Det är inte en underdrift att säga att färskpotatis är en passion för mig. Premiären är en nästintill en helig upplevelse. Trots att det bara handlar om en enkel råvara så väcks ändå starka känslor i mig. Och jag vet inte riktigt vad det beror på.
Kanske är det för att färskpotatis dyker upp den bästa tiden på året. Kanske är det för att den försvinner så fort: säsongen är bara två sorgligt korta månader. Jag väljer i alla fall att att omfamna den här passionen helhjärtat.
I det här ingår att försöka sprida min bild av hur den man kokar den perfekta färskpotatisen. Att det ens skulle behövas en instruktion för att laga något så simpelt som kokt färskpotatis känns väl egentligen lite överdrivet.
Och det kanske det får vara? Men jag tycker att det är stor skillnad på färskpotatis och färskpotatis. Och att det finns några vanliga misstag som jag ofta ser, som jag gärna lyfter fram, så att dom kan undvikas.
Först listar jag misstagen och sen delar jag mitt “recept” på perfekt kokt färskpotatis – enligt mig.
6 vanliga färskpotatismisstag
1.Fel val av sort. Färskpotatis ska alltid köpas jordig! ’Färskpotatis’ som är tvättad får ett skal som är mycket grövre och den färska smaken går förlorad.
2. Fel val av storlek. Potatisarna ska gärna vara jämna i storlek, annars blir dom klara olika tider. Det går visserligen att att lösa med att dela på större potatisar. Men jag har kommit fram till att den ultimata storleken är ~5 cm diameter/~35 g styck.
Mycket mindre än så blir det tokmycket jobb att skrubba och betydligt större än så blir det svårt att få perfekt sälta eftersom saltet inte tränger ner så långt i potatisen.
3. För lite/för mycket skrubb. Potatisen ska skrubbas så att den blir slät, men ändå har skal kvar. Smaken sitter i skalet, men ingen blir glad av lösa skalremsor.
Jag använder en vanlig disksvamp (som bara används till potatis) för att skrubba.
4. För lite salt. Den värsta dödssynden! Att eftersalta fungerar inte, man vill verkligen att saltet ska tränga ner i potatisen och lyfta alla smaker inifrån.
2 msk salt/liter vatten är ett bra riktvärde. Det låter mycket, men potatis tar upp väldigt mycket mindre salt än exempelvis pasta.
5. Överkokning. Många recept tycker att potatis ska kokas 15-20 minuter. Även jag höll på så där förr i tiden. Men det ger dig en vattnig och lös potatis!
För att maximera smaken och få en fast konsistens kan koktiden ungefär halveras.
6. Att laga mos/gratäng/rosta färskpotatis. Här är jag mycket konservativ! Smaken på färskpotatis bevaras allra bäst av kokning.
Andra potatisrätter kan man syssla med årets andra 10 månader. Har man färskpotatisrester är jag dock okej med lite kreativt svängrum.
Perfekt kokt färskpotatis
4 portioner
1 kg jämnstora färskpotatisar, helst ~5 cm i diameter/~35 g styck
1 liter vatten
2 msk salt
Gör så här
1.Koka upp vatten i en medelstor kastrull med 2 msk salt per liter vatten. 1 liter vatten brukar vara lagom till ca 1 kg potatis. Vattnet ska precis täcka potatisen sen. Om du har färskpotatisar som är väldigt små (~3 cm i diameter) kan saltmängden minskas något och om du har stora potatisar (~8 cm i diameter) kan du addera ytterligare 0,5 msk salt.
2. Skrubba potatisen ordentligt. Ett tunt skal ska fortfarande vara kvar, men det ska inte hänga lösa skalbitar från potatisen. Skär bort eventuella fula fläckar och kasta alltid grön potatis. Se till att potatisarna är i ungefär samma storlek genom att dela på större potatisar.
3. Häll i den skrubbade potatisen i det kokande vattnet. Kokningen avstannar oftast av den kalla potatisen. Sätt på locket och låt vattnet börja koka igen och sänk efter det temperaturen till medelvärme så att potatisen inte stormkokar. Från det att potatisen har börjat koka igen ska den koka runt 7-10 minuter. Är potatisarna mindre/större än ~5 cm i diameter eller 35 g/styck blir koktiden någon minut kortare/längre. Känn med en potatissticka efter 7 min. Det ska fortfarande finnas ett visst motstånd/en fastare kärna i mitten av potatisen.
4. Häll av allt vatten. Placera en ren kökshandduk eller hushållspapper mellan locket och kastrullen för att fånga upp potatisens ånga, som annars regnar ner som kondens. Låt kastrullen stå och vila på ett underlägg i minst 10 minuter. Potatisen fortsätter att tillagas på eftervärmen.
5. Servera med valfritt smör eller någon sås. Jag kör ofta väldigt klassiskt i form av smält smör och finhackad dill.
Mer färskpotatisinspiration
- Grön färskpotatistallrik med brynt citronsmör
- Soltallrik med grön fetadipp
- 17 matlådor att frysa & 28 sommarmåltider
- 96 tips på måltider & restauranger