Min blogg och insta handlar ju väldigt mycket om vad jag lagar till middag och inte så mycket om allt det där runtomkring. Men nu har jag satt ihop ett riktigt mastodontinlägg som innehåller allt jag äter en typisk vecka.
Jag tycker själv att det är lite väl fängslande att få veta detaljerna kring hur andra lägger upp sin vardag. Helst vill jag få höra noggranna redogörelser om hur andra organiserar sin kyl, förbereder matlådor för veckan eller städar sitt skafferi.
Om det finns några fler med samma tveksamma läggning så kommer här nu en lång och detaljerad genomgång av hur mina matveckor brukar se ut.
Mentalt så brukar jag dela in veckan i fyra delar, där varje del har ett eget upplägg:
- Söndag
- Måndag-torsdag
- Fredag
- Lördag
Söndag
Jag ser det som att matveckan börjar om på söndagar eftersom det är då jag gör all matplanering och handlingen för veckan. Oftast äter jag en sen frukost baserat på samma sak som jag åt på lördagen. Sen består dagen av fyra viktiga moment:
- matplanering
- veckohandling
- söndagsmiddag
- efterrätt
Skulle något komma i vägen för den här söndagsrutinen så blir jag oftast både stressad och nästan lite typ.. ledsen. Oklart vad det säger om mig 🙂 För mig känns det i alla fall så enormt skönt att avsluta helgen med att ha hela matplaneringen för veckan löst och att sen få belöna mig med söndagsmiddag följt av en film och efterrätt i soffan.
Matplanering
Alla middagar som jag får för mig att laga utgår egentligen från två olika listor i mina mobilanteckningar: klassikerlistan och inspirationslistan.
Klassikerlistan
Här finns favoriträtter som alltid levererar smakmässigt och som är tillräckligt snabba och enkla för att hinna med på vardagar. Det är rätt sällan jag faktiskt går till själva listan i mobilen utan det här är matlagning som sitter i ryggmärgen. Vissa av rätterna ser lite olika ut beroende på om det är sommar- eller vinterhalvår, men grunden är densamma.
Ett utdrag från listan (reklam: nästan alla rätter finns i min kokbok som nyligen vann pris i Årets Svenska Måltidslitteratur):
-
- burritos med chipotleris
- aglio e olio
- bánh mì
- “fisk” med potatis och dillsås
- japchae
- rostad tomatsoppa med vitlöksbrödtoast
- chilinudlar med sojamarinerat ägg
- saffransrisotto med tomat och fänkål
- ugnsrostade kikärtswraps med falafeltillbehör
- vegobullar med gräddsås, lingon och potatis
- paneer butter masala
- svennetacos
- vietnamesiska vårrullar
- zucchinifritters med guldris eller fransk potatissallad
- tteokbokki
- gräddig svamppasta
- vårvintersoppa
- friterad tofu med gochujang- eller sesamglaze med ris
Inspirationslistan
I den här listan sparar jag alla idéer som jag har för tillfället. Ibland kan det vara en hel idé för en rätt som jag vill laga, men ibland kan det det bara vara en produkt eller råvara. Om jag känner att det är lite torka i listan så går jag oftast till mina bokmärken på Instagram, TikTok och Pinterest och tittar på lite bilder/klipp och efter det brukar jag oftast kunna fylla på med många nya receptidéer.
Några rätter som står på min lista just nu:
- mozzarellafyllda kimchi-onigiri
- ricotta- och potatisgnocchi med färsk tomatsås
- portabello reuben sandwich
- caesarpastasallad
- lök-tart tartin
- stekpannelasagne
- tomatägg med svampris
- grekiska “tacos” med friterad feta & tzatziki
- kimchisoppa med tteok
- enfrijoladas
Val av rätter
När jag sen ska välja vilka rätter som ska lagas söndag-torsdag tänker jag på följande:
- Hur ser stressnivån ut i veckan? Är det mycket som händer och jag känner mig trött och seg pallar jag oftast bara ta rätter från klassikerlistan. Vilket också ofta är fallet en vanlig jobbvecka. Men har jag ork och känner mig kreativ, ja då blir det oftast mer från inspirationslistan.
- Variation! Det ska vara en bra mix mellan pasta, potatis, ris/gryn, brödrätter och nudlar. En kolhydratkälla förekommer sällan två gånger på en veckomeny. Och jag utgår alltid från kolhydraterna istället för proteinet eftersom jag i hela mitt liv har betraktat kolhydraterna som huvudnumret av varje måltid.
- Vad är det för årstid/väder? Det känns både präktigt och självklart att säga, men jag väljer ofta frukt/grönt som är i säsong. Det smakar mer, och så är det bara. Men så händer det såklart också att jag blir akut sugen på färska tomater i januari, och ja, då slantar jag ändå upp för undermåliga tomater.Är det väldigt varmt eller väldigt kallt ute anpassar jag också menyn efter det. Typ: rejäla rätter med mycket kolhydrater och fett på vintern och mer salladsvarianter och plock på sommaren.
Veckohandling
När jag sen har skrivit ner veckans rätter på en lista gör jag en inköpslista i samma ordning som butiken är upplagd så att det ska gå fort att handla. Vi har en stor ICA (tidigare Hemköp) med bra utbud i Hornstull som det tar en kvart att gå till. Oftast följer min man med som bärhjälp, men det brukar fungera helt okej att få med mig allt hem själv om jag har en stor ryggsäck.
Vi brukar försöka hinna iväg innan lunchtid när det är ganska lugnt, och tidsåtgången i själva butiken är sällan mer än en kvart eftersom jag ju då är en så otroligt proffsig listskrivare.
Söndagsmiddag
Själva söndagsmiddagen brukar antingen bli en tomatbaserad pasta som jag 100% vet att den blir bra, eller så dra jag igång ett längre matlagningsprojekt med någon mer avancerad receptidé som jag har för tillfället. På vintern är det inte heller helt ovanligt att jag gör risotto eller något som serveras till potatisgratäng. Under den tragiskt korta färskpotatissäsongen blir det nästan garanterat någon rätt med färskpotatis.
Exempel på tomatbaserade pastarätter jag brukar laga:
- Syrlig tomat-, feta-, och spenatlasagne (vilket också blir kanonmatlådor)
- Klassisk smörig tomatpasta med mozzarella, tomat & basilika
- Pasta alla norma
- Färsk tomatpasta med cidersås och perfekt hemkokta vita bönor
- Någon bolognesevariant: ibland med aubergine, ibland med svamp, ibland med vegofärs, ibland med linser
- Puttanesca (det var iofs jävligt längesen nu)
- Smörig tomatorzo med krispig salvia
- Dekadent melanzane-lasagne med parmesansås
- Saffrans- och tomatpasta med dragon
Några längre söndagsmatlagningsprojekt jag har gjort:
- Brynt majs-enchiladas med salsa verde
- Fransk löksoppa
- Vitlöksfräst svamp, linser i rödvinssås, hemgjord bearnaise och pommes
- Engelsk höstpaj
- Min variant på birria-tacos
- Shiitake-wontons
- Bánh Xèo
- Öl- & chokladchili med mac’n’cheese, coleslaw och esquites
- Len hummus gjord på blötlagda en hemkokta kikärtor
Efterrätt
Efter maten brukar vi dyka ner i soffan och välja någon söndagsfilm. Alternativt en riktigt bra serie. Söndagar är inte till för dussinserier, det måste hålla lite klass ändå. Till filmen/serien är det tvång på efterrätt. Och det ska vara just efterrätt, inte snacks eller godis. Chips förekommer enbart vid allvarliga fall av bakfylla.
Efterrätten som väljs ut får inte heller vara avancerad. Helst ska den kräva noll förberedelse, med några få undantag. Den får inte heller ha för vuxna smaker. Blir irriterad när jag tänker på människor som brukar säga att efterrätt är “för sött” för deras smak. Fy fan vad tråkigt.
Efterrätter som har gått varma här hemma:
- Snickersglass
- Frödinges kladdkaka med hallonsorbet
- Blåbärs- eller äppelpaj (använder alltid Camilla Hamids idiotsäkra recept)
- Daimglass (sån i bytta) med färska hallon
- Delicatobollar eller skumfyllda cocosbollar
- Crème brûlée (färdig)
- Marängsviss (alldeles för längesen nu!)
Måndag-torsdag
Mitt upplägg på vardagar handlar mycket om att inte behöva lägga så mycket tanke på vad jag äter. Vardagsfrukost skippar jag sen flera år tillbaka. Det ger mig ingen glädje och det tar bara tid som jag hellre lägger på att sova längre.
Vissa verkar tycka att det är borderline ätstört att inte käka frukost, men jag kan verkligen inte sätta mig in i det här behovet att äta med otroligt korta intervall. För mig är det bara opraktiskt.
Jag tar dock gärna en frukt någon gång på förmiddagen och sen äter jag lunch vid vanlig lunchtid. Ibland blir det matlåda men ofta när jag jobbar hemma gör jag något som mer kanske påminner om en frukost. Och då brukar jag vara ganska noga med att få i mig ordentligt med protein.
Till lunch behöver jag inte äta det godaste jag vet i världen, utan det räcker liksom med att bli mätt och att det ändå smakar helt okej.
Typiska proteinrika och snabba hemmaluncher:
- Shakshuka med baljväxter i som toppas med feta
- En smoothie med kvarg, banan, blåbär och honung och någon typ ostmacka eller quesadilla till
- Havregrynsgröt (oftast på steel cut oats) med mjölk, jordnötssmör, äppelmos och ett par kokta ägg till
- Keldas milda tomatsoppa med mozzarella/feta, kokta gryn och linser i
- Vita bönor i tomatsås som toppas med cheddar och till det ägg och potatis/bröd
- Grekisk sallad där jag lägger till kokta linser och gryn/pasta/potatis
- En ostig toast med en mangoproteindryck och nån frukt till
På eftermiddagen blir det ofta någon mer frukt. Uppstyrda mellanmål är inget jag orkar hålla på med. Och jag dricker inte kaffe, eftersom jag aldrig började med det.
Sen till middag så har jag ju redan planeringen klar från söndagen, så då plockar jag bara någon rätt från veckans meny och lagar det. Under tiden som jag står i köket tar jag ofta en burk trocadero zero. Till maten dricker jag alltid alltid nybubblat bubbelvatten.
Den bästa tiden på dagen
Middagen är dagens höjdpunkt. Allt jag äter innan middagen handlar mest om vad som är praktiskt, medan middagen har en helt annan betydelse.
Då lägger jag omsorg och kärlek på att laga en gemensam måltid till min man och mig som ska ge både njutning och avslappning. Det är i alla fall ambitionen. Och ärligt talat så blir det oftast så? Jag tycker det är så lyxigt att det inte krävs så mycket för att varje dag få uppleva en måltid som gör en glad och tillfredsställd.
Efter maten vill jag alltid äta något sött. Helst någon lite extra god frukt på vardagar. Under tidig sommar ruinerar jag mig själv på jordgubbar nästan varje dag. Lite senare på sommaren äts det mängder med nektariner. På hösten är det svenska äpplen (discovery) och senare småcitrus som gäller. Blodapelsiner på vintern och sen under våren börjar det bli rätt deppigt på fruktfronten </3.
Fredag
Oftast äter jag en vanlig vardagslunch på fredagar, men ibland vill jag starta helgen tidigt och kan en utelunch hända.
I krokarna där jag bor finns det två lunchställen som håller hög klass:
- Lao Lao: 3 kinesiska smårätter (mina favoriter: grillad aubergine med chilibönsås, shiitakegryta med bra tofu och sötpotatisnudlar) eller kinesiska crepes/jianbing för 119 spänn. Ris ingår! Det är ofta kö/fullsatt, så jag brukar försöka komma innan lunchrusningen om jag ska äta där.
- Babel Bazaar: mezetallrikar, rullar, sallader och biryani. Är jag riktigt hungrig tar jag deras falafel & co-tallrik som kommer med genuint GODA (Stockholms typ enda?), frasiga nyfriterade små falafelbollar, halloumitärningar, smaksatt ris, 3 såser, en bit bröd, persiljesallad, oliver och det bästa: en fetaostcigarr.Annars tar jag ofta deras honungsmelon- och fetasallad med granatäppelkärnor, belugalinser och lite sötpotatis och beställer en extra fetaostcigarr vid sidan av. Jag är en stor anhängare av att dom gör sallader som det inte är så himla mycket blad i. Hatar att betala för typ.. luft och att sitta och tugga som en dum kanin.
Middag på fredagar blir väldigt sällan något hemlagat. Antingen så ska jag iväg på något eller så är jag bara för trött för att orka laga något. Så då blir det nästan alltid hämtmat.
Vi brukar cirkulera följande snabbmatsfavoriter:
- Indiskt på Elloras Hornsgatan. Känner mig alltid så svennig som väljer paneer butter masala och vitlöksnaan (+alltid papadam), men det kan inte hjälpas att jag älskar det
- Friterad auberginetallrik med guldris på Folkets Kebab Hornsgatan
- Min favoritsnabbmatsvegoburgare (bra ordlängd) på Käk som har en patty gjord av panerad och friterad finhackad svamp och smält ost
- Friterade vietnamesiska vårrullar och risnudelsallad med thaibasilika på Eatnam
- Pizza på diverse olika ställen. Om min kille och jag tar en öl på stan blir det ofta potatispizzzan (utan sardeller för mig) på Omnipollos hatt, om vi är sugna på napolitanskt blir det auberginepizzan på Meno Male, om själva pizzasuget inte är överdrivet starkt hamnar vi ofta på Bitza där man också kan välja lite andra bra smårätter. Det händer också att vi tar vägen förbi Italian cousins för pizza al taglio. Råkar vi befinna oss runt Nytorget hamnar vi ibland på Bananas. Och om vi vill gå kortast möjliga väg tar vi oss till Café dello sport.
- Förr i tiden åt vi ofta okonomiyaki på MamaWolf, men sen dom slutade servera det (RIP) så tycker jag oftast inte att det är så värt att gå dit. Hoppas så att okonomiyakin kommer tillbaka en dag!
- Kapibara ramen har nyligen öppnat på söder och även om vi inte har hunnit vara där så många gånger så känns det som att det kan bli en fredagsklassiker. Jag tycker att vegobuljongen på både Ai Ramen är snäppet vassare, men Kapibara ligger bättre till i förhållande till var vi bor och jobbar.
Om det blir en fredagkväll i soffan framför en film så blir det i 100% av fallen chips/snacks till det. Sen några år tillbaka tillämpar vi “half & half”-metoden på snacksurvalet. Det känns så tråkigt att välja en sorts chips, samtidigt som man kanske inte vill trycka en chipspåse var. Så vi tar alltid två sorter och häller upp halva innehållet av varje påse och sparar resten.
Några favoritchips och snacks som vi ofta köper:
- Västkustchips!! Ganska ofta bara vanliga salta, men ranch och salt & vinäger brukar också gå hem
- Dillchips
- Linsbågar med cheddarsmak
- Cheese crunchers
- Stjärnor
- Linschips
- Estrellas parmesanchips som numera heter “lagrad ost”
- OLW cream cheese
Lördag
På lördagar brukar både min man och jag vara sugna på en satsig frukost. Ofta köper vi någon lyxigare juice (blåbär & svarta vinbär från Brämhults eller någon bättre äppeljuice) och sen varierar det vad vi äter till.
Några vanliga lördagsfrukostar:
- Vi bor fem minuter från Svedjans bageri och ganska ofta blir det en limpa Svedjans ljusa som fortfarande är varm från ugnen när man kommer hem. Otroligt lyxigt är det. Pålägg är oftast enkelt i form av ost och gurka och/eller tomat. Till det någon kokt/stekt/pocherat ägg. Ibland byter jag ut ägg mot fjällfil (den enda filen!) med slantad banan. Utöver juicen dricker jag alltid bubbelvatten till och min man dricker kaffe som en normal människa.
- Shakshuka som toppas med kalamataoliver och feta. Frusen rösti som jag kör i ugn vid sidan av.
- Känner jag mig otroligt ambitiös kan det bli pocherade ägg och hemgjord hollandaise antingen med vitlöksfräst spenat eller avokado till + bröd från Svedjan.
- På sommaren äter jag helst Anniemackor.
- En full english med ägg, toastbröd, vita bönor i tomatsås, vitlöksfrästa skogschampinjoner, avokado, rösti och färsk tomat.
- Breakfast tacos i någon variant.
Frukosten äter vi oftast vid lunchtid, så det blir ändå inget ytterligare lagat mål mat mitt på dagen. Min man brukar ibland köpa någon kardemummabulle eller liknande om han har handlat bröd från Svedjan och då äter vi det någon gång på eftermiddagen.
Sen på kvällen har vi ofta planer. Antingen att vi har bjudit hem folk på middag eller att vi ska bort på någon spelning/bio/fest/middag. Men om vi inte har något sånt på g så går vi ofta på restaurang.
Några restauranger som vi ofta återkommer till:
- Vi går till favoriten Chelas (autentiskt mexikanskt) säkert minst en gång i månaden? Och vi har en standardbeställning som personalen nästan kan utantill: vi startar med 2 portioner totopos och dippar dessa i guacamole, salsa verde, frijoles refritos och esquites. Till huvudrätt tar jag sen huitlacoche quesadillas och min man som äter fisk tar deras fish tacos. Skulle jag bara få välja en restaurang att äta på resten av livet hade det blivit Chelas.
- Racamaca kan vara lite klurigt att få bord hos eftersom dom inte tar bokningar och snabbt fyller upp sina platser på helgerna, men om man går dit tidigt brukar det fungera. På menyn finns det enkla men goda pintxos/tapas. Några favoriter är bikinitoasten med rökt mozzarella och bränd manchego med fikonmarmelad.
- Liebling är något så ovanligt som en restaurang där man som vego kan få en rejäl huvudrätt som känns både komplett och tillfredsställande. Man kan välja på rotselleri- eller ostschnitzel och utöver det brukar det finnas lite roliga förrätter att välja på. Jag har svårt att besöka Liebling utan att öppna måltiden med deras underbara friterade pretzel.
- Jag är nästan alltid sugen på varenyky med smetana och det suget kan jag som tur var få stillat på prisvärda Café Eurobar. Min man och jag brukar alltid dela på en portion med surkålsfyllning och en med färskostfyllning. Ibland när vi är extra hungriga delar vi också på en portion med syrlig körsbärsfyllning, som en efterrätt (även om det på menyn annonseras som en huvudrätt).
- En av mina favoriträtter att äta på restaurang är Barbros friterade shiitakedumplings med shisobuljong. Dumplingsen är verkligen exceptionellt krispiga och den smöriga och umamirika buljongen smakar typ smält kantarell? Ibland beställer jag in två laddningar för att det är så gott.
- Bar Agrikultur brukar vi alltid hamna hos på våren och sommaren. Stora delar av menyn byts ofta ut och den läggs tyvärr inte ut på någon hemsida, men man kan alltid lita på att dom serverar fina råvaror i säsong och att man kan beställa deras frasiga ostpuffar som är fyllda med len ostcreme och honung.
- Det känns som en stockholmskliché att nämna Café Nizza, men det är ändå en restaurang som jag som minst har besökt några gånger om året det senaste typ… decenniet. Vi hade till och med vår bröllopsmiddag för allra närmaste familjen i deras chambre séparée förra våren. Deras pasta levererar alltid, förrätterna oftast också, medan vegohuvudrätterna ibland kan kännas lite torftigare. Men jag kollar alltid menyn innan jag bokar och låter det bra så är det nästan alltid det också.
Och det var det hela! Så ser mina matveckor ut för det allra mesta. Frågor, sågningar och kommentarer välkomnas!
16 kommentarer
Underbar läsning! Älskar att tänka på mat, prata om mat, laga mat, planera vad jag ska äta, äta, få till en bra handling och en perfekt matvecka.
Tack! Visst är det ganska så underbart att tänka på/prata om/laga på mat? Tycker verkligen att det är njutbart att planera veckan!
Asså dom där enchiladas så så jäääädrans goda ut!! Tänker inte på hur mycket man kan stoppa i en onigiri, finna alltid supermånga olika i Japan och förhoppningsvis en veg. Men denna inspiration var ju toppen!
Tack!! Enchiladasen var bland det godaste jag lagade förra året tror jag. Älskar salsa verde! Synd att det är svårt att få tag på tomatillos bara. Jag har det på min närmsta butik, men vet att det är ovanligt och tycker egentligen inte om att lägga upp recept med specialingredienser som är väldigt svåra att få tag i. Men ska absolut laga dom snart igen och lägga upp receptet då!
Verkligen, onigiri känns som en helt värld. Jag har aldrig lagat det men är supersugen på att komma igång med det!
Jag fullkomligt älskar inlägg som detta! Det är precis såhär jag vill läsa om andras matupplägg. Älskart! Och roligt att se att någon annan också har exakt samma uppdelning av veckan (fyra delar) med lite samma tänk.
Jag är imponerad att många verkade orkade sig igenom det här enormt långa inlägget och jag blir jätteglad att du gillade det! Kul att vi delar samma tänk också. Dela gärna mer om ditt matupplägg om du vill också! Jag är alltid nyfiken på att höra hur andra gör.
Åh har precis lagt upp nästa veckas meny och lista så det kommer ske på måndagen istället. Älskar detta koncept!!
Åh vad roligt! Jag blir ju helt klart nyfiken vad som står på din nästa meny!
Det här var extremt inspirerande, roligt att läsa och första gången jag är på din blogg och sida. Känns som att vi har exakt samma matsmak och så taggad på att testa några av dina recept och inspireras av din planering. Tack!!
Vad roligt att höra! Verkligen tack för att du skrev!
Älskade detta inlägg! Alla matbloggare borde ta efter!! Fastnar ofta i att scrolla mellan “what I eat in a day”-videor på tiktok, men många av dem är fokuserade på viktminskning eller liknande och det är ju det tråkigaste som finns, men annars älskar jag att se folks rutiner och hur de lägger upp sitt matintag haha. Tips på/påminnelse om klassisk barndomsefterrätt som jag tror kanske passar in i ditt söndagsefterrättsfack; blanda färdig vaniljvisp eller vaniljsås med typ hackad daim, kexchoklad eller kitkat och in i frysen. Går väl att dekorera med bär eller så, om man är fin i kanten.
Vill verkligen se fler som skriver om sina matveckor! Men såklart inte från viktminskare haha. Ojoj lät som en underbar efterrätt – tack!
Så underbart inlägg! Njutigt och (förlåt uttrycket!!) livsbejakande. Tack!
Haha TACK
Otroligt inlägg. Tack för tiden du lagt med!
Tack, vad glad jag blir!