Den här nyblivna 27-åringen fantiserar om en stor balja salt ramensoppa efter att ha druckit en (inte mer!) Guinness för mycket igår.
Vi får se om jag gör något åt mina fantasier, men så länge kan jag åtminstone bjucka på ett ramenrecept som jag satte ihop i veckan.
Bilderna till det här togs när det var strålande väder, och jag svor och hade mig över att det inte gick att komma undan det direkta solljuset. Men nu i efterhand gillar jag faktiskt vårstämningen som det skapade ☀
DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: Vegansk poke bowl
Om receptet
Buljongen
Det viktigaste i receptet är buljongen! Torkad karljohansvamp är en potent smaksättare som ger buljongen karaktär. Sältan i soppan kommer från japansk soja istället för färdiga buljongtärningar. Färsk ingefära ger en frisk ton och lite hetta.
Nudlarna
Affärens “ramennudlar” är så sorgligt sladdriga tycker jag. Tuggmotstånd ska det vara! Tydligen så har äkta japanska nudlar mer spänst för att de använder ett basiskt ämne i tillverkningen.
Ett knep för att få en liknande effekt är att koka vanlig spaghetti med bikarbonat. Jag testade att ha i två teskedar bikarbonat i en liter vatten, och jag tycker att det blev bra. Ingen mirakelskillnad, men ändå lite.
En risk med att använda den här metoden är att du kan få en tvålaktig bismak om du har i för mycket bikarbonat. Två teskedar var dock inga problem.
Tillbehör
När jag gör om den här rätten nästa gång ska jag skala ner tillbehören av enkelhetsskäl. Inser liksom att jag överfyllde min skål så mycket att det inte ens går att se att det gömmer sig en soppa där under?
Ja ja, nästa gång utesluter jag nog shiitake och morötter och så kör jag med färdigmarinerad tofu som jag skippar att steka.
MER INSPIRATION: Bánh mí – vietnamesiska mackor
Vill du spara mina recept och inte missa nya inlägg? Bloglovin’ är toppen för det! Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook.
Vegansk ramen med svamp- och ingefärsbuljong
4 portioner
Buljong
10 g (1/3 påse) torkad karljohansvamp
1 dl japansk soja eller Maggi
1 liter vatten
1,5 msk riven ingefära
1 gul lök
3 klyftor vitlök
1 tsk sesamolja
1 msk neutral olja
1 msk risvinäger (går att byta mot vitvinsvinäger)
1 tsk chiliflakes
Nudlar
200 g spaghetti
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 liter vatten
Toppings
Edamamebönor, vårlök, rostad lök, sesamfrön, morötter, stekt shiitakesvamp och tofu.
Gör så här
Om du ska steka svamp och tofu: gör det innan du stoppar i nudlarna i kokvattnet.
Finhacka lök, skala ingefära och finriv den. Fräs löken mjuk i en kastrull i olja tillsammans med chiliflakes. Tillsätt ingefära och pressade vitlöksklyftor och låt steka med i en minut. Häll på vatten, soja, sesamolja och risvinäger. Bryt den torkade svampen i mindre bitar och ha i soppan. Koka upp.
Sätt på en kastrull med vatten till nudlarna. Häll i salt och bakpulver.
Hacka under tiden eventuella grönsaker och tillbehör.
När soppan har kokat lugnt i tio minuter kan du ha i nudlarna i kastrullen med vatten. Häll av i durkslag när nudlarna är al dente. Häll genast i soppan tillsammans med edamamebönor.
Smaka av och reglera eventuellt saltmängden med soja. Servera med alla tillbehör!
– Annie
Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook
14 kommentarer
mmm, vad det här både låter och ser gott ut! Jag har bara testat att göra ramen en gång och det var väldigt gott, men jag hade samma problem med en överfylld skål. Torkad karljohansvamp som buljongbas verkar spännande.
Jag tycker att det ser ganska härligt ut med det naturliga ljuset i bilderna.
Haha det är ju så gott att bara smacka på extra allt! Men inte så praktiskt 😉
Tack för din kommentar <3
Åh så gott det ser ut! Jag ska definitivt göra ett försök att laga det någon dag 😀 + Håller med om att det finns en fantastisk vårstämning i bilderna!
Det tycker jag verkligen att du ska göra! Tack <3
Det här kändes ju som ett pangrecept! Den kommer med i den virtuella kokboken direkt!
Tack fina du <3
Så gott med ramen!! Men är det verkligen 1 tsk chiliflakes och inte 1 krm? Tycker det brukar bli väldigt mycket sting av väldigt lite. Men klart man kan reglera som man vill när man lagar ändå 🙂 tack för receptet!
Just chili flakes brukar jag inte vara så noga med att måtta upp. Tror dock att jag använde runt en tsk och det blev också ganska starkt! Men ta gärna lite i taget och smaka av <3 Tack själv för din kommentar! <3
alltså åh! så himla gott!!! måste testa spagettigrejen – tack för idén <3 fråga: VAR tusan hittar man torkad karljohansvamp?
Jaa du måste testa! Det brukar finnas i typ alla vanliga butiker, tom med i min lokala coop med kasst utbud! Dock brukar påsarna med svampen finnas på väldigt random platser, så bäst är nog att fråga någon i personalen om du inte vill irra runt i evigheter! KRAM
Tack för bra recept:)
Tack själv för din kommentar! <3
[…] – Rispappersrullar – Bánh mí – vietnamesiska mackor – Ramen med svamp- och ingefärsbuljong med 4 sorters lök […]
[…] ETT ANNAT NUDELRECEPT: Ramen med svamp och ingefärsbuljong […]