Julmust i mat låter otroligt mycket dummare än vad det är. Men precis som att man kan göra carnitas eller friterad kyckling med en sås som innehåller cola går det att göra en god glaze som innehåller julmust. Läsk är ju egentligen bara smaksatt socker!
Genom att tillsätta soja, ingefära och sriracha balanserar man sockret och får en sötsalt glaze som passar helt perfekt att ha på ultrakrispig tofu.
Den här rätten är inget substitut till någon kötträtt, men den har vissa beröringspunkter med revbensspjäll (som vissa tydligen äter kring jul?) och det kan ju därför fungera som ett vegoalternativ till det.
Trots att julmustglazen är smaksatt med juliga kryddor såsom kanel, stjärnanis och nejlika skulle jag inte säga att det här är en explicit julrätt. Glazen kan snarare bäst liknas vid en variant på hoisinsås.
Kryddorna råkar även vara tre av fem komponenter i den kinesiska kryddblandningen five spice och det här receptet fungerar också att servera som en huvudrätt med exempelvis fluffigt ris eller baobröd.
Första gången jag lagade det här tog jag ut kryddorna efter att jag redde såsen med maizena och det blev lite onödigt kladdigt. Jag rekommenderar därför att göra tvärtom 🙂
Tofun behöver inte pressas ur på vätska under någon tyngd i evigheter såsom många andra recept påstår. Vätska vill man dock gärna bli av med för att lyckas med att få krispig tofu.
Men du får både ett bättre och snabbare resultat av att pressa ut individuella tofubitar på vätska med hushållspapper.
Sen behöver tofun täckas med maizena för att det ska bildas ett krispig skal vid friteringen.
Det är viktigt att maizenan får sjunka in lite i bitarna. Jag lärde mig den hårda vägen att det annars kan bli rykigt och jävligt från stekpannan.
Så här mycket färg är det lagom att bitarna får.
Jag vill inte ha tofubitar som simmar i sås, och själva volymen glaze räcker därför precis till att täcka alla bitar, men man kan förstås öka på receptet om man vill ha mer sås.
Ska du laga det här till julbordet har jag gett förslag i receptet hur både tofun och glazen kan förberedas.
Följ mig på Instagram och TikTok för daglig vegoinspiraton.
Krispig tofu med julmustglaze
Julmustglaze
3 skivor ingefära, ca 3*3 cm
5 dl julmust (ej sockerfri)
0,5 dl maggisoja eller japansk soja
1 tsk sriracha
2 stjärnanis
2 kanelstänger
3 nejlikor
2 msk socker, gärna muscovado
0,5 msk majsstärkelse utblandat med 2 msk vatten
Krispig tofu
400 g fast tofu
1,5 dl majsstärkelse (maizena)
1-2 dl neutral rapsolja
Tips: julmustglazen kan även användas till vegobollar istället för tofu.
Gör så här
Julmustglaze
Skala och skiva ingefära. Lägg ned i en kastrull och fyll på med julmust, soja, sriracha, stjärnanis, kanelstänger, nejlikor och socker. Koka upp och låt koka på medelhög värme utan lock i 15-20 minuter. Fortsätt med resten av maten under tiden.
När såsen är klar: plocka ur kryddorna och blanda ut majsstärkelse med vatten och ha ned i kastrullen. Låt koka med såsen i några minuter tills såsen tjocknar.
Krispig tofu
Dela tofun i mindre kuber (ungefär 2 cm långa sidor) med händerna. Lägg ut hushållspapper på en tallrik och lägg på tofun. Pressa hushållspapper över bitarna för att få ut så mycket vätska som möjligt.
Lägg majsstärkelse i en platspåse tillsammans med tofun och skaka runt kuberna tills alla bitar är täckta. Ta ur kuberna och låt majsstärkelsen sjunka in lite i tofun.
Fyll upp en medelstor stekpanna eller kastrull med olja motsvarande ett djup på ungefär 1 cm. Oljan ska vara riktigt het innan tofun åker i. Stek tofun i två omgångar så att pannan inte överfylls. Stek i ungefär 4-5 minuter på vardera sida (vänd på bitarna med stekpincett) eller tills tofun får ett ordentligt krispigt/hårt skal och lite färg. Man kan behöva sänka värmen lite efter ett tag. Stek hellre på medelhög värme lite längre än att steka på tokhög värme en kort tid.
Ställ av på en tallrik (eller avsvalningsgaller för extra krisp). Häll av oljan när all tofu är klar (inte i avloppet). Ha ner tofun stekpannan så att alla bitar blir varma igen. Blanda sen med den varma glazen och servera genast.
För att förbereda dagen innan
När tofun har friterad klart, låt svalna av helt, allra helst på ett avsvalningsgaller/ugnsgaller. Ju mer luft kring tofun, desto mer välbevarat krisp. Avsvalningen tar minst en halvtimme, men vänta gärna längre. Förvara sen tofun separat i en försluten burk i kylen över, helst max 1-2 dagar.
Förvara glaze separat i en försluten burk i kylen.
När det är dags för servering: värm tofun i ugn (airfryer är säkert utmärkt för detta), gärna på ett galler, ungefär 150 grader i 15 min. Bitarna ska bli genomvarma utan att bli brända. Värm såsen i kastrull eller micro. Om det känns som att såsen behöver lösas upp lite kan någon msk vatten eller julmust tillsättas. Blanda uppvärmd tofu och sås.
1 kommentar
Det här låter supergott! Det hamnar på veckomatsedeln direkt – tack för inspiration 🙂