Nyårsidé för dig som vill göra en mustig gryta som blir klar på under en timme! Goa svampar, ett schysst rödvin och kryddor är det som gör grejen.
Uppdatering! Se också:
9 vegetariska och veganska varmrätter till nyår
8 vegetariska och veganska snittar till nyår
Vi börjar med några tankar kring ingredienser + tillbehör och tips på hur du kan förbereda den här rätten:
Grönsaker
Skogschampinjoner är basen i min gryta pga gott och mustigt. Jag har ungefär dubblat mängden jämfört med traditionella recept. Det är garanterat nice att blanda upp champinjonerna med shiitake, ostronskivling och torkad Karl-Johan som du smular ner.
Många använder steklök i sin bourguignon, men jag tycker att det är för pilligt. Kör på för all del om du gillar det! Palsternacka tycker jag ger extra smak och lite sötma.
Protein
Valet föll på oumph eftersom jag ville ha något trådigt och tuggigt. Jag ville dock att svampen skulle vara huvudnumret, så jag hade inte i så mycket. Tänk förresten på att oumph blir alldeles mjukt av att kokas. Stek därför istället bitarna och ha i sist av allt. Om du av någon anledning inte kan äta oumph kan du ha i 0,5 dl belugalinser (+1,5 dl extra vatten) istället.
Smaksättning
Här vill du inte vara blyg! Jag gillar en kraftig smak av timjan och har därför i både färsk och torkad. Färsk persilja till är också gott att toppa med. Den mustiga, djupa smaken får du dels av svampen och dels av tomatpuré, fond, liquid smoke och soja. Smaka av hela tiden för att hitta en balans som du själv gillar.
Vill du förbereda?
Svampen och oumphen kan du steka på förhand. Oumphen får du värma snabbt i en stekpanna innan du tillsätter den på slutet. Hackad morot och palsternacka håller sig fina i kylen i ett kallt vattenbad upp till ett halvt dygn. Jag tror också att det fungerar att göra grytan några timmar innan gästerna kommer och att sen värma på den (men vänta med att ha i oumph och färsk timjan).
Tillbehör
Potatis är ju helt jävla givet. Jag föredrar att servera med ett smörigt potatismos. Men gratäng är kanon också (några tips: snåla inte med grädden och salt, kör med mjölig potatis och tillsätt gruyère om du vill lyxa till det).
Följ mig på Bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook.
Snabb oumph bourguignon
4 port
500 g svamp
1 tinat paket oumph thyme and garlic
1 morot
1 palsternacka
1-2 gula lökar/massa små steklökar
2 vitlöksklyftor
3 dl rött vin
4 dl vatten
1,5 msk schalottenlöksfond/grönsaksfond/1 tärning grönsakbuljong
1 msk mörk soja
4 msk tomatpuré
0,5 msk sirap eller socker
2 krm liquid smoke
1,5 tsk torkad timjan
0,5 tsk torkad oregano
4 lagerblad
0,5 kruka färsk timjan
2 msk vetemjöl
salt och peppar
neutral olja att steka i
Börja med att ta fram en stor stekpanna, en gryta, en stor skärbräda, en kniv, en vitlökspress och alla ingredienser. Plocka timjan och ställ åt sidan.
Hacka svamp och att stek den på hög värme i någon matsked olja i stekpannan. Hacka under tiden upp lök och skär slantar av morot och palsternacka.
När svampen har släppt ifrån sig all vätska efter runt tio minuter kan du slänga i grönsakshack, pressad vitlök, torkad timjan och oregano samt ytterligare en matsked olja i stekpannan. Stek i tre-fyra minuter på medelhög värme.
Pudra över mjöl blanda runt. För över allt till en gryta och häll på vin, vatten, fond, tomatpuré, soja, liquid smoke och sirap. Lägg i lagerblad. Låt grytan stå och småputtra i drygt tio minuter och smaka av med peppar, salt/mer fond.
Stek under tiden upp oumph på hög värme (i den stora stekpannan som du har torkat ur) i en matsked olja tills den får rejält med färg. Jag brukar finhacka mina bitar först, för att få maximalt med stekyta. Strö över lite salt.
Ha i den stekta oumphen i den färdiga grytan tillsammans med färsk timjan. Ät upp med stora lass potatismos!
Gott nytt år!
– Annie
Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook
9 kommentarer
[…] Snabb oumph bourguignon […]
jäklar, sjukt snygga bilder i detta inlägg annie! <3
Åh tack Lovisa!! <3
Tänkte precis skriva samma sak som Lovisa! Bilderna i det här inlägget är så himla, himla snygga. Vad grym du är, Annie 🙂
TACK Sandra! Det betyder extra mycket när det kommer från dig som är så sjuukt duktig på att ta snygga matbilder <3
Det här låter och ser så gott ut! Tyvärr har jag inte sett att oumph finns i Tyskland. Vad tror du om att använda jackfruit istället?
Hoppasss det kommer till Tyskland! Jackfruit låter spännande! Har aldrig käkat själv, men det låter ju smarr!
Oumph är värsta skräpet med soja från skit gmo länder som usa,kina osv.
Finns mycket bättre på citygross förpackad i färskdisken.Ruskigt gott .
Vegme heter den och de använder endast europeiskt odlad soja 🙂
Förgifta inte dig själv och världen med oumph och andra märken som använder soja från gmo länder.
Hej Erik, tack för din kommentar!
Jag har inte något principiellt emot gmo. Det är inte “giftigt” – vad har du för belägg för det? Sen hoppas jag att oumph börjar sälja ekologiskt odlad soja förstås. Vegme är också gott! Hoppas att det tas in på fler kedjor 🙂