I stolt reklamsamarbete med Gold&Green
Hur bra är det inte att marknaden för vegoprotein fullkomligen har exploderat dom senaste åren? Jag som har skippat kött i 17 år har länge längtat efter fler alternativ till exempelvis sojaprodukter.
Som den miljömuppen jag är har jag särskilt hoppats på att det ska dyka upp ett protein som kan odlas i kallare klimat än i regnskogen. Och nu har det hänt!
Pulled Oats är en finsk innovation från Gold&Green som består av nordisk havre, ärtprotein och bondbönsprotein. Det känns svinkul att få göra ett samarbete med en sådan produkt. Som är både miljösmart och enkel att receptskapa med.
Jag skulle beskriva smaken på Pulled Oats som neutral med en svag, svag hint av havre. Konsistensen är mjuk men ändå lite fibrig och tuggig. Allra bäst tycker jag att den blir när jag smular den lätt, steker i massor av olja och sen bränner på med kryddor.
I det här receptet – som jag lagade för över 100 pers(!!) på ett pressevent – har jag gjort precis det. Sen har jag parat ihop Pulled Oatsen med salta och knapriga nachos, en limesyrlig och rökig sötpotatiskräm, frisk myntapesto och söta granatäppelkärnor.
Perfekt att bjuda både veganer och skeptiska köttätare på.
Nachotallrik med pulled oats, sötpotatiskräm och myntapesto
4 portioner
Pulled oats
1 paket pulled oats naked
3-4 klyftor vitlök
1,5 tsk smoked paprika
1,5 tsk oregano
0,5 tsk spiskummin
2 msk (minst) neutral rapsolja
rejält med örtsalt och färskmalen svartpeppar
Syrlig och rökig sötpotatiskräm
500 g sötpotatis
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1,5 lime – både saft och skal
0,5 dl chipotlepaste
1 msk sirap eller annan sötning
Myntapesto
2 krukor mynta
0,5 dl solroskärnor (gärna rostade)
0,75 dl olivolja
1 tsk sirap eller annan sötning
1 klyfta vitlök
0,5 lime
örtsalt och färskmalen svartpeppar
Tillbehör
1 stor påse nachos
1 granatäpple
Gör så här
Läs först igenom hela receptet.
Börja med att stavmixra myntablad, solroskärnor, olivolja, sirap, limesaft och en pressad vitlöksklyfta. Smaka av med en generös nypa örtsalt och svartpeppar. Ställ åt sidan.
Skala och tärna sötpotatis medelgrovt. Koka i en kastrull med vatten och grönsaksbuljong. Sötpotatisen blir mjuk efter ca 20 minuter.
Plocka under tiden ur kärnorna ur granatäpplet.
Stek på pulled oats på hög värme i olja i ungefär 4 minuter eller tills den börjar ta färg. Krydda med smoked paprika, oregano, spiskummin, örtsalt och färskmalen svartpeppar.
Sänk värmen, tillsätt pressad vitlök och stek i några minuter till. Rör runt och ha i mer olja om det ser torrt ut. Smaka av och justera kryddningen.
När sötpotatisen känns ordentligt mjuk med en provsticka är det dags att mixa den till en slät kräm med en stavmixer.
Riv över limezest (det gröna, yttersta skalet) och pressa över limesaft. Häll i sirap och chipotlepaste, rör runt och smaka av.
Toppa nachos med sötpotatiskräm, pulled oats, myntapesto och granatäpple.
I stolt reklamsamarbete med Gold&Green
– Annie
Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook.
20 kommentarer
Caramba vad det låter gott!! Detta ska bli vår invigningsmiddag i nya lyan nästa vecka. Men, var köper jag pulled oats? På vanliga matbutiker eller finns de enbart i Finland än så länge?
Åh tack! Vad glad jag blir! Som jag förstår det ska det rullas ut i butik i hela Sverige under hösten. Just nu går det bl.a. att köpa på Paradiset i Sthlm ❤️
Bl.a Ica, Coop, Hemköp och Willys fick jag till svar när jag frågade producenterna!
Precis! Riktigt bra!
Så gott detta var! Tyckte särskilt om det rökiga ihop med myntapeston <3 Och håller med – tycker det är ett grymt vegoprotein som alternativ till soja. Lite tröttsamt att sådana här vegoprodukter nästan alltid är soja annars, när det finns så många andra proteinkällor. Extra plus för nordiskt ju!
Alltså verkligen plus och plus på alla fronter. Kram! ❤️
Va kul 😀 Ska helt klart hålla ögonen öppna! Och vilket härligt & passande samarbete!!
Jaa det tycker jag att du ska! Tack vad glad jag blir <3
Wow, vilket recept och vilken grej! Skulle så gärna testa pulled oats men nästa gång jag är i Sverige finns det förhoppningsvis i varenda butik. Efter det här inlägget lär ju efterfrågan öka radikalt!
Jaaa har sett det i ganska många butiker nu, så förhoppningsvis! Tack bästa du, Kram <3
Så gott det ser ut! Nachos är ju för gott! Lite ledsen för att min IBS-mage reagerar så mycket på havreprodukter. Det ställer till det en del när jag ska välja protein i vegokosten.
Tack Wilda! Ja, jag älskar nachos. Himla synd med havren, men tur ändå att det finns så mycket valmöjligheter nuförtiden <3
Du är helt bananas! Det enda receptet är bättre än det andra! Det här ser ut att vara typ det godaste som någonsin gjorts! <3
Men hallå! Fatta vad glad jag blir. Kram <3
Tack för grymt tips! Har helt missat denna produkt. Vet du om den finns i de flesta mataffärer? Och vart hittas den? Kyldisk?
Den är ganska ny, så inte så konstigt om du har missat! Nu har den börjar rullas ut i butik, så det ska finnas i dom flesta välsorterade. Vet att Hemköp i Hornstull har, och är ganska säker på att ICA Liljeholmen har.
Tack för din kommentar, hoppas att allt är bra med dig ❤️
Tack för dödssnabbt svar! Men topp, då ska jag hålla utkik på mina Ica!
Och just det, det är en kylvara! ❤️
Wow, vilken grej! Min mage gillar inte soya så hoppas på att det här kan va nåt. Och vilken ide att ha granatäpple till!
Men eller hur! Så bra! Granatäpple var svingott att ha till <3