För 2 år sen hade jag aldrig trott att jag 1) skulle ha en youtubekanal och 2) skulle laga vegansk smörgåstårta på denna. Men jag är så sjukt tacksam för denna vändning i livet!
Jag har aldrig jobbat så mycket som jag gör nu, men jag har heller aldrig haft så roligt. Att få skapa, lära mig nya skills och lära känna intressanta personer är verkligen den yttersta lyxen.
Youtube har fått mig helt hooked och jag hoppas att ni även vill följa mig där, även om det fortfarande är lite (ok mkt) klumpigt och stelt här och där.
Jag kommer att fortsätta posta regelbundet på bloggen, men YT och Instagram stories kommer att vara mitt huvudfokus dom kommande månaderna. Bara så att ni vet.
Men nu tycker jag att vi ska gå på det här smörgåstårtereceptet! En komplett inköpslista ligger i beskrivningen under filmen.
Missa inte mina julrecept genom att prenumerera på min YouTubekanal!
VEGANSK SMÖRGÅSTÅRTA
4 stycken småbakelser eller 8 bufféportioner
16 skivor kavring
Fyllning 1
1 burk tångrom, jag använde hälften svart och röd
1 liten rödlök
2 burkar färskost, exempelvis Oatlys havrebaserade påMackan
100 g naturell tofu
2 msk majonnäs, exempelvis vegansk
1 kruka dill
3 krm liquid smoke
1 msk dijonsenap
1 liten citron, saft och skal
örtsalt efter smak
Valfritt: vegansk påläggskaviar
Fyllning 2
200 g rökt sesamtofu (eller byt ut mot naturell tofu som marineras i soja och liquid smoke)
0,5 gurka
Fyllning 3
2 st avokados
0,5 liten citron
resten av rödlöken från första fyllningen
örtsalt efter smak
valfritt: 0,5-1 msk pepperrot
4 msk rostade och saltade solrosfrön
Topping
2 burkar påMackan, exempelvis Oatlys havrebaserade påMackan
0,5 liten citron
resten av dillen från första fyllningen
1 kruka krasse
1 avokado
resten av tångrommen från första fyllningen
Gör så här
Börja med att läsa igenom receptet och plocka fram alla ingredienser och redskap.
Finhacka dill och rödlök litet som möjligt. Finriv det gula yttre skiktet på citronskalet och ställ åt sidan.
Fyllning 1, skagenröra
Smula ner tofu fint i en stor skål. Salta med örtsalt och häll på liquid smoke och krama in med händerna.
Ha i påMackan, lite mindre än hälften av citronzestet, 75% av rödlöken och 75% av dillen. Klicka i vegankaviar, dijonsenap, majonnäs och 75% av tångrommen.
Pressa över citron. Rör runt och ställ kallt.
Fyllning 2
Skiva tofu och gurka fint.
Fyllning 3, avokadoröra
Mosa avokado med en gaffel och blanda med resten av rödlöken, citronsaft och lite av citronzestet. Ni som gillar pepparrot kan blanda i det också. Strö över örtsalt.
Topping
Blanda påMackan med citronsaft och resten av dillen.
Montering
Lägg upp 4 kavringskivor på en serveringsbricka. Bre på all skagenröra. Lägg på ett lager bröd ovanpå röran och toppa med skivor av rökt tofu och gurka.
Lägg på ytterligare ett brödlager och fördela ut avokadoröra ovanpå och strö över solrosfrön.
Avsluta med en sista brödlager, täck utsidan av smörgåstårtorna med toppingröran och dekorera med exempelvis avokado, resten av tångrommen och citronzestet.
– Annie
Jag finns på YouTube, Bloglovin’, Instagram och Facebook.
8 kommentarer
Alltså, vilken SNYGG smörgåstårta! Ser dessutom ruskigt god ut 🙂
Tack så himla mycket! Den var kanon!
Äter man smörgåstårta på jul? Aldrig hört 😮 kanske inte är vanligt i gbg trakten eller så kanske det bara är min familj som missat det 😊 Förstår din skepticism till fenomenet iaf, det har alltid varit en av mina fördelar med att vara veg. Som enda veg har jag fått landgång istället för smörgåstårta 😉 men det lät som goda fyllningar iaf!
Vissa gör det! Inget som jag har gjort själv tidigare, men såå konstigt är det inte med tanke på att det är många klassiska ’högtidssmaker’.
Tack ska du ha! ❤️
Så jäkla snygga foton och vilken smörgåstårta sen! Den här vill jag ju göra bums.
Vad glad jag blir Wilda! Tack och kram ❤️
[…] Smörgåstårta Visste ni att det fanns dom som har smörgåstårta som jultradition? I vilket fall som helst så har jag gjort en med tre kanongoda fyllningar. I länken finns både recept + receptfilm. […]
Kan man göra den dagen innan? Blir inte avokadoröran brun?