Jag har hakat upp mig på färsk tomatsås. Mycket trevligt ändå. Den kräver ju lite mer jobb än burktomatsås, men jag tycker att det är så värt att göra det mesta av tomatsäsongen. Slutresultatet blir tomatigt sött, men samtidigt lätt och friskt. Alltså skitbra sommarkäk!
Längst ner i inlägget ligger receptet som en film.
Vill du spara mina recept och inte missa nya inlägg? Bloglovin’ är toppen för det!
Pasta med färsk tomatsås
2 portioner
pasta för 2 personer
1 kg kvisttomater
200 g romanticatomater eller liknande
2 klyftor vitlök
0,5 kruka basilika
1 msk olivolja
1 msk smör
salt och färskmalen svartpeppar
Tillbehör
riven parmesan
rostade pinjenötter
Gör så här
Läs igenom hela receptet först
Koka upp en kastrull med vatten. Skär under tiden ytliga kryss i skalet på kvisttomaterna.
Lägg ner tomaterna i det kokande vattnet och ta upp efter 3 minuter. Pilla av skalet efter att det har svalnat lite. Dela varje tomat i 4 delar och kläm eller skrapa ur kärnorna.
Finhacka eller pressa vitlök och fräs med olivolja i en stor stekpanna tills det luktar gott. Ha ner tomaterna. Dom ska småputtra i 15-20 minuter för att slutändan bli den där goda såsen. Rör runt då och då så att inget bränns.
Sätt på en kastrull med pastavatten och kasta i pasta när det är 10 minuter kvar på såsen. Glöm ej att salta!! 2 tsk+ per liter vatten är lagom som ni kanske vet vid det här laget.
Kvarta under tiden romanticatomaterna. Ni som pallar kan klämma ur kärnorna. Finhacka även basilika.
Tillsätt romaticatomater till såsen när det är 5 minuter kvar på den. Jag tycker också att det är najs att hälla i 1,5 dl av det stärkelserika pastavattnet till såsen för att dryga ut den. Klicka i smör mot slutet. Smaka av med salt och färskmalen svartpeppar.
Skit i tidsangivelsen på pastapaketet och häll av pastan i ett durkslag 3 minuter tidigare.
Blanda pastan och såsen. Servera med den finhackade basilikan + parmesan och pinjenötter om ni känner för det (det gör ni). Käka upp dirr!
– Annie
Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook.
8 kommentarer
Det ser ju underbart ut, sannerligen 😀 😀
Åh tack! Det är verkligen en favorit nu på sommaren!
Det kanske är aningen mer jobb med färsk tomatsås men det belönas ju tiofalt i smaken! Finns det något bättre än enkla (som i att de inte har för mångs olika smakelement) pastarätter egentligen?
Men alltså verkligen! Kan bara instämma <3
åh det ser DIVINE ut! Gud vad bra du är!
Men taaack alltså!
Låter ju supergott! 🙂
Det var faktiskt en höjdare! Tack <3