En måltid med smörstekt gnocchi, tomater, mozzarella och basilika kan ju bara bli en sak: skitgod. Inga svåra eller konstiga smaker, bara snällt och enkelt. Det tycker jag behövs ibland i en värld med en miljard saker att välja på.
Potatisgnocchi äter man ofta kokad, men jag tycker att resultatet blir sjukt mycket roligare när den steks istället så att den blir pommes-krispig på utsidan och mjuk på insidan. Det tar några minuter längre, men det går fortfarande snabbare än att koka pasta.
Rätten är en fri tolkning av ett recept hos The Food Charlatan.
MER VEGETARISK GNOCCHI:
Gnocchi med boursin, citron och edamame
Smörstekt gnocchi med svamp och feta
One pan gnocchi med tomatsås, mozzarella & basilika
Reklam för min bok: fler middagar i liknande stil går att hitta i min kokbok som släpptes våren 2023: “Vegokäk – lättlagade middagar“. Klicka hem den via länken! Slut på reklam.
Smörstekt gnocchi med tomat, mozzarella & basilika
4 portioner
500 g goda småtomater
250 g mozzarella
1 kruka basilika
2 klyftor vitlök
2 msk rapsolja eller olivolja
2 paket potatisgnocchi
50 g smör
1 msk socker
1 msk rödvinsvinäger
salt och färskmalen(!) peppar
Gör så här
Börja med att läsa igenom receptet och att plocka fram alla ingredienser och redskap.
1. Halvera tomaterna och kläm ur kärnorna (om du pallar) för ett mindre vattnigt resultat. Dela mozzarellan i mindre bitar med händerna. Finhacka basilika och sen vitlök och ställ allt åt sidan.
2. Ha i olja i en stor stekpanna med non-stickbeläggning.
Häll ut gnocchi i ett jämnt lager (stek i 2 omgångar om det inte får plats) och stek på på medelhög till hög värme. Vänd försiktigt på gnocchin med en stekspade med några minuters mellanrum.
Undvik att röra runt eftersom det då kan bli mos av allt. Ha i mer olja om det ser torrt ut. Gnocchin är klar när utsidan har fått gyllenbruna fläckar och blivit krispig, efter ungefär 5 min.
3. Häll av gnocchin på en tallrik och salta lätt. Den ska tillbaka ner i stekpannan sen.
4. Ta bort stekpannan helt från värmen och smält smör på eftervärmen. Ha i hackad vitlök och sätt stekpannan på en platta med låg värme. Rör runt och se till att vitlöken steks långsamt utan att ta färg. Kör i tomaterna efter ungefär 2 min. På med socker och vinäger. Salta efter smak.
Låt småputtra på medelvärme i ungefär 3 min, blanda ner gnocchin och ha sen i mozzarella som får smälta i knappt 1 min.
5. Servera med färsk basilika och färskmalen svartpeppar vid bordet!
-Annie
14 kommentarer
Ser jättegott ut
Tack! 🙂
Det där låter väldigt gott! Jag som älskar caprese
Jaa, caprese är ju så gott!
Åh, ser galet gott ut ju! Har faktiskt aldrig ätit gnocchi men har varit nyfiken på det toklänge. Vet inte varför det inte blivit av, haha.
Men åh, det måste du testa! Så mjukt och fluffigt typ. Gillar det skarpt 🙂
Mums! Men måste nog delegera detta recept, lät inte som något att ge sig i kast med om en konsekvent bränner fast allt (pga ofokus…) =)
Svar: Detsamma! Haha, själv försökte jag spela cool genom att sitta i gräset och titta på när alla andra i mitt sällskap dansade (därav några som också upplevde sin första vistelse och midsommar i Sverige)
Och så åkte vi såklart tillbaka till stan på lördag vid lunch – lagom till finvädret! Men nöjd ändå! =) Hörru, när kommer du förbi? Har så många saker jag vill prata om: ex hur hamnade du på Mjölkö? Jag har aldrig varit där innan och blev spontaninbjuden till grannarnas stuga!
Ja! Gör övningen, superbra grej om en frågar mig!
Haha, vet precis grejen!
Åh – jag kommer kanske förbi någon helg i sommar! Annars till hösten när jag har ett mer humant schema. Nu på vardagarna efter posten är jag bara helt körd. Orkar endast få massage typ </3
Ses förhoppningsvis snart! Kram på dig <3
helt klart win på den! jag somnade innan 00 på midsommarafton så var pigg som en nötkärna på midsommardagen, haha!
Ser grymt gott ut! Måste prova någon gång 🙂
[…] Smörstekt gnocchi med tomater, mozzarella och basilika […]
Åh, ser SÅ gott ut. Brukar ibland glömma bort hur gott gnocchi är men ack nu insåg jag det igen, haha!
Jaa, alltså gnocchi i mitt hjärta <3
[…] mycket om Erics blomkålspasta som jag åt förra veckan, så det gör jag kanske igen. Eller Vegokäks gnocchi som är så jäkla […]