Jag förutspår att potatispizza kommer att bli den stora sommarplågan i matväg här hemma. Inte mig emot!! Kolhydrater på kolhydrater går ju alltid hem hos mig. Särskilt när det involverar färskpotatis.
Det är ju allmänt känt att färskpotatis viktigaste sommarmaten. Därför är det också temat för Månadens gröna, som jag är värd för nu i juni. För er som inte vet vad Månadens gröna är så kan det sammanfattas bäst med dessa bilder:
Den här månaden när jag alltså är värd kan ni bidra med egna recept och länka till dessa i kommentarsfältet under det här inlägget. Missa inte heller samlingsinlägget med sparristema från maj som ni hittar hos ==> Tina/Grönt varje dag.
Men låt oss snacka lite mer om den här pizzan nu! Ni som ännu inte har testat potatis på pizzan bör göra det snarast. Det är helt jävla ljuvligt. Rosmarin eller timjan är ganska vanligt att ha på, men den här gången ville jag göra en svensk sommarversion.
Och vad är mer sommarklyscha än färskpotatis, dill och gräslök? Jag testade både med rå och överbliven kokt färskpotatis, och båda fungerade fint. Lite mer krisp i den råa dock.
Dillen mixade jag med en majonnäs, som jag sen ringlade över hela den härliga mattan av ugnsvarm potatis. Gräslöken klippte jag bara över och sen behövdes inget mer!
För er som vill ha lite protte till rekommenderar jag att steka på något vegetariskt halvfabrikat som ni gillar. Jag skulle nog ha kört på oumph salt & smoky.
Följ Månadens gröna på Facebook och Instagram för massvis med säsongsbetonad vegetarisk receptinspiration!
Färskpotatispizza
4 portioner
valfri pizzadeg, ex färdig om ni är lika slappa som jag
600 g färskpotatis, rå eller kokt kall
0,5 kruka gräslök
dillaioli
olivolja
Dillaioli
1 dl vegansk majonnäs (hemmagjord eller Coop xtras lättmajo)
1 kruka dill
1 klyfta vitlök
en kvarts citron för den som vill
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut pizzadegen. Pensla ett rejält lager olivolja över hela botten. Skiva färskpotatis fint och täck hela pizzabotten med skivorna. Gillar du olivolja? Ringla över extra! Avsluta med några varv med pepparkvarnen och flingsalt.
Kör in i ugnen och grädda tills kanterna ser så där riktigt krispiga och gyllenbruna ut, det tar runt 15 minuter.
Gör under tiden dillaioli genom att mixa majonnäs med dill, en pressad vitlöksklyfta och citronsaft. Smaka av med salt.
Ringla över dillaioli och klipp över gräslök. Käka upp!
– Annie
Månadens gröna är en säsongsanpassad vegetarisk bloggutmaning för alla som vill dela med sig av och/eller vill ta del av gröna recept. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida vegorecept till alla som är intresserade.
Vi som håller i Månadens Gröna är Tuvessonskan, Polichinelle, Nicklas Kokbok, Vibrant Food Stories, Sandras Matkrypin, Blomster & Bakverk, Grönt varje dag och Min vardagshälsa.
33 kommentarer
potatis + pizza = best of two worlds! så spännande med dillaioli och vilken vackert grön färg den har!
Men eller hur?! Åh tack, det var verkligen kanongott <3
Åh så underbart gott & ändå enkelt. Det är sommar & så det ska vara. Perfekt Annie<3
Tack Tina, det var verkligen en höjdare!
Men jaa, vad gott det ser ut! Gillar den bokstavliga färgklicken från dillaiolin, ser så somrigt ut. Känns som om jag kommenterat detta innan, men jag verkligen älskar potatis på pizza. På flammkuchen är det till och med ett ganska vanligt toppingalternativ, det var så min förkärlek uppstod. Tänker att detta borde vara ganska perfekt att ha med på picknick en varm sommardag?
Åh tack, det var såå himla smarr. Riktigt mycket dillsmak blev det! Hade det sen som hamburgardressing idag. Jaaa bra idé!
[…] månaden är det Anne som är värdinna för månadens gröna och hon har gjort en grymt läcker färskpotatispizza som verkligen får det att vattnas i munnen på mig. Jösses så gott det ser ut. Potatis och pizza […]
Din pizza ser grymt god ut 🙂
Mitt bidrag är gluten- och mjölkfria frasiga, currydoftande potatis- och quinoabollar med citronyoghurt http://www.gilbertson.nu/kokbok/manadens-grona-potatis-och-quinoabullar-med-citronoghurt-mjolk-och-glutenfri/
Åh tack detsamma! Himla gott med curry. Tack för ditt bidrag <3
Men mumma, sicken pizza! Alltså färskpotatis <3. Alltså kan inte förstå att jag inte gillade färskpotatis som liten, min stackars mor fick köpa på sig "vanlig" potatis så att det räckte över sommaren. Men jag har visst vuxit upp nu, som tur är. Och måste bidra med en annan smarrig färskpotatisrätt, som också andas dill:
http://dreamofhorses.se/somrig-farskpotatissallad-med-dill-och-citronmarinerad-halloumi
Oj men heeelt galet ju! Haha jag är väldigt glad att du har vuxit upp 😉
Din pizza ser helt magiskt god ut! Mitt bidrag blir i form av potatisknyten med smarrigt, såsigt innehåll Receptet finns här: http://www.sandrasmatkrypin.se/potatisknyten-med-soltorkad-tomat-och-fetaost/
Så himla gott med feta och soltorkad tomat till!
[…] Gröna som Annie/ Vego käk håller i denna månad har ju färskpotatis som tema. Jag funderade hur jag ville […]
[…] inte heller att lämna in era färskpotatisbidrag till Månadens gröna! Deadline är på […]
Bästa Annie! Om du inte bidragit med din LJUVLIGA färskpotatispizza till månadens gröna hade jag gjort det dirr! Jag rostade min färskpotatis och gjorde en slags varm potatissallad med kryddiga kikärtor och yoghurtsås till. DRÖM! Här kommer en länk till receptet https://annamajaastrid.com/2017/06/20/farskpotatis/
SÅ GÖTT!
[…] have a nice new potatoes recipe at store. You will find more information of how to participate on Vegokäk which is driven by Annie. By the way… this month she cooks up a new potato pizza with dill […]
Hej Annie! Din pizza… den ser så god ut med härligt frasiga kanter. Och aioli är ju gott till allt 🙂 La ut en bild på mitt bidrag på insta för fem dagar sedan men nu finns det också på bloggen. Bakad färskpotatis med dillolja, vegansk kaviar, rödlök och chips. http://tinglingtaste.com/baby-baked-new-potatoes-with-creme-fraiche-dill-vegan-caviar-red-onion-and-crushed-crisps/
Fin midsommar!
Det låter himla gott alltså! Tack för ditt bidrag <3
Hej Annie, det blev ett enkelt bidrag för mig den här månaden, men gott för det! Färskpotatistilltugg http://blomsterochbakverk.se/vegetariskt/farskpotatis-med-havrefraiche-rodlok-och-tangkaviar/
Enkelt är ibland det bästa! Eller ganska ofta skulle jag säga 🙂
om nom nom! bildskönt OCH gott. jag körde också på potatis i ugn, men pommesvariant med smakrik ostgratinering och vitlök/chili: http://polichinelle.se/2017/june/manadens-grona-juni-munstergratinerade-farskpotatispommes-med-chili-vitlok.html <3
Pommesvarianter är alltid helt rätt!! Tack för ditt bidrag <3
Hej
Här kommer mitt bidrag
http://millashalsoblogg.blogspot.se/2017/06/potatissallad-med-selleri.html
Hej Milla! Stort tack för ditt bidrag <3
[…] My one true eniment love in this life. It also so just happens to be the theme of this month’s Månadens Gröna, hosted by initiator Annie from Vegokäk, or New Potatoes to be […]
Det här känns precis som att snubbla in allra sista minuten med en uppsats, men här kommer nå färskpotatiswraps jag käkat mest hela tiden på senaste!
https://peasandunderstanding.wordpress.com/2017/06/25/new-potato-picnic-wraps-with-cauliflower-rice-cashews/
Yaay! GOTT! <3
Mitt bidrag kommer egentligen en dag för sent… Förlåt, förlåt men med blessings från Annie fick som jag som tur lägga upp det här med. Tack Annie!
Jag har gjort smarriga tillbehör till mina tunna ugnsbakade nypotatis-skivor med dillfrö. Det blev en fin körsbärs-relish, inlagda senapsfrön och en maffig sås med vit miso och Mirin. Riktigt gott (om man nu får säga det själv ;0) )!
Hils, Isabel
http://www.tastecelebration.se/rostad-nypotatis-med-korsbarsrelish-och-inlagda-senapsfron/
Alltså det här låter verkligen som något som jag skulle älska. Tack för ett grymt bidrag <3
[…] kanske jag lagar några fler färskpotatispizzor […]
[…] Gröna som Annie/ Vego käk håller i denna månad har ju färskpotatis som tema. Jag funderade hur jag ville […]