Auberginesill! Måstet på julbordet. Det är skitenkelt att lyckas med och det är bara att blanda med sina favoritsåser.
Till dagens youtubefilm gjorde jag tre smaksättningar: skärgårdssill (godast), senapssill (enklast och näst godast) och saffranssill (spexigast, men jag tyckte ärligt talat att den blev bättre med vanlig crème fraîche).
Jag kommer att lägga upp nya klipp på youtube varje söndag, och glöm därför inte att följa min kanal om ni vill fylla era flöden med mer vegoinspiration och tips!
FLER JULRECEPT: Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar & tips
Missa inte mina julrecept genom att prenumerera på min YouTubekanal! En komplett inköpslista finns i beskrivningen under filmen
GRUNDRECEPT VEGANSK SILL AV AUBERGINE
Räcker till 3 små sillburkar
2 st aubergine
Ättikslag
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättiksprit 12%
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
4 lagerblad
0,5 tsk salt
Koka upp en kastrull med vatten. Skala och skär aubergine i sillstora bitar under tiden. Lägg i bitarna i kastrullen och låt dom koka i 3 minuter. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten för att avstanna kokningsprocessen.
Värm under tiden upp vatten, socker, ättikssprit, kryddpepparkorn, svartpepparkorn, lagerblad och salt och rör om tills sockret har löst upp sig. Ställ sen åt sidan för att svalna.
Krama försiktigt ur vätska ur auberginebitarna.
Lägg bitarna i ättikslaget och låt stå minst 15 minuter. Ni som förbereder kan ställa in allt i kylen över natten. Pressa sen ur vätska ur auberginebitarna ännu en gång och plocka bort pepparkorn och lagerblad innan bitarna blandas med sås.
KRÄMIG SÅSBAS
2 dl havrebaserad crème fraîche
1 dl havrebaserad grädde
Blanda med en gaffel tills såsbasen blir helt slät.
SKÄRGÅRDSSILL
1/3 av auberginebitarna
1,5 dl krämig såsbas (eller gräddfil)
2 msk tångrom
0,25 rödlök
0,5 kruka gräslök
0,5 kruka dill
0,5 citron, saft och zest
Salt, gärna ört
Finhacka dill, gräslök, rödlök och finriv citronzest. Blanda såsbasen med dill, gräslök, rödlök, citronzest, citronsaft och tångrom. Blanda såsen med auberginebitarna och smaka av med salt.
SAFFRANSSILL
1/3 av auberginebitarna
1,5 dl krämig såsbas (eller motsvarande mängd crème fraîche)
0,25 litet grönt Granny Smith äpple
0,5 g saffran
0,25 citron, saft och zest
4 st dill- eller timjankvistar (det är timjan på bilderna, men jag tycker att dill blev godare)
Salt, gärna örtsalt
Finhacka det gröna äpplet. Finhacka örtkryddor och finriv citronzest. Blanda såsbasen med saffran, citronzest, citronsaft, dillen och äppelbitarna. Blanda såsen med auberginebitarna och smaka av med salt.
SNABB SENAPSSILL
1/3 av auberginebitarna
1 burk gravlaxsås
Blanda 1/3 av auberginbitarna med gravlaxsåsen.
– Annie
Jag finns på YouTube, Bloglovin’, Instagram och Facebook.
13 kommentarer
“Sen så blir dom här sillarna så fina sen.”. Mja… kanske när du gör det 😉 Blir avis på dina dekorationsskills. Åh, nu börjar jag bli pepp på julbordet igen. Har gjort vegansill några gånger (men hinner glömma bort hur det går till under årets gång), en vegansk chokladsaffransstjärna samt brysselkålsbullar och njuter av släktingars förvånade blickar när de inser att det är gott (mot sin egen vilja, haha).
Fina bilder och väldigt tydlig instruktionsvideo, gillar att du verkligen visar alla stegen, det hjälper!
Hahaa tro mig, jag har fan inga dekorationsskills!! Det lilla jag har får jag öva som attan på alltså. Men vem bryr sig om det blir så himla snyggt egentligen?
Alltså recept på den där saffransgrejen please??
Tack tack tack för dina snälla ord! ❤️
Hej Annie!
Jag skulle gärna vilja tipsa om ditt recept på janssons i ett inlägg om god julmat. Inlägget är tänkt att publiceras 30/11, och i det skriver jag några rader om ditt recept, länkar till det och anger tydligt att det är du som är källan. Är det okej om jag lånar en bild från det inlägget? Vet att jag läst nånstans att du tycker det är okej så länge man tydligt creddar dig men det känns schystast fråga i alla fall.
Kram!
Sandra
Absolut! Helt korrekt! Det går finfint att låna så länge man ej skriver ut hela receptet och länkar tydligt. Ha det fint!
Kram ❤️
[…] 3 sorters sill Auberginesill betraktar jag som en riktigt vegoklassiker! Här är en löjligt enkel senapssill, en supergod skärgårssill och en spännande saffranssill. Recept + filmrecept i länken. […]
Hej! Hur skulle du göra vegetarisk gubbröra? Tack för tips!
Så här <3: https://vegokak.se/2016/06/15/vegetarisk-midsommarmat-gubbrora-en-paradratt/
Hur länge står sig “sillen” i kylskåp skulle du säga? Är det för tidigt att preppa “sill” till julafton redan nu?
Senapssillen står sig garanterat! Själva såserna till dom andra sillarna står sig helt ok också, men är godast att blanda till dagen innan typ. Själva auberginen kan du dock göra redan nu utan problem. Lycka till!
Dessa ska vi göra till årets julbord!
Vad kul att höra! Lycka till!
[…] Göra Annie’s vegansill! […]
[…] lite mer mat och där kunde jag även hämta ut medicinen. När vi kom hem så gjorde jag och pappa veganska sillar (tack till Vegokäk!) samt vegansk gravad lax. Det blev riktigt lyckat, men det blev lite för […]