Under juli kommer jag att ha händerna fulla. Denna ultimata matmånad när bland annat färskpotatis, jordgubbar och svenska tomater är i säsong samtidigt.
Inför den här perioden vill jag i alla fall försöka hjälpa mig själv så mycket som möjligt genom att förbereda massa saker till frysen. Men fan så deppigt det känns med frysmat. Särskilt på sommaren.
Jag är egentligen inte ens lite villig att kompromissa bort sommarsmaken. Därför har jag inte tänkt att frysa kompletta måltider, utan mer att preppa komponenter av måltider. Målet är att minimera tiden i köket, samtidigt som jag njuter fullt ut av säsongens godaste råvaror varje dag.
För det här har jag skrivit en månadsmeny tillsammans med en lista på alla saker som jag ska förbereda till frysen.
Jag tänker att det kanske kan vara en bra inspiration till flera som har en hektisk sommarperiod framför sig. Oavsett om det handlar om jobb, att man är nyförlöst eller att man ska orka mata sitt sommarlediga jag/sin familj.
Innehåll i det här inlägget
- 17 matlådor med komponenter till måltider som jag ska frysa.
- 4 matveckor (28 middagar) listade där jag beskriver vad som används från frysen varje dag och vad jag tänkte komplettera med.
Vissa dagar använder jag inget från frysen alls, men då är det fokus på väldigt enkla måltider som knappt kräver någon tid och ansträngning i köket. Jag har slängt in någon enstaka rätt som kanske kräver lite mer, bara för att jag vet att jag kommer vara sugen på det.
Det är verkligen inte säkert att jag kommer att följa min egen meny särskilt exakt under den här tiden, men jag tycker att det känns skönt mentalt att ha något att falla tillbaka på. Och frysmaten håller sig ju, så det kommer fortfarande finnas massa rum för att improvisera och gå på känslan för dagen.
17 matlådor att frysa in
Reklam: i den här sektionen länkar jag till min kokbok flera gånger, eftersom flera recept kommen från den. Men det finns också en hel del andra recept som antingen finns i mitt huvud eller på bloggen/instagram.
Pajer/piroger
- Piroger med svamp, cheddar & purjo. Jag tänkte bara googla fram någon pirogdeg och sen höfta mängderna för fyllningen.
- “Esquitespiroger” som fylls med hårt stekt majs, både smältig ost och feta, salladslök, jalapeno, limezest, salladslök och mynta. Jag har inte lagat det förr men tänker att det måste bli gott?!
- Tomat- & cheddarpaj med smak av dijon & timjan. Från min kokbok.
- Burritos med mitt chipotleris, ost, tomater & salladslök. Också från min kokbok, men utan såserna, som jag kompletterar med på dagen. Jag är lite rädd att dessa ska bli soggiga, men har sett andra intyga att man kan få ett bra resultat med burritos om man lindar in dom i aluminiumfolie, lägger i en tjock fryspåse och efter upptining steker i stekpanna.
- Potatis- & purjolökspaj. Även denna från min kokbok.
Biffar/knyten
- Fetafärsbiffar med färska örter, chili & salladslök. Från min kokbok.
- Shiitakewontons. Jag har aldrig lagt upp något recept på dessa, men dom innehåller massa finhackad och stekt shiitake och skogschampinjoner ihop med finsmulad tofu som smaksätts med soja, vitlök och sesamolja. Det blev toppen sist jag lagade det (även om jag fortf behöver mycket övning på att vika fint).
- Ricotta- & tomatbiffar smaksatta med pecorino, mynta & basilika. En variant på mina vårbollar som jag hoppas funkar bra att frysa också.
- Zucchinifritters med halloumi. Från min kokbok.
- Thaiinspirerade färsbollar. Ett enkelt recept som dessutom råkar vara helt växtbaserat.
- Pankopanerad tofu. Som ett fiskalternativ. Är dock inte helt hundra att jag ska göra denna, det kan också bli ICA:s färdiga vegoschnitzel.
Såser/grytor/lasagne
- Tomat- & mascarponelasagne. Enda kompletta frysrätten på listan eftersom den blir så bra matlåda.
- Hemmagjorda grönsaksbuljongkuber. Både att använda i soppa och om jag bara vill ha en snabbpasta som smakar lite extra.
- Kebabgryta. Det här är ju inte en så grytig gryta utan mer kebab i en gräddig tomatsås helt enkelt.
- Paneer butter masala. Från min kokbok. På gränsen till för vintrigt, men garanterat gott en regnig dag ihop med nykokt ris och sommargrönsaker vid sidan av.
- Bolognese. Jag har inte bestämt mig för om jag ska använda linser + svamp + finhackade nötter som proteinbas eller om jag bara ska köra färdig vegofärs. Oavsett vad så tänkte jag använda det både till pasta och tacos/quesadillas.
- Smörig tomatsås. Egentligen är det så enkelt att det känns snudd på onödigt att förbereda, men kanske bekvämt ändå att kunna blanda rakt ner i en nykokt pastakastrull.
Annat att ha i frysen
- Riven ost
- Färdiga vegobollar
- Rösti
- Edamamebönor (både i skida och utan skida)
- Limedipp (färsk limejuice, japansk soja, socker, chili)
- Finhackad salladslök
- Finhackad dill & gräslök
- Gröna ärtor
- Hemkokta vita bönor
4 veckomenyer – 28 middagar
Vecka 1
Tomat- & mascarponelasagne
Från frysen: värma lasagne i ugn.
Att göra till: inget.
Om man orkar: servera med någon syrlig sallad eller färsk grönsak.
Soltallrik med grön fetadipp
Från frysen: inget.
Att göra till: gör fetadipp, gör nötströssel, koka ägg och färskpotatis och hacka gurka.
Quesadillas
Från frysen: tina bolognese, riven ost och salladslök.
Att göra till: ha fyllning i tortillabröd och stek på. Servera med gräddfil och sriracha.
Om man orkar: gör en färsk tomatsalsa, esquites eller/och guacamole till.
Thaifärsbollar med risnudlar & limedipp
Från frysen: värm bollarna i ugnen och tina limedippen.
Att göra till: koka risnudlar och servera med grönsaker/tillbehör. Exempelvis mynta, gurka, morot, rostad lök och finhackade jordnötter.
Tomat- & cheddarpaj
Från frysen: värm pajen i ugn.
Att göra till: servera med överbliven färskpotatis och gärna någon färdig god burksås.
Om man orkar: lägg till några goda grönsaker.
Caesarpastasallad
Från frysen: inget
Att göra till: koka pasta, gör caesardressing, skölj och hacka sallad, servera med färdiga krutonger.
Om man orkar: gör egna krutonger.
Butter masala med ris
Från frysen: värm butter masala i ugn eller i en gryta.
Att göra till: koka ris.
Om man orkar: lägg till extra grönsaker.
Vecka 2
Zucchinifritters med färskpotatis & chilibea
Från frysen: värm fritters i ugnen.
Att göra till: koka färskpotatis & servera med burkbea.
Om man orkar: byt ut bean mot nån hemlagad sås. Lägg till somriga grönsaker.
Pastinasoppa
Från frysen: ha i buljongtärning i pastakastrullen.
Att göra till: finhacka morot, purjo och selleri. Koka pasta i buljong. Servera med riven parmesan.
Shiitakewontons med chiliolja & sojabönor
Från frysen: koka eller fritera wontons och koka sojabönor.
Att göra till: servera med färdig chiliolja (hemmagjord eller köpt).
Om man orkar: kanske göra lite ris till, men det behövs egentligen inte.
Kebabgryta med guldris
Från frysen: värm grytan i ugnen
Att göra till: koka ris och hacka grönsaker (tomat, gurka & mynta), servera med feferoni och goda oliver.
Om man orkar: lägg till syrlig rödkål.
“Fisk” med dillsås & färskpotatis
Från frysen: stek på fiskalternativet.
Att göra till: koka färskpotatis, rör ihop dillsås (3 dl gräddfil, 1 dl majonnäs, frusen dill & gräslök, citronsaft och finrivet citronzest) och koka gröna ärtor.
Om man orkar: finhacka cornichons och ha i dillsåsen. Byt ut frysta örter mot färska.
Rostad färsk tomatsoppa (från min kokbok) med svamppiroger
Från frysen: värm piroger i ugnen.
Att göra till: kör färska tomater, grovt skuren lök, selleri, morötter i ugnen på låg värme. Mixa.
Fetafärsbiffar med fransk potatissallad & tzatziki
Från frysen: värm biffar i ugnen
Att göra till: gör potatissallad på färskpotatisrester, servera med färdig tzatziki.
Om man orkar: gör hemmagjord tzatziki. Lägg till grönsaker.
Vecka 3
Färsk tomatpasta med cidersås
Från frysen: inget.
Att göra till: koka pasta, gör tomatsås på färska tomater och cider, riv parmesan och servera med färska örter och hemkokta vita bönor.
“Köttbullar” med färskpotatis, brunsås & rårörda lingon
Från frysen: vegobullar
Att göra: koka färskpotatis, gör brunsås, servera med rårörda lingon på burk.
Om man orkar: gör pressgurka
Esquitespiroger med färsk tomatsalsa
Från frysen: värm piroger i ugnen.
Att göra: mixa ihop en färsk tomatsalsa.
Om man orkar: om det finns färskpotatis över kan man smörsteka den och servera till.
Somrig risotto (vårrisotto från min kokbok)
Från frysen: ha i buljongtärningar i buljongkastrullen.
Att göra: riv ost, hacka lök, gör citronrisotto. Smaksätt antingen med stekt zucchini eller färska spritärtor. Toppa med färska örter.
Om man orkar: toppa med hasselnötströssel.
Pasta bolognese
Från frysen: värm bolognese i ugnen eller i en gryta.
Att göra: koka pasta och servera med färska örter och riven parmesan
Om man orkar: lägg till en sidosallad.
Tomat- & ricottabiffar med färskpotatis & sås
Från frysen: värm biffar i ugnen.
Att göra: koka färskpotatis och servera med en färdig sås (tzatziki, bea eller något annat).
Om man orkar: byt färdig sås mot någon hemmagjord variant eller brynt citronsmör.
Chilinudlar (från min kokbok) med marinerade ägg
Från frysen: inget
Att göra: marinera ägg (gärna dagen innan), koka nudlar, servera med chiliolja (färdig hemgjord) och hackad salladslök.
Om man orkar: lägg till stekt aubergine, zucchini eller svamp.
Vecka 4
Sommarpasta med zucchini & mynta
Från frysen: inget.
Att göra: koka pasta, mandolina och salta ur zucchini, finhacka vitlök och gör som en aglio e olio. Servera med färska örter och riven parmesan.
Burritos
Från frysen: tina burritos och stek i stekpanna.
Att göra: mosa ihop en guacamole att servera till tillsammans med gräddfil.
Rösti med råraketillbehör & pocherat ägg
Från frysen: värm rösti i ugn.
Att göra till: finhacka rödlök och örter. Pochera (eller koka) ägg. Servera med smetana och citron.
Om man orkar: byt rösti mot färskpotatis. Servera som Anniemackor. Kanske koka en färsk kronärtskocka till.
Tteokbokki
Från frysen: inget.
Att göra till: gör gochujangsås och koka tteok (eller nudlar) i såsen. Toppa med mozzarella när det är klart.
Om man orkar: gör någon sidosallad eller liknande till.
Potatis- & purjolökspaj
Från frysen: värm pajen i ugn.
Att göra till: servera med överbliven färskpotatis och gärna någon färdig god burksås.
Om man orkar: lägg till några goda grönsaker.
Klassisk tomatpasta
Från frysen: tina tomatsås och blanda med pastan när den närmar sig al dente.
Att göra: koka pasta och servera med färska örter och mozzarella.
Tacos
Från frysen: inget.
Att göra till: stek vegokebab och hacka grönsaker, gör guacamole.
Om man orkar: gör esquites eller/och färsk nektarinsalsa till.
1 kommentar
underbart inlägg, gör mig lugn i själen bara att läsa. ordningen som börjar med mat i frysen och en veckomeny <3