Kokt kronärskocka med örtsmör är en sån sak som jag bara inte kan tröttna på. Det är enkelt att lyckas med och det känns alltid lyxigt. Jag serverar det gärna kring påsk, midsommar, kräftskivor och egentligen när som helst under sommaren och tidig höst.
För extra lyx och syrlighet har jag vinkokat kronärtskockorna och sen serverat dom med ett enkelt bearnaisesmör.
När jag lägger upp något med kronärtskockor brukar jag alltid få frågor om hur man egentligen gör för att äta dom, så jag har därför gjort en kort instruerande TikTok på temat:
Vinkokta kronärtskockor
2,5 dl torrt vitt vin (jag brukar köpa KRAV- och Rättvisemärkt billigt vin på tetra på bolaget)
2-3 liter vatten
1 msk salt/liter vätska
1 citron
2 medelstora kronärtskockor
Gör så här
Häll i vin, vatten och salt i en stor kastrull. Pressa ut saften från citronen och ha även i citronhalvorna i kastrullen. Bryt av stammen från kronärskockorna och skär av eventuella rester av stammen med en kniv. Lägg ner i vätskan och koka upp. Låt koka i 30-45 minuter. Kronärtskockorna är klara när en potatissticka enkelt går genom botten. Häll av vätskan.
Öppna bladen på kronärtskockan (som på bilden). Använd gärna två gafflar eller liknande eftersom bladen är så varma. Ta en sked och gröp ur “skägget” på kronärtskockan. Men se till att inte få med något av botten eftersom man vill spara den till slutet.
Lägg valfritt smör på botten av kronärtskockan och doppa sen bladen i smöret. Dra av fruktköttet från varje blad med tänderna. När bara botten är kvar äter man den med kniv och gaffel. Kolla den länkade videon här ovan om du inte hänger med på instruktionen.
Bearnaisesmör
200 g smör
1 bananschalottenlök
2 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten
1 kruka persilja
1 kruka dragon (eller ersätt med någon msk dragonblad i vinäger)
Gör så här
Tärna smör i små tärningar och se till att smöret blir mjukt och rumstempererat. Micra några sekunder eller kör någon minut ugn vid behov.
Finhacka bananschalottenlök och koka i rödvinsvinäger och vatten tills all vätska ha kokat bort. Blanda med smöret tillsammans med finhackad persilja och dragon.
Smöret håller åtminstone en vecka i kylen.
Fler påskrecept:
- Soltallrik med grön fetadipp
- Gochugarubönor med citron & örter
- Fetacigarrer med tzatziki
- Vegansk påskbuffé