Jag har ätit så mycket gott på senaste tiden, så jag kände att jag behövde samla allt i ett inlägg. Det allra mesta är väldigt enkel mat eftersom jag har haft lite nedsatt ork och fysisk kapacitet i juni.
Men som tur var är den här tiden på året otroligt förlåtande om man av olika skäl inte kan lägga så mycket tid i köket. Det finns så mycket som är i säsong, så jag har tagit mig långt på att bara köpa massa färska råvaror som finns i butik just nu + att köpa snabbmat när även det har känts för jobbigt.
När jag har skrivit ihop allt så här inser jag att inlägget blir en mil långt, så vi får väl se hur många som orkar ta sig till botten!
Pinocchiotårta. Juni inleddes starkt med att jag fick låna mina föräldrars trädgård för att bjuda en massa kompisar på tårtfest. Jag som kanske har bakat totalt en tårta i mitt liv valde att satsa på att göra Camilla Hamids pinocchiotårta, och det visade sig vara helt rätt beslut.
Den var enkel att lyckas med och vi var runt 35 vuxna + en handfull barn som smällde i oss tredubbla satser av tårtan. Tyvärr glömde jag helt bort att ta bilder från dagen, men jag lyckades fånga alla 3 kg jordgubbar jag köpte.
Chilimorötter med fetacrème. Nu under färskpotatissäsongen försöker jag hela tiden att hitta nya tillbehör att äta till färskpotatisen. Det här blev just en sån middag som vi åt till färskpotatis, som var enkel och som jag blev nöjd med.
Späda morötter bakades i ugn och penslades med en slags marinad med olivolja, honung, gochugaru, timjan och rödvinsvinäger. Detta lades ovanpå en crème av mixad crème fraiche och fetaost, och sen toppade jag allt med pistage och mynta. Jag kan tänka mig att morötterna fungerar bra på grillen också!
Gyrosvariant i somunbröd. Juni var månaden då jag upptäckte dom underbara somunbröden från Plivit (finns bla i frysdisken i många ICA-affärer). Dom är rejält fluffiga och smakar verkligen nybakat bröd efter en kort uppvärmning i ugnen. Från och med nu har jag alltid ett paket i frysen.
Här fyllde jag bröden med grekisk sallad, tzatziki, överbliven färskpotatis och vegokebeb från Schysst käk som jag stekte i massa olja och kryddade upp med rosmarin, timjan och oregano. Ett litet obs: bröden är väldigt stora, så jag tycker att det blir bästa att dela dom rakt av på mitten, så att varje bröd bli två mindre bröd att fylla.
Utemiddag på Chelas. Vi körde vår standardbeställning: dela på totopos (två laddningar), guacamole, esquites, refried beans och salsa verde till förrätt och sen huitlacoche quesadilla (i bild) till mig och fish tacos till min man till huvudrätt.
Cashewnudlar med thaibasilika. En rätt som jag lagade på typ en kvart, men som jag inte blev jättenöjd med eftersom jag var stressad och inte smakade av ordentligt.
Tanken var att göra en smakrik sås av (veg) ostronsås, soja, smör och gochugaru, men det blev alldeles för mycket nudlar i förhållande till sås, så slutresultatet blev ganska blekt. Men potentialen fanns där och nästa gång ska jag helt enkelt dubbla eller till och med tredubbla mängden sås, och då blir det säkert bra!
Grillad melanzane-sallad. Vi hade grillpremiär tidigare under våren hemma hos mina svärföräldrar och då passade jag på att ta fram en ny grillrätt.
Tunna skivor aubergine som först saltades ur och sen penslades med olja och lades på grillen. Det serverades i en sallad med ugnsrostade tomater (som man också hade kunnat grilla, men vi hade lite platsbrist), burrata, basilika, parmesanflagor och en klassisk salladsdressing med rödvinsvinäger.
“Kebabpizza”. Det här är en klassisk sunkpizzabeställning här hemma: kebabpizza utan kebab, med svamp istället. Vill inte höra ett ont ord om den!
Smördegspiroger med svamp, purjo & cheddar. Jag drog igång den stora fryspreppen inför sommaren, där tanken är att jag ska fixa 17 rätter/komponenter av måltider att ha i juli.
Glass från Crème. Det har öppnat ett nytt överklassglasställe i vårt kvarter, och lättköpt som jag är har jag redan hunnit vara där två gånger. Dom specialiserar sig på mjukglass och har alltid två olika smaker att välja mellan (vanilj + en smak som byts ut regelbundet).
Man kan välja att ta “blandad” smak och då får man en swirl med båda smakerna samtidigt. Gott och kul tyckte jag. Men är det värt priset och att stå i kö? Tvek. Man får inte glömma hur bra och billig en hederlig McFlurry är på donken!
P.S Om man vill bli knockad av mättnad kan man ta en sådan sandwich med två cookies i bilden, men annars räcker det väldigt långt med att ta en cookie till sin glass.
Anniemackor och jordgubbar. Det har nog blivit Anniemackor till frukost/snacks/mellanmål minst varannan dag senaste veckorna och jag ser inga skäl att dra ner på tempot så länge färskpotatissäsongen är igång.
Samma sak med jordgubbar, som jag dock försöker äta varje dag. Det är inte gratis med jordgubbarna (det blev en medges ej på matkortet förra veckan), men vi har privilegiet att ha råd, så jag fortsätter föra över extra jordgubbspengar.
Korvlunch på Liebling Im Park. Favoriten Liebling har öppnat sommarkiosk i parken mittemot restaurangen. Där serveras det korv (mina favoriter från Växtchark som har ett knaprigt “skinn” och är gjorda på hela svenska linser, svensk quinoa och kryddor) under ett berg av surkål, precis som jag gillar det. Och man kan också beställa deras nyfriterade pretzels som är så jävla goda.
Färsk tomat- & fänkålsrisotto. En somrig variant på tomat- och saffransrisotton från min kokbok (reklam: länk till Adlibris) där jag har bytt ut konserverade tomater mot 800 g färska romanticatomater och dubblat mängden fänkål. Hälften av fänkålen åker i risotton och hälften citronmarineras och serveras som topping.
Perfekt kokt färskpotatis. Även om jag börjar bli lite trött på allt skrubbande så är det i slutändan alltid värt det. Med bara några veckor kvar på säsongen är det bara att skrubba på.
Zucchinipasta. En somrig pasta som blir klar på under 20 minuter. Den får sin krämighet från äggula och parmesan (likt i en carbonara) istället för att använda grädde. Smaksatt med vitlök, mild chili (gochugaru), basilika och citron.
Somunbröd med friterad aubergine, färsk tomatröra, dilltzatziki och chili- och honungshalloumi. De fluffiga somunbröden åkte fram igen och fylldes med allt som jag var sugen på. Egentligen hade jag föredragit feta eller paneer från Akadia framför halloumi, men jag tog det som fanns i kylen. Oavsett vad så blev det kanon (+ enkelt) och jag är sugen på att äta det snart igen.
Esquitespastasallad med chipotledressing. Nu när det börjar dyka upp färska majskolvar i affärerna vill jag äta majs till det mesta. Och det resulterar i lite halvskumma kreationer som denna pastasallad.
Jag tog alltså fram receptet för att jag kände mig toksugen på det och jag blev definitivt nöjd med resultatet, men jag kan också förstå om man känner sig skeptisk till både konceptet majs+pasta och konceptet pastasallad öht, eftersom jag egentligen känner likadant. Men det går inte alltid att förklara varför något blir gott.
Potatispizza, aubergine, labneh och hummus från Bitza. Ett favoritställe när vi är sugna på pizza, men inte bara vill ha pizza.
Fetafärsbiffar, thaiinspirerade färsbollar och zucchini- & majsfritters. Häromdagen gjorde jag ett ryck med fryspreppen och gjorde tre olika biffar och bollar. Biffarna kommer jag äta till någon potatis och sås (eller kanske i wraps) och färsbollarna äter jag nog till en risnudelsallad med limedressing och massa färsk thaibasilika och mynta.
Hot girl summer. Den här drinken skapade min man för tre år sen och den har varit en sommarfavorit sen dess. I år åkte den fram på midsommar. Den innehåller mörk rom, Aperol, lime och San Pellegrino aranciata rossa + gärna färsk nektarin och mynta.
Västerbottenstårta. Till midsommar gjorde jag också en variant på min populära västerbottensgubbröra i form av en västerbottenstårta. Jag tänker att den passar lika bra på sensommarens kräftskivor!
Nektarinpinsa. Äntligen säsong för nektarin, vilket innebär att jag får en massa ursäkter till att äta frukt i mat. Här en pinsa med mozzarella, pistage, basilika, burrata, parmesanflagor och granatäppelsirap. Som jag skrev i stories: lite utav en glorifierad hawaii.
Tomat-, cheddar- & dijonpaj, bigarråsallad med rostade linser och överbliven färskpotatis. En somrig middag på diverse rester från kylen. Pajen är från min bok (reklam: länk till Adlibris) och recept på salladen finns på min instagram.
Ostig korv med bröd. En hemmavariant på Liebling-korven. Med favoritburgarcheddaren från Väddö Gårdsmejeri, som verkligen är ostig och inte sådär obehagligt klistrig. Testade Scans vegochorizo och jag blev positivt överraskad att den faktiskt var riktigt bra. Knäckigt skinn, lite tryck i kryddningen och ett kompakt (hatar “lösa” och mjöliga korvar) och saftigt innanmäte.
Brödet var en pretzel-brioche, vilket jag inte har sett tidigare, men det var ganska torrt och tråkigt och dessutom osalt, så det kommer jag inte köpa igen.
Pastasallad med krämig röd pesto. Jag håller på och skriver på ett större samlingsinlägg med pastsallader nu till sommaren och jag testade i samband med det ett nytt recept med röd pesto som blev mer.. beige än röd. Men det var gott ändå, så det dyker säkert upp här längre fram.
Pannkakor med kottsylt. Pannkakor är något jag kanske bara lagar en gång om året, och det är nästan alltid på sommaren. Helst vill jag att hälften av pannkakorna ska vara med drottningsylt och vaniljglass och hälften med socker och citron.
Men när jag åt pannkakor sist hade jag ett nytt tillbehör som jag aldrig har testat tidigare: kottsylt. Det låter 100% som en överdriven vegostereotyp att käka kottar, men det visade sig vara riktigt gott! Likt granskottssirap i smaken, men med syltiga kottar som hade blivit helt mjuka efter kokning. Sylten görs på unga tallkottar (tillstånd från markägare krävs för att plocka) och jag fick den i present av en kompis.
Smashed burger tacos. Det här var en rätt som var viral på TikTok förra sommaren om jag inte minns fel, men jag blev aldrig särskilt sugen på att testa det. Tills jag plötsligt ändrade mig häromveckan och blev jättesugen. Och ja, det blev jättegott? Men kanske inte så konstigt, det är ju helt enkelt en variant på quesadillas.
Jag gjorde mina med formbar färs (som borde fått lite mer stekyta), cheddar från Väddö gårdsmejeri, karamelliserad lök, tomat, gurka, sallad och en enkel hamburgerdressing av majonnäs, ketchup, chipotlepasta, dijon och finhackade cornichons.
Baked ziti. Vi har börjat kolla om Sopranos och då är det väldigt lätt att bli sugen på Sopranos-klassikern baked ziti.
Jag gjorde en egen variant med örtig tomatsås, linser och drivor av mozzarella. Min tanke var att den inte skulle bli allt för såsig, men efter att ha testat det ändrade jag mig igen och nästa gång blir det en såsigare variant trots allt.
Fjällfil med jordgubbar och cheerios. Sommar innebär ofta att jag drabbas av ett sug efter barndomens smaker. Som barn åt jag visserligen aldrig just cheerios, men flingor överlag är ändå starkt förknippat med barndom.
Jag äter vanligtvis bara frukost på helger, men nu under juni har jag börjat många dagar på detta vis och det har känts så jävla lyxigt och njutbart.
Burritos med chipotleris. Ännu en del av fryspreppen. Recept från min bok (reklam: länk till Adlibris).
Fattoush-caprese med nektariner. En fattoush med burrata och nektarin som blev så himla god. Men svårt att misslyckas med en massa färska örter (mynta + persilja), friterade libachips, en syrlig dressing med smak av sumak och granatäppelsirap, mjölkig burrata och säsongens bästa nektariner.
Vit sparris med hollandaise, pocherat ägg och marconamandlar. En avskalad och ganska perfekt tallrik som vi åt på midsommar. Men tänker annars att det här är en bra bjudrätt under det korta fönstret när vit sparris är i säsong.
När man gör olika sorters smörsåser (som hollandaise och bearnaise) är det alltid lite jobbigt att få till timingen tycker jag eftersom dom inte går att förbereda och sen värma upp igen. Men jag varmhöll min sås genom att ha ner den i en mattermos som jag hade förvärmt med kokande vatten, och det blev toppen! Skönt att slippa multitaska.
Vinkokt kronärtskocka, färsk majs med dragonsmör, caprese och färskpotatis. En väldigt typisk sommarmiddag här hemma. Råvarorna känns lyxiga, men dom kräver inte massa aktiv tid i köket.
Både majsen och kronärtskockorna kokas bara och sköter sig själva på spisen. Smöret är helt enkelt halvsmält smör som blandas med dragonblad i vinäger på burk (dom brukar stå bredvid kaprisen i affären och burken håller i en evighet i kylen).
Bbq-svamp, coleslaw, esquites och färskpotatis. En middag som fungerar lika bra att göra på grillen som på spisen. Svampen har jag stekt ur på vätska och sen stekt ihop med massa massa vitlök. Sen är den kryddad med salt, ordentligt med färskmalen svartpeppar och blandad med en färdig bbq-sås på flaska.
Coleslawen gjorde jag med mandolinad färsk vitkål och lite riven morot. Kålen och moroten fick ligga i ett durkslag och saltas och sockras rejält för att ge smak, mjuka upp kålen och dra ut vätska. Jag tror jag använde 0,5 dl socker och 0,25 dl salt till 3 liter löst packad kål + morot. Efter 5 minuter sköljde jag av kålen och pressade ur massa vätska med händerna och sen blandade jag allt med en dressing av 0,5 dl majonnäs, massa färskmalen svartpeppar och 1 msk vardera av vitvinsvinäger, dijon och socker.
Lyxigare matlådor till en kompis på sjukhus. Jag har en vän som behövde bo på sjukhus ett tag efter en extremt tuff graviditet och förlossning och jag ville få skämma bort henne med god mat. Så jag skrev en lista med olika förslag på måltider där hon fick välja 4 rätter som jag skulle laga, och valet föll på det som är i bilden.
Från toppen och ner:
- Min melanzane-lasagne (utan parmesansåsen).
- Fattoush-capresen med nektarin som är med tidigare i inlägget, extra libachips att dippa i hummus från babel bazaar, färdiga feta- & spenatburek från affären och goda oliver.
- Tomat-, cheddar- och dijonpajen från min bok (reklam: länk till Adlibris) ihop med färskpotatis, dill, rödlök, crème fraiche och rom.
- Paneer butter masala från min bok (reklam: länk till Adlibris) med somunbröd.
Som en bonus blev det också mat över till min egen frysprepp: en tomatpaj, 2 portioner smörig tomatsås och 2 portioner paneer butter masala.
/Annie
Fler liknande inlägg
- 96 tips på måltider och restauranger
- 17 fryslådor och 28 sommarmiddagar
- 12 favoritrecept till påskbuffén (innehåller flera somriga recept)
2 kommentarer
GOTT! Jag älskar dina långa inlägg!! Jag blev genast inspirerad att börja på en lista på sommarmat jag skulle vilja laga😄
Sjukt najs inlägg, mycket inspirerande!