Vegoinspiratören: David Kihlberg, ena halvan av @vegohajk

David Kihlberg

I den andra delen av min intervjuserie med vegoinspiratörer har nu turen kommit till min polare och före detta kollega från Naturskyddsföreningen, David Kihlberg.

Förutom att jobba som sakkunnig inom klimatfrågor läser han just nu en master i statvetenskap, driver instagramkontot vegohajk och skriver en bok om veganskt vandringskäk. Ja ni hör ju, vi har att göra med ett jävla geni!

David 18

David och jag hade ett samtal om hur mat kan vegofieras och hajkifieras, om varför chips till middag kan vara en bra idé och om att det går att göra en fantastisk tabbouleh uppe på fjället.

Läs också min intervju med RåGo – paret som reser jorden runt och käkar frukt

När blev du vegan och hur gick det till?

– Det var ungefär fyra år sen. Jag hade varit lakto-ovo-vegetarian ganska länge och gick och tänkte mycket på hur ologisk gränsdragning jag tyckte det var utifrån etiska skäl. Så när jag bestämde mig kändes det jätteskönt.

David Kihlberg

Vad har du för matfilosi, förutom att maten ska vara vegansk?

– Jag vill äta mat jag mår bra av, och då menar jag både fysiskt och psykiskt. Därför ser jag ingen större motsättning mellan grönkålssmoothie till lunch och chips till middag. Jag blir glad av båda.

David Kihlberg

Hur ser en perfekt måltid ut enligt dig?

– Mycket mat är viktigast. Jag äter som en häst och ogillar känslan av att inte bli mätt.

David Kihlberg

Vad äter du en typisk dag?

– Oftast blir det gröt till frukost, med mycket nötter, frön och torkad frukt i. Lunch blir oftast på nån restaurang i närheten av jobbet. Typ indiskt är nog en ganska genomsnittlig lunch.

David Kihlberg

– Till middag gör jag gärna en sallad med massa grönsaker, bönor och sånt. Mycket tomater och spenat på sommaren, och rårivna morötter, rödbetor och kål på vintern. Och massa lök, älskar rå lök.

– Men är jag trött och vrålhungrig är standardmaten nog makaroner och anammaschnitzlar med chilisås och surkål till. Så gott!

David Kihlberg

Berätta mer om vegohajk! Varifrån kommer idén?

Vegohajk är ett projekt som jag och min kompis Pernilla kom på för något år sen. Det ska bli en kokbok med vegansk hajkmat, nu har vi precis lanserat ett instagramkonto för att peppa oss själva och få lite feedback medan vi jobbar på innehållet.

David Kihlberg

– Som veganer är vi vana att få en massa frågor som ”Vad äter egentligen en vegan?” ”Är det inte svårt och jobbigt?” Tröttsamma frågor eftersom det inte är ett dugg svårt eller jobbigt. Men vi märkte att vi fick typ samma frågor från andra veganer om mat till fjällvandringar.

– Många fastnar i att nästan alla frystorkade färdigrätter innehåller animalier, och så kommer de inte längre. Så vi kände att vi ville visa att det går att göra hur bra vegomat som helst på stormköket och över lägerelden.

David Kihlberg

Hur fungerar det egentligen med vegansk vandringsmat? Hur förbereder du maten inför en vandring?

– Det enklaste sättet är att ta typ en pulversoppa, blanda i lite linser och pasta, koka och så är det klart. Så har jag ätit på många hajker, och ledsnat på det. Det blir liksom fyra nyanser av brunt.

– Nog för att allt är godare att äta ute, men en vill ju ha lite variation. Då kan en antingen laga maten som vanligt hemma, med vissa modifikationer (t.ex. undvika fett), och sen torka maten. Till exempel koka en linsgryta, som en torkar och mixar till ett pulver.

David Kihlberg

– Eller så utgår en från sånt som redan finns torrt, torkar övriga ingredienser separat och blandar ihop sin måltid av torrvaror. Det finns ju en massa sorters växtmjölk som pulver, tomatsoppepulver kan ersätta krossade tomater och sojafärsganulat är en bra grund för en sojafärssås för att nämna några exempel.

– Det är lite enklare än att torka hela maträtten. Jag har en mattork, men det går fint att torka i vanlig ugn också. Bäst om en har varmluftsugn, ställ annars luckan lite på glänt.

David Kihlberg

– Jag förbereder all mat i portionsförpackningar inför vandringen. Sen är det bara att koka upp och tillsätta fett (torkar dåligt om det är fett i maten), klart på nolltid och smakar fantastiskt.

David Kihlberg

Hur går det till när du kommer på ett nytt recept?

– Antingen så utgår jag från nåt som är sjukt gott, typ flygande Jacob, och så hajkifierar och veganiserar jag det. En del ingredienser torkar jag, en del byter jag ut mot torra substitut, något kanske jag rationaliserar bort. Sen är det bara att testa sig fram.

– Eller så utgår jag från nån kul produkt som känns hajkvänlig och hittar på en god rätt utifrån den. På sommarens vandring var jag pepp på att ta med torkat sjögräs, och hittade på en jättegod soppa med smak av havet.

David Kihlberg

– Jag går mer på känsla än på gram och milliliter. Det brukar oftast bli bra, men jag har också lyckats laga mat som väl ute på tur visat sig vara helt oätlig… Jag har nog traumatiserat i alla fall en vandringskompis.

David Kihlberg

Vilka är de tre godaste vegohajk-rätter enligt dig?

– Topp tre från sommarens långvandring var nog daal med naanbröd, flygande Jacob och så ett experiment med att göra en tabbouleh som blev helt lysande.

David Kihlberg

Vad har ni för planer och drömmar med vegohajk?

– Att bli klara med boken är nog ett tillräckligt ambitiöst mål. Skulle gärna jobba heltid med den för det är så himla kul, men ska ju hinna med jobb och skola också.

– Sen hoppas vi såklart att den kommer bli uppskattad och att folk använder den. Nu under tiden hoppas vi att folk följer oss på instagram och testar våra recept, kommenterar, tipsar, kritiserar och önskar!

David Kihlberg

Slutligen, vad är dina bästa tips till mig som ni ska testa att leva som vegan i en månad?

– När inspirationen tryter kan du ta dina vanliga recept och bara ersätta animalierna rakt av. Men ha inte det som huvudstrategi, fokusera hellre på alla sjukt goda vegetabilier!

– Det finns liksom ingen hejd på hur goda sallader, grytor och röror du kan göra om du tänker i termer av råvaror istället för att jaga substitut.

David Kihlberg

Stort tack David!

Och du som läser – glöm nu inte att följa vegohajk på instagram för smart vandringsmat och natursköna bilder!

– Annie

Följ mig på bloglovin’ om du vill se hur det går med min veganmånad och om du vill spara inlägg och recept 

2 reaktioner på ”Vegoinspiratören: David Kihlberg, ena halvan av @vegohajk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s