ostronskivling), pulled oats och ölkokt lök istället. Det blir garanterat bra också!
Jag serverar min Wellington med en variant på Jamie Olivers veganska gravy och roast potatoes. Men det är bara att köra på valfria tillbehör.
Missa inte mina vegorecept genom att prenumerera på min YouTubekanal!
Halloumi Wellington med ölkokt lök
4 portioner
250 g kyld smördegsrulle (tina innan om ni kör fryst!)
300-400 g (2 block) halloumi
1 äggula
Ölkokt lök
4 st stora gula lökar
1-2 msk olja
1,5 msk socker
1,5 dl öl
För er som vill förbereda: löken går asbra att göra dagen innan och att förvara i en burk i kylen.
Gör så här
Halvera lök och strimla fint. Stek på medelhög värme i ungefär 10 minuter eller tills den börjar ta färg. Strö över socker och rör om. Slå på bärs. Låt vätskan koka bort nästan helt och ställ åt sidan för att svalna helt.
Sätt ugnen på 200 grader (det gör inget om den inte är helt varm när allt ska stoppas in sen).
Ta fram en plåt, lägg ut halloumin på smördegsarket och skär 2 rektanglar som är 2-3 cm bredare än halloumin på vardera sida (se filmen). Smördegen som blir över kan användas till dekoration.
När löken är helt avsvalnad: bre ut den över rektanglarna och lämna 2-3 cm tomt i kanterna. Lägg halloumin i botten på en rektangel och rulla ihop. Nyp ihop ändarna och försegla med en gaffel. Skarven ska ligga nedåt.
Pensla med ägg och dekorera om ni känner för det. Gör några små hål med en gaffel eller en knivspets på toppen av bakelsen för att släppa ut luft i ugnen. Kör in i ugnen i 20 minuter eller tills smördegen har fått fin färg.
Servera genast!
– Annie
Jag finns på YouTube, Bloglovin’, Instagram och Facebook.
14 kommentarer
Men jisses, det här verkar ju för bra/gott för att vara sant!
Måste testas snarast!
Haha YES! Grym reaktion! ❤️ Gott nytt år Helena!
världshistoriens äldsta misstag: att läsa sånt här när man är hungrig… men mmm vad gott det lät
Haha ändå fint misstag! Hoppas att allt är bra med dig Ulrika! ❤️
Om man inte gillar ölsmak vad kan man använda i stället ?
Testa med bara vatten för fukt! Men det smakar alltså inte öl 😊
[…] recept på en svamp- och nötstek eller Annie på Vegokäk har lagt upp ett supermaxat recept på Halloumi Wellington som jag också tror kan vara riktigt, riktigt […]
Går det bra att göra dagen innan och värma på? Ska åka bort och har inte möjlighet att laga mat där.
Det blir nog inte helt hundra tyvärr. Smördegen tappar nämligen sitt fras. Men löken kan du förbereda! Och sen bara rulla ihop allt och stoppa in på plats. Lycka till ❤️
Alltså det här kallas jag en vegetarisk höjdarmiddag! Wow! Vilket härligt recept!
Åh, vad göttigt. Kan tänka mig att man vill smälla i sig härligheten när den är varm och ljuvlig.Kanske lite honung på toppen mot sältan i osten. Jag brukar göra denna med feta, men måste prova med halloumi också. Allt gott!!
ser förresten att mitt worldpress länkar till en gammal blogg, vill du spana in min vegoblogg, så finns den på http://www.vegohimlen.se
Hallå!
Idag är det “internationella popcorndagen”. Kanske inte allt för betydelsefullt, men jag postade ett inlägg om veganska “smörpopcorn” på min blogg. Riktigt gott! Titta gärna in: https://www.näringsjäst.se/popcorn-med-bjast-ett-veganskt-alternativ-till-smorpopcorn/
Hej! Ursäkta för sent svar. Kul!