Svamp- och nötbiffar med pepparsås, kroketter, pressgurka och lingon

Veganska svampbiffar med pepparsås

Vegetarisk husmanskost i sitt esse! Svampbiffarna är en storfavorit här hemma med sin dova svampsmak, frasiga på utsida och sitt både mjuka och knapriga innanmäte.

Receptet på biffarna kommer från min veganska påskbuffé. 

Veganska svampbiffar med pepparsås

Svamp- och nötbiffar

2 port

250 g svamp, gärna hälften champinjoner och shiitake
50 g valnötter
3 st soltorkade tomater
1/2-1 dl pankoströbröd (brukar finnas på asiatiska hyllan)
1,5 msk majsstärkelse/maizena
1 tsk torkad timjan
1/2 gul lök + 1 vitlöksklyfta
1/2 msk soja
ev en minimal droppe liquid smoke
vegetabilisk olja att steka i
salt och peppar

Såhär gör du:
Finhacka lök och svamp. Fräs pressad vitlök, lök och svamp i olja tills svampen har släppt ifrån sig det mesta av sin vätska. Krydda med timjan, soja, liquid smoke, salt och peppar och kör i en matberedare tillsammans med dom soltorkade tomaterna, tills det nästan blir som en smet.

Skrapa ur och häll i en skål. Kör sedan valnötterna snabbt i matberedaren. Du vill gärna ha kvar mycket av det knapriga från nötterna, så se till att dom inte blir för finmixade.Blanda i nötterna i svampsmeten och smaka av och justera kryddningen. Pudra över maizena.

Blanda med händerna och forma små puckar eller större biffar (ju mindre desto krispigare).Se till att det inte blir för tjocka puckar/biffar – max 1,5 cm. Häll upp panko på ett fat doppa båda sidorna på alla puckarna i ströbrödet. Så här långt kan du förbereda.

Puckarna håller sig i några dagar i kylen. Stek sen på hög värme i rikliga mängder olja, några minuter på varje sida eller tills dom får fin färg. Se till att inte överfylla stekpannan, utan kör hellre i några omgångar.

Veganska svampbiffar med pepparsås

Pepparsås

2 port

1 pkt grädde, exempelvis havre
0,5 msk kanterellfond, brynt schalottenlöksfond eller 1/2 tärning grönsaksbuljong
0,5 gul lök
en skvätt soja
1-1,5 msk grön-, svart- och rosépeppar (mixa fritt)
olja att steka i

Såhär gör du

Mortla en massa peppar – alternativt ha pepparkvarnen redo. Hacka lök och stek den i olja tills den är mjuk. Tillsätt grädde, fond och soja och en matsked peppar. Sänk värmen och låt grädden koka ner försiktigt. Du vill inte bränna den.

När den har reducerats med ungefär 1/4 kan du smaka av och justera mängden peppar och salt. Jag gillar när det är riktigt mycket peppar, så jag brukar bränna på här.

Sen är det bara att servera när du är nöjd med smaken och konsistensen på såsen är mer krämig än rinnig.

Veganska svampbiffar med pepparsås

Servera allt tillsammans med någon valfri form av potatis, pressgurka (om du pallar) och rårörda lingon!

-Annie

Följ mig på bloglovin’instagram, facebook och pinterest

MER VEGETARISK HUSMANSKOST:
– Frasiga veganska raggmunkar med rökig knaperstekt tofu
– Friterad halloumi i ölsmet med potatis och kall sås
– Skitgod vegetarisk korvstroganoff

14 reaktioner på ”Svamp- och nötbiffar med pepparsås, kroketter, pressgurka och lingon

  1. Tusan vad gott detta låter, och ser ut att vara! Måste testa asap. Har själv ett liknande ”husman-recept” jag brukar köra, en ”nötstek”, eller rättare kanske ”nötpaté” med brunsås och kokt potatis och svartvinbärsgelé ^^

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s