Baljväxter är billiga, näringsrika och klimatsmarta. Och enkla att lagra! De är väldigt användbara i februari, när det annars inte finns så många färskvaror i säsong. Baljväxter är så mycket mer supermat än chia, açaí och andra oförskämt dyra marknadsföringssuccéer.
De kvalar också in som ett utmärkt tema för Månadens gröna, som jag är bloggvärd för den här månaden.
För dig som inte är bekant med Månadens gröna kan jag berätta att det är en säsongsanpassad vegetarisk bloggutmaning för alla som vill dela med sig av och/eller vill ta del av gröna recept. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida vegorecept till alla som är intresserade.
Så här går det till
1. Den 5:e varje månad presenteras ett tema genom att månadens bloggvärd delar med sig av ett recept som den har skapat kring temat.
2. Låt dig inspireras till att laga en egen vegetarisk på temat rätt på temat (vegansk eller lakto-ovo exklusive löpe), och lägg sen upp receptet på din blogg eller din instagram under hashtaggen #månadensgröna. Vi repostar generöst!
3. Lämna ditt bidrag genom att länka till det i kommentarsfältet hos månadens bloggvärd senast den 25:e.
4. Den 28:e publicerar värden ett samlingsinlägg med länkar till alla recept.
Vi som håller i Månadens Gröna är Tuvessonskan, Polichinelle, Krii’s Kitchen, Nicklas Kokbok, Vibrant Food Stories, Blomster och Bakverk, Grönt varje dag och Min vardagshälsa
Månadens gröna är inspirerat av skaparutmaningen Monthly Makers.
Till er som har en ansträngd relation till baljväxter: hav förtröstan! En “lär dig att tycka om baljväxter”-guide kommer att dyka upp senare i februari. Som en före detta baljväxt-hatare har jag en och annan lärdom att dela med mig.
Förslag på baljväxter
Kikärtor, belugalinser, svarta bönor, gröna ärtor, röda linser, kidneybönor, vita bönor, bondbönor, jordnötter (ja!), gula ärtor, edamamebönor och sojabönor i form av exempelvis tofu.
I mitt recept har jag använt mig av både edamamebönor och ugnsrostade kikärtor. Tillsammans med mjuk avokado, knapriga nötter, risnudlar och en sötsyrlig dressing bildar det en schysst vårsallad. Inspirationen från receptet kommer från 86 lemons.
Följ mig på Bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook.
Syrlig baljväxtsallad med äpple och basilika
4 port
1 pkt edamamebönor
1 dl nötter, jag tog salta mandlar
200 g grönt äpple
2 avokado
200 g risnudlar (går att utesluta om du vill göra en sidosallad)
Ugnsrostade kikärtor
2 burkar kikärtor
2 msk olivolja
1 msk sirap
1 tsk torkad basilika
1 tsk cayennepeppar
örtsalt
Dressing
1 kruka basilika, bladen
2 cm ingefära
3 lime
1 dl sweet chili
1 msk olja
Kikärtor: skölj av kikärtorna, häll ut dem på en ugnsplåts som täcks med bakplåtspapper och en ren kökshandduk/hushållspapper. Torka dem lätt. Blanda olja, sirap och kryddorna och häll över kikärtorna. Blanda med händerna och strö över örtsalt.
Kör in plåten i en kall ugn (för att spara energi) som du sätter på 225 grader. Rör runt efter 15 minuter och kör sen 15 minuter till, eller tills kikärtorna får färg och är krispiga på utsidan, men mjuka på insidan.
Dressing: när kikärtorna är i ugnen kan du göra dressing genom att finriva ingefära och mixa alla ingredienser med hjälp av exempelvis en stavmixer. Smaka av och ställ åt sidan.
Resten: koka upp en stor kastrull med vatten och ha i nudlar och edamamebönor. Häll av i ett durkslag efter 2 minuter.
För över nudlarna och bönorna till en stor skål. Häll över dressingen. Jag brukar klippa till nudlarna med en kökssax för att det inte ska bildas en stor nudelklump i mitten. Om blandningen känns torr kan du tillsätta lite vatten.
Finhacka äpple, avokado, och nötter. Blanda ner i nudlarna. Häll i kikärtorna när de är klara och servera salladen med extra sweet chili.
-Annie
Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook
47 kommentarer
Det här ser så himla gott ut. Önskar att jag tålde baljväxter helt så att jag kunde leva på dem men fan vad allergier sätter stopp för mycket. Tur att det går i mindre mängder iaf!
Det var det också! Knepigt med allergier, men hoppas att du kan äta mycket gott ändå! Om du tycker att dressingen låter nice är iaf den baljväxtfri 🙂 <3
risnudlar! avokado! ugnsrostade kikärter! alltså, det här skulle kunna vara ett recept FRAMTAGET för mig?! måste testas! 😀 återkommer med mitt bidrag! <3
Haha, bästa komplimangen <3
Klart att du ska testa!
Det här känns ju nästan för gott alltså, haha! Jäklar vad gott. Åh du är en sån matinspiratör! Jag har velat vara med i månadens gröna så länge nu men inte fått till tiden. Jag ska verkligen ge det ett försök i februari (haha bra grej att göra årets kortaste månad).
Åh tack Wilda! Du är så fin <3
Klart att du ska vara med om du känner att du har tid! Men har du inte det så är det ju inte hela världen heller <3
Ser jättefräscht ut!
Tack så mycket! 🙂
Låter så himla dundergott! Är superpepp på att skapa ett bidrag till månadens tema 🙂
Det var super! Väntar med spänning på ditt bidrag 🙂
Edamamebönor var alldeles för länge sedan vi hade det hemma – tack för påminnelsen, sådana behövs ibland.
Baljväxter passade oss perfekt som tema, vi åt nämligen kikärtsbiffar för ett tag sedan och dom bidrar vi gärna med till denna månaden, du hittar dom här:
http://www.martenssonskok.se/2017/02/kikartsbiffar-med-fetaostsas.html
Det låter kanongott! Jag älskar ju verkligen citron. Tack för bidraget! <3
Låter supergott!
Här är mitt bidrag:
https://krickansmat.wordpress.com/2017/02/09/och-sa-sa-kroppen-stopp/
Åh, tack så hemskt mycket! Vilket bra bidrag!
[…] recept, eller vill du bara få lite extra matinspiration. Oavsett, klicka in er på Annies blogg Vegokäk för att få massvis av baljväxtinspiration och läs mer om vilka vi är, samt varför vi gör, […]
Alltså, wow! Den här rätten ser helt fantastisk ut. Lär ju laga den otaliga gånger i vår och sommar. Här kommer mitt bidrag till Månadens Gröna: ört- och citronrostad potatis med 3 dippsåser baserade på just baljväxter.
https://tuvessonskan.se/2017/02/10/3-veganska-och-proteinstinna-roror-att-ata-till-dina-citron-och-ortfries/
DINA BILDER. DIN MAT. Jag avgudar dig!! <3
Mums! Låter riktigt gott! Ugnsrostade kikärtor är ju det bästa! Och så uppblandat med en massa annat gott!! Sluurp!
/Anna
Jaa jag älskar ugnsrostade kikärtor. Så gott!
Det här ser verkligen gott ut! Här kommer mitt bidrag, misosoppa med sojabönor, broccoli och färska groddar 🙂
http://hungrygosling.se/2017/february/misosoppa-med-broccoli-och-bongroddar.html
Åhh tack så mycket! Kanongrej med misosoppa!
[…] är aktiv i Månadens Gröna. Värd för februari månad är Annie som har den fantastiska hemsidan Vegokäk och hon är otroligt kreativ. Jag blir så hungrig och inspirerad var gång jag besöker hennes […]
[…] glömmer väl förresten inte Månadens Gröna? Temat för februari är baljväxter och ni lämnar era bidrag i temasläppsinlägget senast den […]
Ser så mycket fram emot det här samlingsinlägget, temat är ju KANON! 😀 Här kommer mitt bidrag: en mer fikavänlig variant på de rostade kikärterna med kokos, kanel och melon. http://polichinelle.se/2017/february/manadens-grona-februari-kanel-kokosrostade-kikarter-med-hyvlad-honungsmelon.html
MÅSTE TESTA DETTA!!
[…] det är Julia som är värd. Gå in och lämna ditt bidrag med en länk i hennes inlägg syrlig vårsallad för att vara med. Din deadline är den […]
Det verkligen jättegott ut Annie. Mitt bidrag kommer här på en bönsallad med vad som fanns hemma i skåpen. 🙂 Ha det fint! Kram.
Jättebra om man kommer ihåg att klistra in länken också. 😀 Här kommer bidraget.
http://www.kriiskitchen.se/bonsallad-med-fetaost/
Kram
Haha händer mig jämt! Tack för ett fint bidrag <3
Hej Annie! Alltså den där dressingen verkar så god!! Den passar nog bra till det mesta 🙂 Här kommer mitt recept; en enkel, fuskig variant av falafel. Det smakar så gott och går supersnabbt att slänga ihop en vardagkväll.
http://tinglingtaste.com/turbo-thursday-almost-falafel-veggie-wrap-with-tzatsiki/
Åh så gott det låter! Tack <3
[…] bean brownie eller en Choklad kaka med svarta bönor…..till månadens gröna! Annie på Vegokäk valde baljväxter som tema denna månad & jag kan bara göra hurra rop! Baljväxter tillhör […]
Hallå! Lite sent ute men har lite mycket omkring just nu:)) Fantastiskt fint tema, big like & din rätt är klockren! Ser framemot inlägget i sin helhet! Bara baljväxter <3
Smart …. missade ju länken:))
http://grontvarjedag.se/index.php/2017/02/23/black-bean-brownie-lite-rodbeta/
Så gott att använda baljväxter i bakandet! Tack för ditt bidrag <3
[…] med baljväxter! Imorgon är det sista dagen att lämna in ditt bidrag med baljväxter till Månadens gröna, så jag tänkte att det kunde passa. Alla recept förutom ett är veganskt/går enkelt att […]
Hej Annie – så mycket inspiration du bjuder på! Kommer insläntrandes så här den 24:e och här kommer mitt bidrag http://blomsterochbakverk.se/recept-matratter/kikartsgryta-en-vardagsvegoratt/
Himla gott som alltid! <3
[…] This post is my last minute-contribution to Månadens Gröna, hosted through February by Annie/Vegokäk with the theme legumes. […]
Här kommer ett sista minuten-bidrag i stil med min blogg’s titel; kikärtstofu!! Ser i vanlig ordning fram emot samlingsinlägget!
https://peasandunderstanding.wordpress.com/2017/02/25/burmese-chickpea-tofu-and-other-stories/
Åh vilken bra grej! Stort tack för ditt bidrag <3
Här kommer mitt bidrag
http://millashalsoblogg.blogspot.se/2017/02/belugalinsbiffar.html
Härligt! Det ser himla gott ut! Tack för ditt bidrag <3
Här kommer mitt bidrag. 🙂 http://www.minvardagshalsa.se/2017/02/25/2306/
Kanon! Tack vad fint! <3
[…] Månadens gröna är en säsongsanpassad vegetarisk bloggutmaning för alla som vill dela med sig av och/eller vill ta del av gröna recept. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida vegorecept till alla som är intresserade. […]
[…] Månadens gröna är en säsongsanpassad vegetarisk bloggutmaning för alla som vill dela med sig av och/eller vill ta del av gröna recept. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida vegorecept till alla som är intresserade. […]