Trots att jag slutade käka djur för 18 år sen är jag ett stort(!!) fan av kräftskivor. Så pass att jag liksom beställde hem kräftdekorationer från Sverige för flera 100 och tvingade på tjuriga engelsmän fåniga hattar (gånger 2) när jag bodde i Brighton för tusen år sen.
Jag kan bara inte låta bli att tycka att det är skitfestligt med kulörta lyktor, kräfthattar och snapsvisor. Så lättcharmad är helt enkelt jag 🙂
Något som gör att jag gillar kräftskivor extra mycket är att dom oftast hålls under sensommaren när det finns massa grymma grönsaker som är i säsong. Under den här tiden på året är det så himla extra enkelt att käka goda vegogrejer.
En sån extra god grej är kronärtskockor, som ju också råkar vara en klassiker att servera till vegetarianer och veganer när andra äter kräftor. Och det finns goda skäl till det: kronärtskocka är lika pilligt som kräftor, det känns lyxigt och det passar med kräftskivesmakerna.
Därför blir det idag ett recept på kronärtskocka, brynt dillsmör (jaaa) och några andra recepttips för en vegetarisk kräftskiva.
Vill ni spara det här receptet och inte missa nya inlägg från mig tycker jag att ni ska följa mig på Bloglovin’.
Vegetarisk kräftskiva
Ett bra upplägg för maten på en vegetarisk kräftskiva tycker jag är att ha 1) något att käka istället för kräftor 2) någon paj 3) schysst bröd + knäcke med roliga pålägg 4) någon sallad och/eller grönsaker i säsong, exempelvis majskolv.
Kokt färsk kronärtskocka
4 rejäla portioner
4 färska kronärtskockor
4 stjälkar krondill eller 2 msk dillfrön
2 tsk salt/liter vatten
1 citron
brynt dillsmör (scrolla ner) eller dillmajo
Gör så här
Skölj kronärtskockorna och skär bort stammen. Fyll en stor kastrull som rymmer skockorna med vatten. Salta och krydda vattnet med krondill eller/och dillfrön.
Koka lugnt tills kronärtskockorna är mjuka i botten (jag brukar känna med provsticka) eller tills det enkelt går att plocka bort blad. Det tar oftast runt 25-40 min. Klyfta under tiden upp citron och förbered smör/majo.
Hur äter man färsk kronärtskocka då?
Metod 1: plocka ett blad i taget utifrån och in. Pressa citron över smöret och doppa bladen i blandningen. Vid basen av bladen finns det ätbara kronärtskocksköttet och det kommer man lättast åt genom skrapa av det med tänderna.
Till slut kommer man in till mitten där det finns “hår” som man inte äter. Plocka bort det och skär sen upp det som är kvar, kronärtskockshjärtat. Det är den godaste delen!
Metod 2: fläk upp kronärtskockan med händerna (men bränn er inte!), som på bilden här ovan. Plocka bort håret på en gång och lägg en stor klick smör i mitten tillsammans med pressad citron. Ät inifrån och ut och avsluta med hjärtat precis som i metod 1.
Brynt dillsmör
Till 4 kronärtskockor
150 g smör
4 rejäla dillstjälkar/1 kruka
flingsalt
Gör så här
Dela upp smöret i två delar, 100 g + 50 g ungefär*. Förbered en tom värmetålig skål vid sidan av spisen och ta fram en visp.
Smält den stora biten smör på medellåg värme i en panna av rostfritt stål eller med en annan ljus botten (det här är viktigt eftersom man annars inte ser när smöret är klart).
Höj värmen till medelhög när det är smält och börja vispa kontinuerligt men hyfsat långsamt när smöret börjar bubbla, annars är det stor risk att det blir bränt. Smöret är klart när det har en jämn gyllenbrun färg och det luktar kola. Det går snabbt så i i helvete från färdigt till bränt, så häll genast ner det i den värmetåliga skålen när det är klart.
Låt skålen svalna och ställ sen in den i kylen (jag kör in smöret 5 min i frysen pga otålig). Finhacka under tiden upp dill.
Det brynta smöret borde nu vara trögare i konsistensen. Vispa med en elvisp tillsammans med det osmälta smöret tills det blir jämnt och fint. Blanda i dill och smaka av med flingsalt. Förvara övertäckt i kylen tills det är dags att käka.
* Man kan också bryna hela smöret på en gång och låta det stelna i kylen långsamt, men jag tycker att det går för långsamt.
Bakfri västerbottenpaj med kantareller & färskpotatis
Nu när det äntligen är säsong för kantareller är det verkligen hög tid att stoppa ner ett gäng i en västerbottenpaj.
Skagencheesecake
Bra veganskt alternativ till paj som dessutom är enkelt att förbereda.
Anniemackor
Jag passar på att göra dessa så länge det finns färskpotatis kvar!
– Annie
🍝Följ mig på Instagram för daglig vardagsmatlagning i stories, klimatpepp och rants om hälsohets
🍝Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med göttig vegoinspiration
🍝Prenumerera på Vegokäk på YouTube för mina enkla filmrecept
🍝Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg
🍝Hitta mina samlade recept i mitt receptindex
2 kommentarer
Det är så vackert med kronärtskockor, men jag är lite tveksam mot att tillaga hela sådana pga en erfarenhet med vådligt syrliga och vassa(?) blad. Kanske dags att ge det en chans. Igen. Den där veganska skagentårta däremot, där finns det inga tveksamheter, den måste tillagas innan August är slut. Ser så god ut! Blir hungrig igen.
Oj men jaaa!! Syrligt: ja, men det är ju det som är gott. Testa testa ❤️