Jag blev akut sugen på langos i helgen, men hade absolut ingen lust att mecka med brödbak. Istället fick några tortillabröd hoppa in som ersättare. Det blev fan strålande! Inte lika övermäktigt som originalet, och ca sju gånger smidigare.
Uppdatering! Se också: Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar & tips
SUGEN PÅ NÅGOT LIKNANDE? Sillfri gubbröra med Västerbottensost
Det kanske är oortodoxt att klassa det här som ett julrecept, men det är faktiskt packat med svenska “högtidssmaker”: rom, dill, kraftig ost, citron och rödlök. Käka som en varm middag eller servera som kalla snittar – båda funkar lika bra.
MER JULINSPIRATION: Julkryddad sötpotatissallad med grönkål, tranbär och mandlar
Missa inga julrecept genom att följa mig på youtube!
Tortilla-langos
4 medelstora tortillabröd (jag använde pizza-sorten)
1 burk creme fraiche
150 g smakrik ost, som Västerbotten eller engelsk cheddar
4 msk tångrom, jag använde både röd och svart
0,5 citron i klyftor
2 msk frusen dill
karamelliserad rödlök
vitlökssmör
Börja med rödlöken, sätt på ugnen på 225 grader, gör sen smöret och montera sist ihop allt.
Karamelliserad rödlök
1 rödlök
1,5 msk olivolja
1 msk socker
1 msk rödvinsvinäger
Skär rödlök i tunna skivor. Hetta upp olja i en liten stekpanna och stek löken i några minuter. Tillsätt sen socker och vinäger. Stek på låg till medelhög värme i runt 15 minuter och ställ sen åt sidan.
Örtigt vitlökssmör
50 g smör
2 klyftor vitlök
2 msk frusen dill
Smält smör i en kastrull och ta genast av det från värmen. Pressa i två klyftor vitlök och ha i ungefär två matskedar frusen dill.
Langos
Börja med att riva ost. Förbered sen en plåt med bakplåtspapper. Lägg på två tortillabröd och pensla med vitlökssmöret. Blanda dill med creme fraiche och bred ut en tunt lager på bröden, lämna en centimeter till kanten. Strö över osten. Kör in i ugnen runt 5 minuter – passa noga. Lägg på karamelliserad rödlök och klicka ut tångrom, mer creme fraiche och servera med en klyfta citron.
Om du ska göra snittar: låt bröden svalna, förvara i kylskåp upp till några timmar, klipp trekanter och garnera strax innan servering.
-Annie
Jag finns på bloglovin’, instagram och facebook
11 kommentarer
FAKK vad gott det låter. älskar dina julrecept. <3
Bästa betyget <3 <3 <3
Åh wow detta låter ju bara så gott!
Tack! Det var faktiskt en riktig höjdare om jag får säga det själv 😉
Ser jättegott ut detta 🙂
Tack <3
Gud vad spännande med tång-rom! Smakar det lite likt fisk-rom, eller är det en helt egen smak? Hur som helst: tummen upp för det här receptet, måste prova snarast.
Det är ganska likt fisk-rom! Smakar salt och hav, men lite mindre fisk skulle jag säga. Tack <3 <3
[…] bitarna – lämna lite marginal till kanten. Kör in snittarna i ugnen på 200 grader och snabbkaramellisera rödlök under tiden. När degen har fått färg efter runt en kvart, ta ut och fördela rödlök över […]
[…] Tortillalangos […]
[…] bara kika in för att säga att jag har nytt material på youtube! En snittfavorit från förra året som nu har blivit till ett […]