Fem ingredienser är allt som krävs för dessa biffar. Riv, krydda, tjoffa ihop, stek och så är dom klara! Söt morot + salt halloumi = <3
Det här är mitt bidrag till Månadens gröna, som har morötter som tema i mars. Lämna ditt morotsbidrag till månadsvärden Polichinelle/Lovisa innan den 25:e mars för att vara med du också!
Månadens gröna är en säsongsanpassad vegetarisk bloggutmaning för alla som vill dela med sig av och/eller vill ta del av gröna recept. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida vegorecept till alla som är intresserade.
Vi som håller i Månadens Gröna är Tuvessonskan, Polichinelle, Krii’s Kitchen, Nicklas Kokbok, Vibrant Food Stories, Blomster och Bakverk, Grönt varje dag och Min vardagshälsa.
Om receptet
Biffarna kan vara lite smuliga när dom ska formas, men det gör inget. Halloumin smälter delvis i stekpannan och det gör att dom håller ihop.
Kryddningen går självklart att variera och jag kan tänka mig att det exempelvis skulle vara gott med citronzest och färska eller torkade örter i biffarna. Moroten funkar fint att byta mot sötpotatis.
Här serverar jag biffarna med bulgur och tzatziki, men jag tror att dom passar till mycket annat. Exempelvis i hamburgare med en stark dressing eller i wraps med en massa grönsaker.
Vill du spara mina recept och inte missa nya inlägg? Bloglovin’ är toppen för det! Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook.
Halloumi- och morotsbiffar med tzatziki och ajvarbulgur
4 portioner
Halloumi- och morotsbiffar
150 g/2 små morötter
200 g halloumi
1 tsk smoked paprika
2 ägg
2 msk neutral vegetabilisk olja
Tzatziki
5 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 gurka
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 tsk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
(kaffefilter)
Ajvarbulgur
3 dl bulgur, gärna Garants hela
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl ajvar
2 tsk sirap
Gör så här
Klicka i all yoghurt i ett kaffefilter och låt den rinna av under tiden som du lagar resten av maten.
Grovriv gurka, lägg den i en halvstor skål och strö över salt.
Grovriv halloumi och morötter. Lägg i en stor skål där du knäcker över ägg och pudrar över smoked paprika. Blanda runt ordentligt med en gaffel och forma små biffar med händerna, ungefär 4 cm i diameter.
Fyll en kastrull med bulgur, vatten och buljongtärning och koka upp.
Hetta under tiden upp olja i en stor stekpanna med non-stick beläggning. Lägg i fyra biffar åt gången. Platta till biffarna med stekspaden och vänd efter någon minut. Stek tills dom får fin färg på båda sidorna. Lägg av på en tallrik.
När biffarna är klara borde bulguren också vara det. Tillsätt ajvar och sirap och blanda runt.
Häll över yoghurten i gurkskålen och tillsätt, olivolja, vitvinsvinäger och pressad vitlök. Blanda ordentligt.
Ät upp alltsammans!
– Annie
Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook.
6 kommentarer
De där är så goda att äta. Dessutom både enkla och snabba att göra så de är perfekt mat. I synnerhet för mig som inte är helvegetarian utan äter både mejeriprodukter och ägg ibland. 🙂
Vad roligt att du tycker det! Tack för din kommentar!
Morots- och ostbiffar, aaaahh så gott. Det är något med sötman i moroten och sältan i osten… Jag gjorde en variant av morotsbiffar med fetaost och sötpotatis för ett tag sedan, blev sjukt jävla gott! Länk: http://www.maidinthekitchen.se/2017/03/nar-man-har-tid-att-krangla-till-det.html
Får ta och göra dessa också! Halloumi är ju to die for.
Åh det låter supersmarrigt! Tack för din kommentar <3
[…] Halloumi- och morotsbiffar […]
[…] helgen gjorde jag morots- och halloumibiffar med recept från bloggen Vegokäk. Väldigt enkelt att göra och det uppskattas alltid, speciellt när det är vardag! Jag letar för […]