Jag är verkligen inte en grytperson. Men ändå har jag gått och tänkt på att få ihop en ultimat höstgryta senaste veckorna. Något värmande och rejält, och i brist på bättre ord: mustigt – att servera med den smörigaste smöriga potatispurén.
Och så har jag också tänkt på mitt recept på engelsk höstpaj. Det är ju typ en gryta som serveras i smördeg. Och dessutom en gryta som jag råkade bli otroligt nöjd med. Så jag tog helt enkelt det receptet och gjorde om det till en renodlad gryta. Vilket blev precis så bra som jag mindes det.
Den söta karamelliserade löken ihop med svamp, (en lagom mängd) fasta linser, örter och öl blir verkligen så mycket höst det kan bli. Dessutom något av ett kinderägg:
- En perfekt söndagsmiddag
- En toppenmatlåda
- Hyfsat billigt
Några noteringar om receptet
Smakar det öl?
Nej! När den kokar ner blir det bara mustigt och härligt, och helt utan smak av öl.
Om löken
Smaken i grytan bygger helt och hållet på den karamelliserade löken. Det här steget tar lite tid, och det går faktiskt inte att fuska med. Har du inte den tiden så är det bäst att laga något annat (förslag svamp bourguignon från min kokbok).
Om örterna
Till den här grytan ville jag inte ha butikens klena krukörter. Jag ville ha stadig timjan och rosmarin som faktiskt smakar något. Tyvärr är det typ omöjligt att hitta där jag handlar. Men som tur var hade mina föräldrar odlat lite i sin trädgård och jag fick hem några ordentliga knippen. Nästa år borde vi odla själva på balkongen.
Men iaf: slösa inte några surt förvärvade slantar på dyr kruktimjan/rosmarin, ta då hellre torkade kryddor i det här receptet.
Lök- & ölgryta
4 portioner
6 normalstora gula lökar
50-75 g smör
500 g skogschampinjoner
3 msk vetemjöl
1/4 normalstor rotselleri
1 stor morot
440 ml Guinness
7 dl vatten
1 dl korallinser
1 msk kinesisk (mörk) soja
1 msk kantarellfond
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk socker
timjankvistar, rosmarinkvist, 3 lagerblad
salt & färskmalen svartpeppar
2-4 dl grovriven cheddar
Förslag på utbytesingredienser längst ned i inlägget om du saknar något hemma.
Gör så här
1. Skala och skiva gul lök tunt. Stek i 25 g smör i en stor stekpanna på låg(!) värme. Salta lätt. Löken behöver runt en timme för att långsamt bli helt mjuk och gyllene (=karamelliserad). Rör runt då och då.
Om den börjar ta färg och bränna fast lite i botten: tillsätt några msk vatten och skrapa bort det fastbrända.
2. Finhacka under tiden svamp och stek ur på vätska på medelvärme i en stor gryta. Tillsätt 25 g smör eller lite neutral rapsolja när all vätska har dunstat. Stek tills svampen får fin färg. Ha på rejält med salt och färskmalen svartpeppar.
Plocka ur svampen ur grytan (det gör inget om några bitar är kvar).
3. Skala rotselleri och morötter och hacka i ca 1 cm stora kuber. När löken börjar bli klar: stek rotfrukterna snabbt i grytan i lite extra fett och tillsätt löken. Pudra över vetemjöl, rör runt och häll i öl, vatten, linser, soja, fond, vinäger, socker, timjan, rosmarin och lagerblad. Koka upp under lock.
Låt sen stå och puttra på låg värme utan lock tills linserna är klara, det tar 10-20 min beroende på sort. Ha i svampen och se till att den blir helt varm. Smaka av grytan med salt och massa färskmalen svartpeppar.
Plocka ut eventuella örtkvistar och servera med grovriven ost och potatis.
Förslag på utbytesingredienser
Linser
Beluga, puy, gröna linser, gotlandslinser fungerar hur bra som helst också. Man kan också ha i ytterligare 1 dl linser till om man vill ha mer protein. Men jag föredrar att det inte känns som en linsgryta.
Rödvinsvinäger
I princip vilken vinäger som helst fungerar.
Kantarellfond
Byt mot brynt schalottenlöksfond, 1 tärning svampbuljong eller i sista hand grönsaksfond/buljong
Guinness
Jag köper 3,5:or på min vanliga affär. Får man inte tag på det kan man testa med någon annan mörk öl/porter. Det kan säkert fungera helt ok att byta öl mot vatten, men det blir inte lika mustigt och får inte samma färg.
Örter
Byt mot torkade timjan och rosmarin (ca 1 tsk vardera) om du inte får tag på färska örter.
Ost
Byt mot valfri smakrik hårdost: exempelvis västerbotten, lagrad präst, gruyére eller comté. Man kan också helt enkelt skita i osten. Men tycker den kompletterar den karamelliserade löken så bra!
/Annie
2 kommentarer
Hej! Ska det verkligen vara 4,4 liter öl i grytan? Blev så sugen på att göra den, men kändes lite mastigt att släpa hem 13 burkar öl från affären…
Oj vilken tur att du upptäckte det! Det ska vara EN öl, dvs 440 ml. Klantigt av mig, det är nu korrigerat.