Umamibomben – enkel vegansk bibimbap

risskål

Bibimbap är bland det godaste jag vet, men det är dessvärre fett jobbigt att tillaga pga många olika steg och ingredienser. Jag har därför skapat en mer avskalad variant, för dagar då känner mig slapp (= alla dagar). Umamibomben är född! Den består av sushiris, japansk inlagd gurka, stekt shiitakesvamp, krispig rostad lök och tofu i en sanslöst smakrik gochujangmarinad. Jag har utgått från ett tofurecept som jag hittade hos Veganmiam.

Glöm inte att följa mig på bloglovin’ om du inte vill missa mina recept. 

risskål

Umamibomben – förenklad vegansk bibimbap

Ungefär 2 portioner

Börja med riset och gör tofun, gurkan och svampen under tiden. Jag tycker att rätten fungerar både ljummen och varm, så det är inte supernoga att allt klaffar exakt tidsmässigt. Marinaden är förresten dubbel sats, och det som blir över går att spara i en burk i kylskåpet i några veckor.

Gochujangtofu

200 g tofu
1 dl gochujangsås (det brukar gå att hitta på asiatiska hyllan)
1-2 msk riven färsk ingefära
3 msk japansk soja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk sirap eller socker
2 klyftor vitlök
olja att steka i

Ta fram en skål och vispa ihop en marinad med gochujang, riven ingefära, pressad vitlök, sirap, soja och vinäger. Ställ åt sidan. Skiva tofu tunt, högst några millimeter tjocka skivor. Stek den sen i olja på hög värme i runt 10 min, eller tills den får färg och stekyta på båda sidorna. Lägg över tofun på ett fat och häll över hälften av marinaden. Se till så att alla bitar badar i marinad, för maximal smak.

Snabbpicklad gurka

1/2 gurka
3 tsk ris- eller vitvinsvinäger
1 msk socker
1 msk japansk soja
salt

Skiva gurka i tunna, tunna skivor. Täck en skärbräda med gurkskivorna och strö lite salt över dem. Låt det stå och dra i 5-10 min. Blanda vinäger, soja och socker i en skål så att det löser upp sig. Krama ur gurkan för att bli av med vatten och blanda den sen i inläggningen. Låt det götta till sig minst 5 min innan servering.

Vitlöksfräst shiitake

100 g shiitake
1 msk olja
1 klyfta vitlök
örtsalt eller vanligt salt

Finhacka svamp och stek i olja och en pressad vitlöksklyfta. Salta och smaka av.

Sushiris

Koka riset enligt anvisningarna på paketet.

Rostad lök

Valfritt: sesamfrön och det gröna på vårlöken till garnering

 
risskål

Mmmmmmmmmmmm

– Annie

Följ mig på bloglovin, instagram, pinterest och facebook

FLERA GOA VEGANRECEPT:
Tacos med mangoguacamole och chipotlesvamp
Bánh mí – vietnamesiska mackor
Lyxig vegansk citronpasta med kronärtskocka och belugalinser

20 reaktioner på ”Umamibomben – enkel vegansk bibimbap

  1. Kör på natuellt kokt ris istället för smaksatt sushiris och lägg till en klick gochujang och en skvätt sesamolja för att få det godare, nyttigare och mer likt originalet! ☺

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s