Vegansk färskpotatispizza m dillaioli – Månadens gröna

DSC_0098.jpg

Jag förutspår att potatispizza kommer att bli den stora sommarplågan i matväg här hemma. Inte mig emot!! Kolhydrater på kolhydrater går ju alltid hem hos mig. Särskilt när det involverar färskpotatis.

Det är ju allmänt känt att färskpotatis viktigaste sommarmaten. Därför är det också temat för Månadens gröna, som jag är värd för nu i juni. För er som inte vet vad Månadens gröna är så kan det sammanfattas bäst med dessa bilder:

MG_förklaring
MG_så här går det till

Den här månaden när jag alltså är värd kan ni bidra med egna recept och länka till dessa i kommentarsfältet under det här inlägget. Missa inte heller samlingsinlägget med sparristema från maj som ni hittar hos ==> Tina/Grönt varje dag.

DSC_0108.jpg

Men låt oss snacka lite mer om den här pizzan nu! Ni som ännu inte har testat potatis på pizzan bör göra det snarast. Det är helt jävla ljuvligt. Rosmarin eller timjan är ganska vanligt att ha på, men den här gången ville jag göra en svensk sommarversion.

DSC_0078.jpg

Och vad är mer sommarklyscha än färskpotatis, dill och gräslök? Jag testade både med rå och överbliven kokt färskpotatis, och båda fungerade fint. Lite mer krisp i den råa dock.

Dillen mixade jag med en majonnäs, som jag sen ringlade över hela den härliga mattan av ugnsvarm potatis. Gräslöken klippte jag bara över och sen behövdes inget mer!

DSC_0090.jpg

För er som vill ha lite protte till rekommenderar jag att steka på något vegetariskt halvfabrikat som ni gillar. Jag skulle nog ha kört på oumph salt & smoky.

DSC_0100.jpg

Följ Månadens gröna på Facebook och Instagram för massvis med säsongsbetonad vegetarisk receptinspiration! 

Färskpotatispizza

4 portioner

valfri pizzadeg, ex färdig om ni är lika slappa som jag
600 g färskpotatis, rå eller kokt kall
0,5 kruka gräslök
dillaioli
olivolja

Dillaioli

1 dl vegansk majonnäs (hemmagjord eller Coop xtras lättmajo)
1 kruka dill
1 klyfta vitlök
en kvarts citron för den som vill

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut pizzadegen. Pensla ett rejält lager olivolja över hela botten. Skiva färskpotatis fint och täck hela pizzabotten med skivorna. Gillar du olivolja? Ringla över extra! Avsluta med några varv med pepparkvarnen och flingsalt.

Kör in i ugnen och grädda tills kanterna ser så där riktigt krispiga och gyllenbruna ut, det tar runt 15 minuter.

Gör under tiden dillaioli genom att mixa majonnäs med dill, en pressad vitlöksklyfta och citronsaft. Smaka av med salt.

Ringla över dillaioli och klipp över gräslök. Käka upp!

DSC_0109.jpg

– Annie

Månadens gröna är en säsongsanpassad vegetarisk bloggutmaning för alla som vill dela med sig av och/eller vill ta del av gröna recept. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida vegorecept till alla som är intresserade.

Vi som håller i Månadens Gröna är Tuvessonskan, PolichinelleNicklas Kokbok, Vibrant Food Stories, Sandras MatkrypinBlomster & Bakverk, Grönt varje dag och Min vardagshälsa

32 reaktioner på ”Vegansk färskpotatispizza m dillaioli – Månadens gröna

  1. Men jaa, vad gott det ser ut! Gillar den bokstavliga färgklicken från dillaiolin, ser så somrigt ut. Känns som om jag kommenterat detta innan, men jag verkligen älskar potatis på pizza. På flammkuchen är det till och med ett ganska vanligt toppingalternativ, det var så min förkärlek uppstod. Tänker att detta borde vara ganska perfekt att ha med på picknick en varm sommardag?

    Gilla

  2. Mitt bidrag kommer egentligen en dag för sent… Förlåt, förlåt men med blessings från Annie fick som jag som tur lägga upp det här med. Tack Annie!

    Jag har gjort smarriga tillbehör till mina tunna ugnsbakade nypotatis-skivor med dillfrö. Det blev en fin körsbärs-relish, inlagda senapsfrön och en maffig sås med vit miso och Mirin. Riktigt gott (om man nu får säga det själv ;0) )!

    Hils, Isabel
    http://www.tastecelebration.se/rostad-nypotatis-med-korsbarsrelish-och-inlagda-senapsfron/

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s