När Cashew Kitchen-Agnes bjöd mig på dom bästa veganbiffarna som jag har testat förstod jag på en gång att jag behövde skapa något med hennes hemliga ingrediens: svart ris.
Det är tydligen det perfekta bindemedlet i vegobiffar/bollar. Den klibbiga stärkelsen i riset gör nämligen att alla ingredienser håller ihop utan problem. SÅ BRA.
LÄS OCKSÅ: Vegojul – den stora guiden: 23 recept klappar & tips
Nu till julen tänkte jag att det skulle passa perfekt ihop med mitt recept på frasiga svamppuckar – och det gjorde det också. Kanon på första försöket!
Vegobullarna som jag gjorde blev saftiga, fulla av smak och mjuka men samtidigt knapriga av solroskärnorna. Det här kommer jag garrat att laga igen och igen och igen.
Längst ner i inlägget har jag bäddat in min senaste youtube-film där jag gör ett filmrecept av vegobullarna.
Missa inte mina julrecept genom att prenumerera på min YouTubekanal!
Veganska köttbullar utan fuskkött
30 köttbullar, som går att frysa in
1,5 dl svart ris eller klibbigt fullkornsris (koka gärna dagen innan)
1 lök
2 vitlöksklyftor
500 g skogschampinjoner
2 msk rapsolja
2 tsk torkad timjan
3 msk brynt schalottenlöksfond (grönsaksfond om ni inte hittar)
0,5 tsk liquid smoke
1 msk misopasta (soja om ni inte hittar)
5 st soltorkade tomater
2 dl solroskärnor
ev
salt och färskmalen svartpeppar
Testa att krydda med riven muskotnöt och kryddpeppar till julen. Rulla i pankoströbröd för en frasig utsida.
Gör så här
Börja med att koka riset enligt anvisningarna på paketet, men byt ut salt mot 1 msk brynt schalottenlöksfond. Låt riset svalna av.
Finhacka lök och vitlök och skär svampen i mindre bitar. Det är inte supernoga eftersom allt ska mixas sen.
Fräs lök, vitlök och timjan på medellåg värme i några minuter utan att något tar färg. Tillsätt svamp, rör runt och höj värmen när det börjar sippra ut vätska. Låt vätskan koka ur, det tar ungefär 15 minuter.
Sänk temperaturen och ha i brynt schalottenlöksfond, liquid smoke och misopasta. Rör runt ordentligt.
Häll ner innehållet i stekpannan i en matberedare tillsammans med soltorkade tomater och mixa tills det blir en jämn smet. Skrapa ner från kanterna om det behövs.
Ha i det avsvalnade riset i matberedaren och mixa snabbt. Lite hela korn får gärna vara kvar. Tillsätt sen även solrosfrön och mixa i ungefär 5 sekunder. Jag gillar när dom flesta fröna är hela för knaprighetens skull.
Forma till bollar med händerna (blöt händerna så går det extra smidigt) och stek bollarna i omgångar på medelhög värme i olja. Dom är klara efter några minuter eller tills dom har fått fin färg.
Ät som dom är eller frys in till senare!
– Annie
Jag finns på YouTube, Bloglovin’, Instagram och Facebook.
16 kommentarer
Intressant recept, ska prova! Obs dock att den brynta scharlottenlöksfonden innehåller kött.
Nope det gör den inte! Allt var ett missförstånd 😊 Innehåller köttarom vilket ej är kött. Tack! ❤️
Om man inte tåler svamp, har du någon ide om vad man kan ersätta det med då? De ser ju grymt goda ut 🙂
Svampen är ju huvudingrediens, så inte helt lätt att ersätta. Men kanske två burkar svarta bönor? Värt att testa! Tack för din kommentar!
låter helt fenomenalt! Ska definitivt prova när jag har tid!
Vad roligt att höra! Tack! ❤️
Åh men så himlans gott och roligt! Kände precis samma efter att jag hörde talas om svart ris i och med Agnes burgare. 😀 Vilket pangrecept du hittat på! Svamp alltså <3
[…] Annie har räddat julen och gjort ett recept på vegobullar inspirerade av Agnes hemliga […]
[…] det är inte alltid man pallar rulla egna göttbullar. Och det är verkligen inget fel med det. I den här veckans YT-film har jag och goda.grejer (följ […]
[…] Dessa veganska göttbullar är nog bästa tillskottet för i år! Bara att göra en stor sats och frysa in. Bullarna är helt […]
Fantastisk smak, men mina blev alldeles för lösa. Vad kan jag ha gjort för fel? Är mängden ris i receptet kokt eller okokt? Vad skulle du rekommendera att jag använder för att få smeten fastare? Tack för en inspirerande blogg!
Kul att höra! Mängden ris är okokt. Kokt blir det ungefär dubbelt så mycket. Bullarna i sig blir ju ganska mjuka, men knapriga. Vill man ha en kompaktare smet kan man ha i ströbröd eller riven cheddarost om man är lakto-ovo. Tack för din feedback! Ska laga dessa snart igen och se om jag kan göra några justeringar. Var dock nöjd sist 😊
Hittade detta recept och kände att jag bara måste prova. Lukten och smaken var bra, men de höll inte ihop alls! För sent såg jag kommentaren om att man kan ha i ströbröd eller liknande. Jag är faktiskt lite besviken… Alla andra av dina recept har varit fantastiska!
Jag insåg precis vad jag gjorde för fel… Jag hade i för lite ris. Det kan vara bra att skriva i receptet att det är 1,5 dl okokt ris du menar, det är lätt att lite slarvigt tolka det som att det ska vara den mängden kokt ris. Men nu vet jag till nästa gång! 😊
Riktigt bra recept, tack för tipset. Brukar slänga på dessa små läckerheter på gasolgrillens stekyta samtidigt som jag grillar kikärtsbiffar och grönsaker på grillytan, blir magiskt gott ihop med en god tzatziki eller kall chipotlesås, testa gärna:)
Åh vad kul! Väldigt längesen jag lagade dessa, men det lät som ett toppentips!