Det finns dom som påstår att risotto är svårt/jobbigt att tillaga – men vet ni vad? Det är totalt skitsnack! Det är tom en sån rätt jag väljer att laga när jag känner mig latare än mitt vanligtvis ganska lata jag. Yes, det är bara hälla buljong över riset i omgångar och förbereda tillbehören under koktiden och så är middagen klar på under 30. Assmidigt.
Syrlig citronrisotto passar extra bra nu när det börjar närma sig vår. Frisk mynta och knapriga edamamebönor gör att den här rätten inte känns ett dugg vintrig. För er som inte har testat att laga risotto hemma ännu är det här ett kanonrecept! Fler risottorecept hittar ni under “risrätter” i mitt receptindex.
Missa inte några inlägg och spara recept genom att följa mig på Bloglovin’.
Citronrisotto med edamame & mynta
4 pers
1,5 l vatten
3 tärningar grönsaksbuljong
1 gul lök
1 msk olja
3 dl risottoris
1-2 dl vitt vin (matlagnings går fint)
75 g parmesan eller lagrad cheddar, om man vill
2 salladslökar
250 g edamamebönor
1 citron
1 kruka mynta
färskmalen svartpeppar
Gör så här
Koka upp vatten med grönsakbuljong och börja under tiden finhacka lök. Håll buljongen varm under lock (typ på 1:an) när den väl kokar.
Fräs löken i olja på meddellåg värme i en stor stekpanna utan att den tar färg i 3-4 min. Kör i riset och stek med i 2 min under omrörning. Häll på vinet och låt nästan all vätska koka bort.
Häll sen på ca 4 dl grönsaksbuljong och låt riset stå och småputtra. Fyll på med vätska och rör runt i omgångar under koktiden, som är ca 18 min (det är inte så jävla noga hur mycket vätska som hälls i per gång). Fortsätt med resten av käket under tiden.
Finhacka salladslök och myntablad. Finriv citronzest (det yttersta gula citronskalet) och riv ost.
När riset är mer eller mindre klart: dra i salladslök, ost, edamamebönor, citronzest och citronsaft. Ta av värmen.
Servera med färskmalen svartpeppar och myntablad vid sidan av, eftersom dom lät tappar smak av värmen.
– Annie
Jag finns på YouTube, Bloglovin’, Instagram och Facebook.
5 kommentarer
Alltså holy moly vad gott det låter! Bokmärks dirr!
Åh vas roligt!! Tack ❤️❤️
Åh så vårligt och mumsigt! Och så fiiiiint det är här. <3
Åh taack!! Glad jag blir ❤️❤️❤️
Nejmen det här var bland det godaste jag ätit??? Blev rakt av HÄNFÖRD?!