Efter att ha testat att käka helt vegansk i 2 veckor röstade både jag och Max fram den här rätten till den godaste middagen hittills.
Kanske inte för att den är det mest revolutionerande någon av oss har käkat, men för att den är så mycket av allt: supersmörigt potatismos, kantereller, ett hav av grädde och så rårörda lingon till det. Klassiskt, mättande och liksom snällt?
Tidigare brukade jag använda pulled oats som vegofärs, men nu när det inte längre finns på marknaden brukar jag istället hårdsteka anammas formbara färs.
Nyhet 2023! Klicka hem min kokbok “Vegokäk – lättlagade middagar“ där bland annat det här receptet finns i en uppdaterad version, tillsammans med 50 andra enkla gröna middagar.
Vegansk renskavsgryta
250 g kantareller och/eller champinjoner
lite veganskt smör
1 gul lök
4 msk rapsolja
250 g formbar färs
4 dl havregrädde
1,5 msk kantarellfond
1-2 msk svartvinbärsgelé (saft fungerar också)
4 enbär
svartpeppar
Servera med smörigt potatismos, valfria grönsaker och rårörda lingon.
Gör så här
Börja med att rensa och hacka upp svampen. Stek ur vätskan i en torr panna på hög medelhög värme och finhacka lök under tiden. När svampen har krympt, tillsätt smör och lite salt efter smak. Blanda och smaka av. Häll av på en tallrik och ställ åt sidan.
Stek löken mjuk i 3-4 minuter utan att den tar färg i samma panna. Häll sen löken över svamptallriken.
Torka eventuellt ur pannan på lösa lökbitar och tillsätt rejält med rapsolja. Vegofärs gillar att bada i olja! Stek på hög värme i ungefär 5 minuter eller tills färsen blir lite knaprig i kanterna.
Sänk värmen, ha i svampen + löken och häll i grädde. Smaksätt med kantarellfond, svartvinbärsgelé, krossade enbär och färskmalen svartpeppar. Låt det stå och puttra ungefär 3 minuter och smaka av – ibland behövs det mer fond eller salt.
Käka ihop med potatismos och rårörda lingon.
– Annie
Mer bra höst- & vintermat
- Min bästa vegetariska brunsås
- Fransk löksoppa & rostad grönsaksfond
- Engelsk höstpaj med svamp, karamelliserad lök & öl
3 kommentarer
Hej
Det står svart vinbärsgelé i receptet, men gelé brukar inte vara vegansk. Finns det gelé som är det som går lätt att få tag på eller gör man den själv?
Den jag köpte från Garant var det! Nuförtiden tror jag förresten att det är ganska vanligt att använda pektin ist för gelatin 😊 https://www.garantskafferiet.se/vara-produkter/skafferi/sylt–marmelad/svartvinbarsgele/
Åh detta är ju sååååå gott! Men nu har ju pulled oats försvunnit – så fantastiskt synd.. vad skulle du byta ut dem mot i detta recept? Har du några idéer?