Nyår: halloumi wellington med ölkokt lök

Halloumi Wellington

Nyår snart nu! Här är en rätt som passar fett bra när alla andra ska käka typ oxfilé och potatisgratäng. Eller när man helt enkelt är sugen på en rejäl bit halloumi.

MISSA EJ HELLER: 
9 vegetariska och veganska varmrätter till nyår
8 vegetariska och veganska snittar

Halloumi Wellington

Söt ölkokt lök och salt halloumi är en sån himla kanonkombination. Frasig smördeg på det gör förstås hela saken ännu göttigare! Smördegen gör dessutom att osten håller sig mjuk längre.

Ölkokt lök

Ni som hellre käkar veganskt till nyår kan testa att göra smördegsrullar med exempelvis blandsvamp (skogschampinjoner, shiitake, ostronskivling), pulled oats och ölkokt lök istället. Det blir garanterat bra också!

Smördegsinbakad halloumi

Jag serverar min Wellington med en variant på Jamie Olivers veganska gravy och roast potatoes. Men det är bara att köra på valfria tillbehör.

Halloumi Wellington

Missa inte mina vegorecept genom att prenumerera på min YouTubekanal

Halloumi Wellington med ölkokt lök

4 portioner

250 g kyld smördegsrulle (tina innan om ni kör fryst!)
300-400 g (2 block) halloumi
1 äggula

Ölkokt lök
4 st stora gula lökar
1-2 msk olja
1,5 msk socker
1,5 dl öl

För er som vill förbereda: löken går asbra att göra dagen innan och att förvara i en burk i kylen. 

Gör så här

Halvera lök och strimla fint. Stek på medelhög värme i ungefär 10 minuter eller tills den börjar ta färg. Strö över socker och rör om. Slå på bärs. Låt vätskan koka bort nästan helt och ställ åt sidan för att svalna helt.

Sätt ugnen på 200 grader (det gör inget om den inte är helt varm när allt ska stoppas in sen).

Ta fram en plåt, lägg ut halloumin på smördegsarket och skär 2 rektanglar som är 2-3 cm bredare än halloumin på vardera sida (se filmen). Smördegen som blir över kan användas till dekoration.

När löken är helt avsvalnad: bre ut den över rektanglarna och lämna 2-3 cm tomt i kanterna. Lägg halloumin i botten på en rektangel och rulla ihop. Nyp ihop ändarna och försegla med en gaffel. Skarven ska ligga nedåt.

Pensla med ägg och dekorera om ni känner för det. Gör några små hål med en gaffel eller en knivspets på toppen av bakelsen för att släppa ut luft i ugnen. Kör in i ugnen i 20 minuter eller tills smördegen har fått fin färg.

Servera genast!

– Annie

Jag finns på YouTubeBloglovin’Instagram och Facebook.  

12 reaktioner på ”Nyår: halloumi wellington med ölkokt lök

  1. Åh, vad göttigt. Kan tänka mig att man vill smälla i sig härligheten när den är varm och ljuvlig.Kanske lite honung på toppen mot sältan i osten. Jag brukar göra denna med feta, men måste prova med halloumi också. Allt gott!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s