Vegoinspiratören: Planticize – bloggaren med smak för rejäl mat

buffalo

I den tredje delen av min intervjuserie med vegoinspiratörer är det nu dags att träffa mannen bakom det populära instagramkontot och bloggen Planticize – Chris J Bartis.

Jag lärde känna Chris när han – utan att ha träffat mig innan – snällt ställde upp på att vara min köksslav och fotoassistent när jag plåtade en sommarbuffé i våras. Han är rasande trevlig och en grym vegokock! Tusentals läsare inspireras dagligen av hans fantasifulla recept och proffsiga bilder.

brownies

Chris växte upp i USA, men har bott i Brighton (som jag!!) och har slutligen slagit sig ner i Stockholm. Vi pratade om vilka matinfluenser han plockar med sig från sina gamla hemländer, hans mest populära recept och hur det är att försöka lyckas som matbloggare.

LÄS OCKSÅ INTERVJUERNA:
Vegohajk – lär dig allt om vegansk vandringsmat
RåGo – paret som reser jorden runt och käkar frukt

Klicka på bilderna för att komma till recepten. Samtliga är tagna av Chris J Bartis

När blev du vegan och hur gick det till?

– Jag blev 100% vegan den 1 Okt, 2014. Jag hade varit en demi-vegetarian, vegetarian och deltidsvegan i över 20 år.

– Sedan såg jag Forks Over Knives – en film som mer eller mindre handlar om hur mejeriprodukter påverkar vår häsla på ett negativt sätt. Jag rekommenderar alla att se den, tillsammans med Cowspiracy och sedan Earthlings.

grilledcheese

Vad har du för matfilosi, förutom att maten ska vara vegansk?

– På engelska säger man ”variety is the spice of life”, och jag tror att detta uttryck passar mig perfekt när det kommer till mat!

– Jag har bott i tre olika länder, hade mor- och farföräldrar från Skotland, Frankrike, Polen och Grekland och jag var bästa vän med en kinesisk kille när jag växte upp. Så jag äter och lagar allt!

meze

Hur ser en perfekt måltid ut enligt dig?

– Jag har alltid haft svårt att bestämma mig för saker. En dag när jag var kanske 7 år, frågade min mamma vad jag ville äta till middag. Jag svarade, på engelska: ”can we have a smörgåsbord?” Helt ärligt.

– Det var meningen att jag skulle hamna i Sveige, haha. Men om jag måste vara lite mer specifik, skulle jag säga brunch: tofu scramble, potatis, champinjoner, en bagel, bönor kanske…

ägg

Vad äter du en typisk dag?

– På en typsik dag äter jag frukt-, nöt- och frömüsli med havremjölk eller havreghurt till frukost. Kanske en stor sallad till lunch, eller en macka. Middag kan vara vad som helst, men oftast ljummen mat som jag lagat till bloggen och tagit lite för många bilder på!

cannelloni

Hur kommer det sig att du började blogga om vegansk mat? Vad har du för ambitioner med bloggen?

– Efter 10 år som teknisk skribent på ett mjukvaruföretag stängdes mitt kontor ner och jag blev utan jobb. Det var bland det tråkigaste jag någonsin har sysslat med, haha.

– Jag bestämde mig för att om jag skulle skriva, skulle jag skriva om något jag älskar – vegansk mat!

– Eftersom ”content is king” just nu är det bara att mata på med recept och bilder. Jag hoppas kunna tjäna lite pengar på det under 2017, och att det leder till andra jobb, som matfotograf – bland annat.

summarrullar

Vilka slags influenser tar du med dig från dina före detta hemländer, England och USA?

– Jag skulle säga väldigt mycket. Kanske mängder och portioner från USA, haha – man ska ha för mycket mat på tallriken!

– Comfort food, pasta, pizza, chocolate chip cookies, bagels, full English breakfast… Och igen, variationen – visst är hamburgare väldigt amerikansk, men vi äter hela världens mat.

cookies

Hur tycker du att det är att leva som vegan i Sverige jämfört med England och USA?

– Just här på Södermalm, där jag bor nu och i Brighton, England där jag bodde tidigare, är det rena veganhimlen! Bor man inte i en storstad i USA, kan det vara väldigt svårt.

– En gång när jag var på en sportsbar i Boston frågade om de hade något vegetarisk att äta och fick svaret: ”vi har en kalkon- och baconmacka”. Seriöst.

avokadomacka

Vilka rätter är du stoltast över ur ditt arkiv?

– Mina jalapeño poppers är en stor favorit bland alla mina vänner, oavsett om de är veggisar eller köttisar!

– Sedan har jag två grillade mackor som en med karmaliserad lök och annanas och den andra med avokado och pesto.

– Kankse borde jag ha med en efterätt här också, och mina raw brownies är lätt den rätt som har fått mest uppmaksamhet.

popper

Du tar ju sjukt snygga och proffsiga bilder – har du några fototips till oss vanliga dödliga?

– Åh, tack så mycket! Jag uppskattar det. Jag har fotat en hel del personer i en studimiljö och jag använde den här erfarenheten när jag började fota mat.

– Medan de allra flesta matbloggarna fotar med befintligt ljus, använder jag blixt. Fast inte den på kameran, utan en hyfsat stor softbox. Det är inte så svårt eller dyr som det låter.

– Mitt bästa råd är att googla ”strobist”. Alla fråga mig vilken kamera jag har, men det spelar inte så stor roll – ljuset är allt.

foto

Slutligen, vad är dina bästa tips till mig som ska leva som vegan i en månad?

– Ska du antar The Vegan Challenge och äta vegansk i en månad är det bästa att planera lite. Gör en lista av det du brukar äta under en vanlig vecka, några av dina favoriträtter, snacks, etc. Markera allt som inte är vegansk och funderar på vad du kan äta eller använda istället.

– De flesta stora mataffärer säljer mer och mer veganska produkter. Besök en och fråga personalen vad de har för vegansk ost, mejeriprodukter, fryst mat, etc.

– Prata med människor som redan är veganer. De kommer ha massor av tips. När månaden är klar – börja om! Vegan for life 🙂

fooled pork

Stort tack Chris!

Följ Planticize blogg och instagram för massvis med rejäl vegoinspiration!

– Annie

Följ mig på bloglovin’ om du vill se hur det går med min veganmånad och om du vill spara inlägg och recept 

En reaktion på ”Vegoinspiratören: Planticize – bloggaren med smak för rejäl mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s