Nu när det är så svinigt kallt går jag omkring och är galet sugen på på saker som: risotto med ostberg, pasta med ostberg, varma mackor med ostberg. Tänker att det här nog är en överlevnadsinstinkt som jag borde bejaka!
Idag blir det därför pasta med ostberg, eller mac’n’cheese dårå.
I min variant kör jag med två smakrika ostar som cheddar och parmesan och en trådig ost som mozzarella, men det går ju att byta ut mot lite vad som helst. Pecorino och gruyere är exempelvis också jävligt gött att ha i.
Det här receptet är förresten mer ostigt/krispigt än såsigt, men om ni är på mer såsigt humör kan ni (i stigande sås-grad):
- Spara 2 dl av pastavattnet och blanda med creme fraiche-såsen, eller:
- Späda ut creme fraiche-såsen med 4 dl mjölk, eller:
- Utesluta creme fraiche, smälta 75 g smör och vispa ihop med 0,75 mjöl och sen fylla på med lite mjölk, röra ut alla klumpar och totalt fylla på med 8 dl mjölk.
Min mac’n’cheese är smaksatt med rökiga soltorkade tomater och ärtor eftersom jag gillar kontrasterna, men det är också nice att köra helt neutralt eller att smaksätta med exempelvis jalapeños!
Missa inte mina vegorecept genom att prenumerera på min YouTubekanal!
Mac’n’cheese
4 portioner
400 g kort pasta
2 tsk salt
250 g vällagrad cheddar
75 g parmesan
2 dl pankoströbröd
0,5-1 dl neutral rapsolja + flingsalt
100 g soltorkade tomater (gärna färdigstrimlade)
2 krm liquid smoke
3 dl creme fraiche
1 tsk dijonsenap
0,5 tsk paprikakrydda
0,5 tsk färskriven muskot
125 g mozzarella
1 dl gröna ärtor
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader och plocka fram alla ingredienser och redskap.
Koka upp saltat vatten till pastan och riv under tiden cheddar och parmesan.
Häll i pastan det saltade vattnet och koka 2-3 minuter kortare än vad som står på paketet. Blanda under tiden ihop panko med olja och flingsalt och ställ åt sidan. Blanda även ihop strimlade soltorkade tomater och liquid smoke.
Smält creme fraiche på låg värme och blanda med dijon, paprikakrydda och riv över muskot. Kör i den rivna osten och rör runt.
Häll ut pastan i en stor ugnsform, häll över ostsåsen, soltorkade tomater och gröna ärtor. Blanda och tryck sen ner mozzarellabitar som rivs med fingrarna. Strö över panko och kör i ugnen tills den tar rejält med färg, runt 15 min.
Käka och känn hur livet plötsligt känns lite snällare!
– Annie
Jag finns på YouTube, Bloglovin’, Instagram och Facebook.
8 kommentarer
Men dra mig baklänges så gott!!!!!
Taaack!!! ❤️
Alltså hjälp, låter verkligen som ett recept i min smak! Plus att det låter som du varit och rört i mitt kök för att få ihop det här, bortsett från cheddar så är varenda grej stapelvaror här hemma 🙂 Great minds think alike, eller vad är det man säger?
Mac & cheese är så mångsidigt och gott (även för oss som käkar veganska varianter finns det massor att välja på)! Men hallå du, kan vi prata lite om din snygga slev/sked/uppläggningsmojäng?!
[…] jag skulle hitta inspiration för matsedeln ramlade jag in på Annies mac’n’cheese och kände direkt ”det här vill jag ha, helst igår”. Jag har också 3-4 matlådor […]
ANNIEEEEEEE omg
Ser gott ut!
https://pellesgronsaksland.wordpress.com/
När jag läser det här inser jag att jag inte använder ordet “ostberg” tillräckligt i mitt dagliga vokabulär. Måste visst ändra på det bums och tänker att det är ganska passande att börja med det här receptet 🙂