Okej kära vänner – förbered er på en vegansk sockerbomb utan dess like! Knäckiga och karamelliga fattiga riddare som kröns av björnbärssirap, glass och färska bär. Behöver jag ens säga nåt mer?
Servera rätten som en dekadent helgfrulle, efterrätt eller som lunch en helt vanlig tisdag – om du är lagd åt det hållet.
Jag har aldrig tidigare använt mig av björnbär i min matlagning, men eftersom vi valde det som augustitema i Månadens gröna* var det bara att fantisera ihop något. Det blev inte precis dåligt – som du ser. Pallar inte ens vara ödmjuk här 🙂
Följ mig på bloglovin’ om du vill spara det här receptet och inte vill missa mina inlägg.
Nu är jag nyfiken på vad du gillar att göra med björnbär (pga mat är life)! Haka på oss Månadens gröna genom att:
1. Lägga upp ett eget recept på din blogg och/eller på instagram – där du taggar din björnbärsbild med #månadensgröna. Vi repostar generöst!
2. Kommentera björnbärsinlägget och länka till ditt bidrag senaste den 25 augusti inne hos månadens bloggvärd Åsa/Nicklas kokbok.
*Månadens gröna= en helt öppen vegetarisk matlagningsutmaning på instagram och bloggar som jag och ett gäng bloggkollegor står bakom. Tillsammans med våra läsare samlas vi på internet och lagar mat kring en gemensam råvara varje månad. Alla recept från tidigare månader kan du se här: rabarber, jordgubbar, tomater. Läs gärna mer och lämna ditt bidrag hos månadens bloggvärd Åsa/Nicklas kokbok. Fyll ditt flöde med vegetarisk inspiration genom att följa oss på instagram och facebook.
Björnbärssirap
2 dl strösocker (råsocker/rörsocker för kolasmak)
2 dl vatten
ca 25 st frusna eller färska björnbär
Häll i alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Mosa björnbären med en potatismosare eller liknande. När sockret har löst upp sig efter någon minut kan du placera en sil ovanpå en annan kastrull och sila bort kärnorna – om du vill ha en slät sirap.
Låt sedan sockerblandingen koka försiktigt på låg värme under omrörning i runt 15 minuter, eller tills den tjocknar. Servera antingen sirapen varm eller fyll upp en ren glasburk och låt den svalna. Om du vill variera dig kan du byta ut björnbären mot exempelvis hallon eller blåbär.
Veganska fattiga riddare
räcker till runt 6-8 riddare
3-4 skivor dagsgammalt bröd
2 dl vetemjöl
2 dl växtmjölk, exempelvis havre
1 dl kikärtsspad (eller byt ut mot samma mängd växtmjölk)
2 msk veganskt smör (Carlshamns eller ICA:s mjölkfria) + mer till stekning
1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
2 krm kardemumma
Förbered en tallrik/skål där du blandar samman socker, kanel och kardemumma. Vispa kikärtspad fluffigt i en annan medelstor skål. Häll i mjöl i en stor bunke och vispa gradvis ner mjölk, så att det inte bildas klumpar. Fyll på med kikärtspadet och smör som du smälter i en stor stekpanna.
Halvera brödskivorna på diagonalen, doppa i smeten och lägg ner skivorna i stekpannan. Stek på hög värme. Fyll på med smör när det behövs – och snåla ej för bövelen! Strö över sockerblandningen på ovansidan och vänd efter runt 4 minuter och strö sen även blandningen över den stekta sidan.
Tryck ner riddarna med stekspaden för ett extra knäckigt slutresultat. Flippa runt efter ytterligare några minuter och lägg över riddarna på ett fat när de är gyllenbruna på båda sidorna.
Till servering: färska bär och vegansk vaniljglass.
Så likt ko-glass som möjligt: välj R-ICE från GB. Den är dock fett söt, och om du tycker att det blir overload med sötman kan jag istället tipsa om den havrebaserade vaniljglassen från Oatly. Den har en liiten subtil smak av havre (något som jag själv inte är ett fan av), men det kommer du inte alls att märka om du gottar ihop glassen med alla tillbehör.
– Annie
FLER VEGANSKA RECEPT:
S’mores “sushirullar” fyllda med jordgubbar, vegansk nutella och marshmallows
Umamibomben – enkel vegansk bibimbap
Vegansk lyxpasta med oliver, vitlöksfrästa champinjoner och soltorkade tomater
14 kommentarer
jag har aldrig ens ätit fattiga riddare. Tror det är lite konstigt va? ser/låter ju jäkligt gott!!
Alltså Annie, det både låter och ser helt fantastiskt gott ut!
Det ser väldigt gott ut!
Åh, tack ska du ha!
Oj jäklar vad gott! Vill mumsa i mig direkt! Älskar björnbär, men känner inte att jag är så inspirerad till att använda det i matlagning. Vill njuta av dem som de är helst.
<3
Ja, så kan jag också känna med bär! Särskilt jordgubbar. De behöver inte något annat än sin egna härlighet 🙂
alltså björnbärssirap låter SÅ GOTT
Men tack du! Det var det också 😉
Jag har inte heller ätit fattiga riddare men det ser mycket gott ut! En sådan “bjuda bästa tjejkompis på brunch hemma” mumsig rätt 🙂
Kram/ Sylwia
Alltså verkligen, det bara måste du testa 🙂
[…] på Vegokäk bjöd även hon på mjölkfri rätt, nämligen på veganska fattiga riddare + björnbärssirap. En vegansk sockerbomb utan dess like! Knäckiga och karamelliga fattiga riddare som kröns av […]
[…] och solrosfrön/pumpafrön. Morotskakegröten från Matilidigt lär gå varm också! Och fattiga riddare och English breakfast på […]
[…] Fattiga riddare med björnbärssirap 2. Örtpolenta med marinerade tomater 3. Hamburgare med nachopanerad halloumi och rabarberchutney […]
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: veganska fattiga riddare med björnbärssirap […]