Bibimbap är bland det godaste jag vet, men det är dessvärre fett jobbigt att tillaga pga många olika steg och ingredienser. Jag har därför skapat en mer avskalad variant, för dagar då känner mig slapp (= alla dagar). Umamibomben är född! Den består av sushiris, japansk inlagd gurka, stekt shiitakesvamp, krispig rostad lök och tofu i en sanslöst smakrik gochujangmarinad. Jag har utgått från ett tofurecept som jag hittade hos Veganmiam.
Glöm inte att följa mig på bloglovin’ om du inte vill missa mina recept.
Umamibomben – förenklad vegansk bibimbap
Ungefär 2 portioner
Börja med riset och gör tofun, gurkan och svampen under tiden. Jag tycker att rätten fungerar både ljummen och varm, så det är inte supernoga att allt klaffar exakt tidsmässigt. Marinaden är förresten dubbel sats, och det som blir över går att spara i en burk i kylskåpet i några veckor.
Gochujangtofu
200 g tofu
1 dl gochujangsås (det brukar gå att hitta på asiatiska hyllan)
1-2 msk riven färsk ingefära
3 msk japansk soja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk sirap eller socker
2 klyftor vitlök
olja att steka i
Ta fram en skål och vispa ihop en marinad med gochujang, riven ingefära, pressad vitlök, sirap, soja och vinäger. Ställ åt sidan. Skiva tofu tunt, högst några millimeter tjocka skivor. Stek den sen i olja på hög värme i runt 10 min, eller tills den får färg och stekyta på båda sidorna. Lägg över tofun på ett fat och häll över hälften av marinaden. Se till så att alla bitar badar i marinad, för maximal smak.
Snabbpicklad gurka
1/2 gurka
3 tsk ris- eller vitvinsvinäger
1 msk socker
1 msk japansk soja
salt
Skiva gurka i tunna, tunna skivor. Täck en skärbräda med gurkskivorna och strö lite salt över dem. Låt det stå och dra i 5-10 min. Blanda vinäger, soja och socker i en skål så att det löser upp sig. Krama ur gurkan för att bli av med vatten och blanda den sen i inläggningen. Låt det götta till sig minst 5 min innan servering.
Vitlöksfräst shiitake
100 g shiitake
1 msk olja
1 klyfta vitlök
örtsalt eller vanligt salt
Finhacka svamp och stek i olja och en pressad vitlöksklyfta. Salta och smaka av.
Sushiris
Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
Rostad lök
Valfritt: sesamfrön och det gröna på vårlöken till garnering
Mmmmmmmmmmmm
– Annie
Följ mig på bloglovin, instagram, pinterest och facebook
FLERA GOA VEGANRECEPT:
Tacos med mangoguacamole och chipotlesvamp
Bánh mí – vietnamesiska mackor
Lyxig vegansk citronpasta med kronärtskocka och belugalinser
20 kommentarer
Kör på natuellt kokt ris istället för smaksatt sushiris och lägg till en klick gochujang och en skvätt sesamolja för att få det godare, nyttigare och mer likt originalet! ☺
Tack för tipset! Det får jag testa 🙂
Nu blev jag ännu mer hungrig, haha! min typ av favoritmat, delar samma plats som spring rolls och ramen/Pho 🙂
Vad härligt! Testa verkligen! 🙂
Annie, du dödar mig!!!!
Haha noo, det vill jag ju inte göra </3 😉
Ååhhh vad gott det låter!
Taack <3
[…] Umamibomben […]
[…] S’mores ”sushirullar” fyllda med jordgubbar, vegansk nutella och marshmallows Umamibomben – enkel vegansk bibimbap Vegansk lyxpasta med oliver, vitlöksfrästa champinjoner och soltorkade […]
[…] – gnocchigratäng Tis – umamibomben Ons – friterade halloumitacos Tor – vietnamesisk nudelskål Fre – […]
[…] med många andra rätter också! Särskilt japansk och koreansk mat. Strö det exempelvis över din bibimbap eller […]
[…] Bara att steka på! Hade jag haft liite mer energi hade jag serverat med smörstekt shiitake och snabbpicklad […]
[…] – umamibomben Tis – sötpotatiswraps med feta och kryddig bönröra Ons – lyxig vegansk bolognese […]
[…] blev så sugen på att göra en fusion av några favoriträtter: vietnamesiska mackor, umamibomben och friterad tofu i ölsmet. Resulatet blev en sjukt maxad maxad korv med bröd! Eller alltså ok, […]
[…] På nyårsmenyn blev det Bibimbap med receptinspiration från Vegokäk, även om det just den här gången blev kyckling istället för tofu! Mycket gott med mass… […]
jävlar vad gott det var???? goddamn 10/10
Glad jag blir!!
[…] ex skogschampinjoner och/eller shiitake 125 g gröna sojabönor 1 pkt färdigmarinerad tofu eller gochujangtofu i tunna skivor/tärningar 1 liter vatten 2 tärningar (minst) grönsaksbuljong neutral olja att […]
[…] Citronrisotto med parmesantricket – Umamibomben – enkel vegansk bibimbap – Det bästa receptet på vegansk […]