Fick så galet många frågor på receptet på den här rätten när jag lagade den i stories förra veckan, så här kommer det!
Butter masala-såsen är en veganiserad och modifierad version av ett recept som jag hittade på indiska matlagningskanalen get curried på YT. Känner på mig att jag kommer att laga det ofta pga både bra bjudmat och enkelt att göra många matlådor av.
Såsen går förstås att servera med vilken proteinkälla man än känner för. Jag var sugen på att göra indiska göttbullar (ofc väldigt inte autentiska) och det tog ju lite extra tid, men ibland kan det vara värt att göra något satsigt som sen går att frysa in. Nästa gång kommer jag nog testa att ha färdigfriterad tofu till.
Missa inte nya recept genom att följa mig på Instagram!
Vegansk butter masala
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1,5 dl cashewnötter
500 g passerade tomater
2 tsk garam masala
3 msk socker
1-2 tsk chilipulver
2 msk maltvinäger eller 1,5 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt eller efter smak
0,5 dl havregrädde
75 g flytande vegansmör
ca 3 dl vatten att späda med
ev 1 tsk kasoori methi (torkade bockhornsklöverblad som går att köpa i indiska specialbutiker)
Gör så här
Finhacka lök i vitlök och stek mjuk i olja i en stor panna utan att dom tar färg i ungefär 4 minuter.
Häll på cashewnötter, passerade tomater, garam masala, socker, chili, vinäger och salt efter smak och blanda om. Låt stå och puttra långsamt i 15-20 minuter.
Häll av såsen i en behållare med höga kanter. Mixa såsen helt slät med stavmixer. För mig tog det någon minut.
Kör ner såsen i pannan igen och ha i grädde och smör. Jag föredrar en lite lösare konsistens, så jag spädde också med typ 3 dl vatten.
Låt såsen puttra på låg värme, smaka av och ha i proteinkällan som ska serveras till. Exempelvis göttbullarna, förstekt tofu, stekt halloumi, paneer, eller kikärtor. Toppa med kasoori methi om du har det.
Käka med ris eller naanbröd!
Indiska göttbullar
8 portioner
850 g formbar färs
2 tsk garam masala
6 vitlöksklyftor
0,5 dl färskriven ingefära
massa salt efter smak
olja att steka i
Bullarna som blir över går skitbra att frysa in
Gör så här
Börja med att tina den formbara färsen i rumstemperatur, minst 30 min. Tinar man snabbare blir den inte formbar. Jag hade min i kylen i flera dagar, så det fungerar också.
Häll ut färsen i en stor skål och strö över garam masala och salt. Riv över ingefära och pressa över vitlök.
Blanda med händerna och forma till jämnstora bollar.
Stek i omgångar i rejält med olja. Skaka om pannan då och då så att bollarna steks jämnt. Dom är klara när dom har fått fin färg, efter runt 5 minuter. Ställ av på en tallrik.
Servera med butter masala-såsen eller något annat indiskt!
– Annie
11 kommentarer
Alltså det här ser ju helt sjukt gott ut! Jag bara måste testa detta och kanske bjuda min svägerska på. Hon är vegetarian samt älskar indisk mat. Muuuums!
Tack för att du säger det Sandra! Kram ❤️
Provade detta recept igår. Gjorde det med kikärtor och grönkål till mig (vegan) och kyckling till familjen som är allätare. Mycket gott och uppskattat av alla! Kommer absolut att göra om det. Tack för ett bra recept och en bra sida!
Åh så roligt att höra!! Tack för att du skrev. Kram!
Åh vilket fantastiskt recept. Vattnas i smaklökarna!
Vad kul att du gillar det Wilda ❤️❤️
SÅ OTROLIGT GOTT! Jag tog i en matsked garam masala i göttbullarna och i såsen körde jag i lite grönsaksbuljongtärning och en halv tesked curry eftersom jag inte hade några curryblad. Helt fantastiskt bra blev det, kommer definitivt laga detta igen!
Åh vad roligt att höra!! Tack så hemskt mkt för att du skrev ❤️
Godaste på länge. Ska bjuda min svärmor i morgon på dessa 😍
Superkul att höra!! Tack för att du skrev. Kram ❤️
[…] Här är ett recept. Jag har inte så mycket vatten i min butter masala, men ganska mycket iMat som är havregrädde. […]