Vegoinspiratörer: RåGo – paret som reser jorden runt och käkar frukt

RåGo

Premiär för en intervjuserie på bloggen!

Ett mål med min veganmånad är att bredda bilden av vem som väljer att bli vegan. För det här har jag intervjuat ett gäng fantastiskt olika vegoprofiler. Jag har grottat ner mig i deras matvanor, pratat om deras kostfilosofi och frågat om deras bästa vegotips.

RåGo

Först ut är fruktälskarna, jorden-runt-resenärerna och online-entreprenörerna Melanie och Tobias. De sa upp sig från sina jobb för tre år sen och har sen dess varit på resande fot – i jakt på världens bästa frukt.

RåGo

Tillsammans driver de flera populära instagramkonton, den engelska YouTube-kanalen MT World samt den nystartade svenska YouTube-kanalen RåGo. Här delar de med sig av guldkorn från sina arkiv och berättar mer om sina bästa resor, bananmiddagar och tjusningen med Durian.

Läs mer om Melanie och Tobias äventyr i VEGO, Metro eller lyssna i Karlavagnen i P4 (första samtalet).

1. När blev ni veganer och hur gick det till?

– Vi klassificerar oss inte som någonting, efter som vi inte gillar att sätta stämpel på oss. Visst äter vi en vegansk kost, men tycker mer om att kalla det att vi lever och äter hälsosamt.

– Vi har alltid varit intresserad av nyttig mat och har alltid gillat frukt och grönsaker så det har varit ett naturligt val för oss. Vi älskar att skapa goda och nyttiga maträtter från det moder jord har att ge.

RåGo

2. Vad har ni för matfilosi, förutom att maten ska vara vegansk?

– Det ska vara gott och en glädje för själen, som vi sade tidigare äskar vi frukt och grönsaker så en stor del av vår matfilosofi är färska råvaror och en kärlek till maten. Vi tror mycket på att förbereda maten med väldigt mycket kärlek för det är då den smakar som bäst!

RåGo

3. Hur ser en perfekt måltid ut enligt er?

– Svår fråga, det beror på var vi befinner oss i världen… I enkla drag är det närproducerat, ekologiskt, odlad och tillagad med kärlek. Maten skall avnjutas i en härlig miljö, stora portioner är något vi gillar, eftersom i älskar och äta mycket.

– Vi gillar att gå på nyttiga restauranger, men desto mer tycker om att stå i vårt kök och tillaga goda kreationer fyllda med kärlek. Vi har även gjort en kokbok på engelska med våra bästa enkla recept (länk).

RåGo

4. Vad äter ni en typisk dag?

– Oj, det varierar väldigt mycket på vart vi är i världen, vad som är i säsong och vad som finns tillgängligt. Men vi än är i världen så är frukost och lunch oftast mängder med frukt, middag blir oftast något kokt tillsamman med mycket råa grönsaker eller en god raw food rätt.

– Vi äter inga bestämda måltider, speciella tider då vi kan äta utan vi äter då vi är hungriga och hur mycket vi vill. Vill ni se mer om hur en dag kan se ut har vi en video från Sverige här på vår YouTube-kanal RåGo:

På vår engelska YouTube-kanal MT World visar vi hur en dag kan se ut i tropikerna:

5. Jag har förstått att ni är galna i den exotiska frukten durian! Berätta varför det är en så härlig frukt? Hur njuter man av den på bästa sätt?

– Vi totalt ÄLSKAR Durian, helt och hållet en beroendeframkallande frukt! Den har allt man kan begära, den är som ett kinderägg – spänning, överraskning och den är supergod! Man kan säga att det är en stor anledning till varför vi reser i Asien. Det finns så mycket olika typer av durian de har alla olika texturer, smaker och färger.

– Här är en video där vi testar några av de bästa durian som vi någonsin har ätit:

– En annan cool upplevelse var då vi åkte till Banyuwangi i indonesien och åt den exklusiva Röda Durian eller Durian Merah. Se mer om det äventyret i vår video här:

– Som du förstår ligger durian oss varmt om hjärtat och vi har varit på många spännande durianäventyr som vi dokumenterat i våra videos. Det behövs inget språk, det behövs bara en durian – “durian brings people together”.

6. Ni driver ju två youtube-kanaler, varav en som är på svenska – RåGo. Har ni några favoritklipp från er själva som ni vill tipsa om?

– Vi startade just vår svenska kanal RåGo eftersom vi älskar att inspirera människor till ett hälsosammare och lyckligare liv! Därav föddes RåGo – en härlig kanal med inspiration på svenska där får ni se då vi testar olika veganska produkter, resturangrecensioner och vloggar där vi pratar om olika veganska teman och mycket annat härligt!

– För ett tag sedan var vi i Leksand på ett hälsohem och gjorde en video varje dag  under en vecka där vi dokumenterar vad vi äter, vad vi gör och våra äventyr:

7. Ni reser alltså runt i världen och käkar frukt. Underbart! Vilka länder tycker ni har varit bäst på vegansk mat och varför?

– USA (speciellt Carlifonien)  och Indonesien (speciellt Bali). Dessa länder har ett stort utbud ekologiskt – både restauranger och frukt och grönsaker. Väldigt många Farmers Market där man kommer i bra kontakt med bönderna som odlar grödorna. Vi älskar att gå på stora farmers market i USA och här är en video från Hillcrest Farmers Market i San Diego:

8. Hur tycker ni att maten är i Sverige? Vad har ni för favoritfrukter här?

– Maten i Sverige är jättebra på sommaren och hösten då det finns så mycket färska frukter, grönsaker och vilda bär. Det är så underbart då du kan plocka så mycket gratis superfoods från naturen och skogarna. Våra favorit frukter i Sverige är äpplen, päron och plommon, men mest och ej förglömma i Sverige är ju de vilda bären. Våra favoriter där är Blåbär, Hjorton och Åkerbär.

RåGo

9. Finns det några resmål som ni ser fram emot matmässigt? Vad står näst på tur?

– Matmässigt är det ju USA och Bali som hägrar, men pratar vi Durian så är ju Malaysia som står högst upp på listan. Vi vet ej vad nästa resmål blir, vi lämnar det till Universum, vi tar ofta dagen som den kommer. Det har vi gjort hela vårt liv.

– Vi har spelat in en kurs på svenska i personlig utveckling med övningar som vi har använt oss av för att nå våra drömmar, som du kan komma till via länken.

RåGo

10. Slutligen, vad är era bästa tips till mig som ni ska testa att leva som vegan i en månad?

– Ät tillräckligt och varierat. Kolla vad som är i säsong, sök på internet efter härliga recept med mycket frukt och grönt, tillaga och ät maten med kärlek, bjud några vänner på en vegansk kväll eller ha en vegansk knytismiddag där ni hämtar inspiration från varandra.

– Sist men inte minst krångla inte till det, keep it simple. En måltid kan vara till exempel 10 bananer i en blender med lite vatten. Mixa och njut, fullt med nyttigheter och energi och du får mer tid till det du gillar.

Stort tack till Melanie och Tobias! Det är kul att vi är så sjukt olika, men att vi ändå kan förenas i vår kärlek till frukt!

Du kan följa RåGo på deras Youtube-kanal eller instagram.

-Annie

Följ mig på bloglovin’ om du vill följa med mig på min veganmånad och vill spara inlägg och recept. 

3 reaktioner på ”Vegoinspiratörer: RåGo – paret som reser jorden runt och käkar frukt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s