Temat för Månadens gröna* i april är P. Och jag har inte lämnat något åt slumpen. P som i potatis, P som i paprikakryddad oumph och P som i pepparsås (vegansk). Ledsen om ni får flashbacks till lågstadiet och “ett skepp kommer lastat” av denna bokstavslek!
Men om vi nu kan bortse från det så tycker jag att vi ska gå rakt på att snacka lite om den här potatisen som jag teasar om i rubriken.
För den är så förbannat jävla ljuvlig. Krispig så in i helvete på utsidan och fluffig som ett himla moln på insidan. Den är typ som en boll av potatismos som kapslas in med chips!! Ett måste att testa som ni hör.
Receptet kommer från Jamie Oliver, men jag har förstås översatt det åt er. Vad ni serverar till potatisen är ärligt talat av mindre vikt. Låt den glänsa. Jag kör som sagt på en trevlig paprikaoumph och en pepparsås från ett annat recept.
Glöm förresten inte att lämna era Månadens gröna-bidrag med tema P till månadsvärden Blomster & Bakverk/Annelie innan den 25:e april för att vara med!
Vill du spara mina recept och inte missa nya inlägg? Bloglovin’ är toppen för det!
Underbart krispig ugnsrostad potatis
4 portioner (bli inte förvånad om ni äter 2 portioner var)
1,5 kg mjölig potatis
0,75 dl olivolja – minst
1 hel vitlök
1 msk rödvinsvinäger
1,5 tsk vanligt salt + mer flingsalt
smaksätt med färsk/torkad rosmarin och/eller timjan
Gör så här
Skala och skär potatis så att delarna är ungefär lika stora som två pingisbollar. Lägg snabbt i kallt vatten och byt sen ut det för att bli av med stärkelse. Sätt ugnen på 190 grader.
Koka potatisen med vanligt salt i 7 minuter. Häll av den i ett durkslag och låt den vila i ett par minuter. Skaka sen runt durkslaget för att rugga upp ytan på alla potatisar. Ju mer skrovlig yta desto mer krisp!
Stjälp ut potatisen på en plåt med bakplåtspapper och häll på 3 msk olivolja. Överfyll inte plåten. Strö över lite flingsalt. Kör i ugnen i 30 minuter eller tills de är gyllenbruna på undersidan.
Ta fram en potatismosare och mosa försiktigt ovansidan på potatisarna. Genom att platta till toppen skapas extra kontaktyta med plåten = ännu mer krisp.
Vispa ihop minst 2 msk olivolja, rödvinsvinäger och dina örter. Lägg i oskalade vitlöksklyftor. Häll allt över potatisarna på den varma plåten. Vänd på potatisarna och kör sen in plåten i ugnen igen.
Rosta i ugnen i runt 30 minuter eller tills potatisarna är krispiga och gyllenbruna hela vägen runt. Ät upp dirr!
Just det, vitlöksklyftorna kan ploppas ur sina skal med händerna. Ät hela och hångla gärna.
Paprikakryddad oumph med citron och rosmarin
4 portioner
1,5 paket naturell oumph
4 rosmarinkvistar
2 små citroner – skalen från båda och 0,5 dl saft
0,75 dl olivolja
1 msk paprikakrydda
2 tsk smoked paprika-krydda
2 tsk sirap/socker
3 msk tomatpuré
3 msk kinesisk soja
3 klyftor vitlök
Gör så här
Tina oumph. Dra isär några av de största bitarna för att skapa mer stekyta.
Repa rosmarinkvistar, finhacka riktigt smått och lägg i en skål. Riv över citronzest och pressa ut saft. Häll i olivolja, båda paprikakryddorna, sötning, tomatpuré, soja och pressade vitlöksklyftor. Vispa ihop marinaden. Smaka av om du vågar.
Häll marinaden över oumphen och arbeta in den med händerna. Låt sen oumphen stå och götta till sig. Minst 30 minuter, men gärna längre så klart. Över natten är ej fel!
Stek sen oumphen på hög värme tills den får fin färg på alla sidor utan att den bränns. Det tar runt 5 minuter.
Servera med valfri sås (länk till pepparsåsen) och potatis.
– Annie
Månadens gröna är en säsongsanpassad vegetarisk bloggutmaning för alla som vill dela med sig av och/eller vill ta del av gröna recept. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida vegorecept till alla som är intresserade.
Vi som håller i Månadens Gröna är Tuvessonskan, Polichinelle, Krii’s Kitchen, Nicklas Kokbok, Vibrant Food Stories, Blomster och Bakverk, Grönt varje dag och Min vardagshälsa.
7 kommentarer
Ääälskar potatis!!! Ska garanterat göra denna! <3 Min bästa potatis är också förkokt i rejält saltat vatten och sen rostad beyond krispighet, men detta låter ju släppet bättre!
Jaaa det är kanongott 😀 Beyond krispighet är bästa krispigheten <3
Det låter så himla gott! Tusen tack Annie för fint bidrag <3
Tack själv för ett fantastiskt bra värdskap! Heja dig och oss! <3
Åh milda makter det här var ju ett lite för gott recept nästan. Mums!
Jag älskar det! Tack <3
[…] serverar min Wellington med en variant på Jamie Olivers veganska gravy och roast potatoes. Men det är bara att köra på valfria […]