Månadens gröna: örtpolenta med marinerade tomater

Marinerade tomater

Tomater: min livslånga kärlek som jag är helt beroende av i säkert 50 procce av mina rätter. En allergi mot tomater skulle nog vara = döden, för mig.

veganska våfflor med pulled oumph

Kanske överdrivet, men pasta skulle åtminstone aldrig bli sig likt igen </3. Just nu är tomaterna i affärerna extra goda (är tyvärr inte en uppstyrd människor som odlar egna) – så det gäller att passa på!

Kronärtsskocka- och citronpasta

Det ville vi i Månadens gröna ta fasta på och valde därför tomater som temat för juli månad. För er som inte vet vad Månadens gröna är, så är det en helt öppen vegetarisk matlagningsutmaning där vi samlas kring en råvara varje månad och delar med oss av recept på bloggar och på instagram. Läs gärna mer hos Månadens bloggvärd Ulrica/Krii’s Kitchen. Vi har hittills hunnit med två teman – rabarber och jordgubbar:

Friterade nacho- och halloumiburgare med rabarberchutney

S'mores sushi

Till temat med tomater har jag valt att göra en superenkel vegansk förrätt/snitt. Den består av en örtig bas med stekt polenta (italienskt majsmjöl) och en topping av färska tomater som marineras i en härligt syrlig dressing. Perfekt grej att bjuda på, då den är enkel att göra och passar för de flesta som äter specialkost (glutenfritt, laktosfritt och vego).

Snittar

Inspirationen till dessa kommer från min veganska studentbuffé där jag istället toppade örtpolentan med karamelliserad rödlök och marinerade champinjoner. Testa det med vetja!

Glöm inte att följa oss på instagram och att tagga era bilder med #månadensgröna – vi repostar generöst.

Snittar

Örtpolenta

Räcker till ca 10 medelstora snittar

1 dl polenta + 3,5 dl vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong
1 tsk torkade örter, exempelvis timjan och rosmarin
1 msk olivolja till stekning

Marinerade tomater

ca 300 g tomater, exempelvis babyplommon eller romantica
1/2 dl olivolja
1/2 dl rödvinsvinäger
2 klyftor vitlök
1 msk sirap eller socker
1 tsk torkad oregano
chili flakes efter smak, jag tog ca 1/2 tsk
5-8 repade kvistar färsk timjan
salt och färskmalen svartpeppar

Börja med polentan: koka den enligt anvisningarna på paketet (minus eventuellt salt) med grönsaksbuljongtärningen och örtkryddorna. Smaka av och justera när den har börjat tjockna. När polentan är klar, häll genast ut den på ett bakplåtspapper som ligger på ett platt underlag. Släta ut med en slickepott eller stekspade, tills polentan är runt 1 cm tjock. Ställ polentan åt sidan och låt den kallna. Den håller sig i kylen några dagar.

Tomaterna: gör dressingen genom att vispa ihop olja, rödvinsvinäger, vitlök, oregano, timjan och sirap. Halvera tomaterna, kläm ur kärnorna och finhacka sen så litet som möjligt. Blanda med dressingen och låt det stå och dra 5-10 minuter. Lyft sen upp tomaterna med en gaffel – för att låta överskottsolja rinna av –  och fördela på snittarna. Servera gärna med rostade pinjenötter.

– Annie

Följ mig på bloglovin’ om du vill spara mina recept och inte vill missa något som jag gör. 

6 reaktioner på ”Månadens gröna: örtpolenta med marinerade tomater

 1. Hej! En fråga om ett tidigare inlägg, närmare bestämt påskbuffén och smördegspajerna med svamp- och tofufyllning. Så goda! Tillsammans med min dotter har jag nu gjort två satser för att ha på ett kalas nu på söndag, alltså om fyra dagar. Tänker frysa in dem och undrar vad du tycker – ska vi servera dem kalla eller varma? Är de frasiga även efter de varit nedfrysta..?
  Hälsningar från Göteborg

  Gilla

  • Jag har aldrig testat att återfrysa smördegspaj, men något säger mig att de kommer att bli mindre frasiga? Jag tycker att de är allra godast varma/ljumna, men de funkar också finfint kalla!
   Mitt tips är att bara frysa in själva fyllningen och att ha på den på själva kalasdagen 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s