Ett hopplock av gamla och nya recept för studenten och sommarens fester. Några av bilderna kommer från något som jag är så galet stolt över: mitt allra första betalda uppdrag! För några veckor sen fick jag äran att skapa, laga och fota en helvegetarisk sommarbuffé för Naturskyddsföreningen. Här har jag blandat upp den med några recept från min påskbuffé.
MER LÄSNING:
12 studentpresenter till vegetarianen
Vegetarisk och vegansk studentbuffé – medelhav
Följ mig på bloglovin’ om du inte vill missa mina recept.
Jordgubbsceviche
8 bufféportioner
250 g jordgubbar
125 g frusna edamamebönor
1 avokado
1 lime (saften + skalet)
1 msk socker
1 msk olivolja
1 vårlök
1 kruka mynta eller koriander
1/2 röd chili
Gör dressingen genom att blanda limesaft och rivet skal, socker, olja, hackad röd chili och mynta/koriander. Smaka av och justera hetta och sötma. Det ska smaka sötsyrligt, men inte surt. Finhacka jordgubbar och avokado och blanda med dressingen. Hacka den vita delen på vårlöken. Blanda allt och låt det stå och dra runt 30 minuter. Smaka av en sista gång innan servering och servera i glas som du garnerar med färska örter och några överblivna jordgubbar.
Smördegspajer med svamp och tofu
Nästan all smördeg som går att köpa i butik är vegansk. Och tur är väl det, för då går det att göra dessa frasiga godingar med en härligt mustig svampfyllning. Servera med en dijonnaise, som du gör genom att ungefär blanda 1 del dijon och 4 delar vegansk majonnäs.
Vegansk skagenröra
Ett av mina mest populära recept
Saftigt morotsbröd
Ett veganiserat Underbaraclara-recept som passar till alla slags buffér.
Fransk färskpotatissallad med sparris
4 portioner
800 g färskpotatis
250 g sparris
1 knippe rädisor
2 vår- eller salladslökar, inklusive det gröna på löken
½ kruka gräslök cornichons eller kapris
½ dl olivolja
2 tsk dijonsenap
½ liten citron, saften
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
Koka potatisen i rikligt saltat vatten (1-1,5 msk/liter) tills den är mjuk. Låt potatisen svalna och skär den sen i halvor eller kvartar. Under tiden som potatisen kokar, gör dressingen genom att vispa ihop olja, dijon, vinäger och citron. Smaka av för att se till att ingen smak tar över för mycket. Hacka cornichons, vårlök och rädisor. Ta bort det tjocka på sparrisen och skala den eventuellt lätt. Koka den sen runt 5 minuter i saltat vatten och låt den svalna något. Blanda allt och servera sedan salladen ljummen eller kall.
Frisk basilikamajonnäs
Grön ärtsoppa med mynta
6 bufféportioner
300 g gröna ärtor
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 klyftor vitlök
minst en kruka mynta
1/2 citron
olivolja att steka i
Stek vitlöken i olja i några minuter på hög värme i en kastrull och häll på vatten, ärtor och grönsaksbuljong efter någon minut. Koka upp under lock och plocka under tiden av alla blad från en hel kruka mynta. Hacka lätt. Häll i kastrullen och låt blandingen koka i runt 5 minuter. Kör sen i en stavmixer och mixa soppan helt slät. Tillsätt citron och smaka av. Servera soppan ljummen eller kall.
Nästa gång bjuder jag på en meze-buffé!
-Annie
LÄS OCKSÅ:
Bajstransplantationer, diethat och raw food-trams
Att besegra sin kroppsångest – 6 verktyg
Vegansk lyxpasta med oliver, vitlöksfrästa champinjoner och soltorkade tomater
19 kommentarer
Åh så mycket bra tips. Har ett år kvar till att ordna med student, men då ska det vara veganskt, så jag samlar på mig tips så jag hinner pröva i god tid innan 🙂
Åh vad roligt! Hoppas att du hittar recept som passar 🙂
Åh så himla mycket gott! Jag ska länka de här inläggen till min mamma som håller på och förbereder min brorsas studentskiva!
Men åh, tack! <3 <3
Fantastiskt med instruktionen: “minst en kruka mynta” till soppan! <3
Hehe japp, massor ska det vara 😀
å!! nu vill jag bara åka hem och fira översvensk midsommar. jag mår kanske samla ihop ett gäng här och styra nåt, för detta går ju bara inte när jag ser det här inlägget.
Ja, men det måste du! Jag är en sån som verkligen ÄLSKAR midsommar <3
Annie, så många formidabla inlägg som dykt upp den sista veckan! Jordgubbsceviche har jag aldrig ens hört talas om, och färskpotatissalladen vill jag äta typ NU!
Men alltså TACK! Vad glad jag blir <3
Åh så mycket gott! Basilikamajonnäs lät ju helt underbart! Fantastiska foton!
Åhh tack så hemskt mycket <3 <3
[…] För dig som letar recept till midsommar kan jag även rekommendera: Vegetarisk och vegansk studentbuffé – klassiskt svensk Vegetarisk och vegansk studentbuffé – medelhav (Lakto-ovo) Vegetarisk midsommarmat – […]
[…] Vegetarisk och vegansk studentbuffé – klassiskt svensk Vegetarisk och vegansk studentbuffé – medelhav Vegetarisk midsommarmat – gubbröra […]
[…] our main we had Vegoteket‘s dill- and lemon marinated tofu and parsley cream along with Annie/Vegokäk‘s French new potato salad with asparagus. As for dessert, I made a cake with aqua faba […]
[…] chans att hitta nya favoriter. Några tips: påskbuffé, falafelsallad med tre såser, tacobuffé, svensk sommarbuffé, […]
[…] till våffeldagen gjorde jag fyra matiga våfflor och nu till studenten skapade jag två studentbuffér och tipsade om […]
[…] högtider och festliga tillställningar: Vegojul – den stora guiden: 19 recept, klappar och tips Vegetarisk och vegansk studentbuffé – klassiskt svensk Vegetarisk och vegansk studentbuffé – medelhav (Lakto-ovo) Vegetarisk midsommarmat – […]
[…] Jordgubbsceviche […]