Varje högtid (midsommar, jul, påsk och kräftskivor) brukar min västerbottensgubbröra toppa sökstatistiken här på bloggen. Det är ett av recepten som har lagats av flest följare och jag vet att det är en återkommande favorit hos många.
Det är lite svårt att greppa, men otroligt kul och lite ärofyllt att mitt gamla familjereceptet lagas i många hem runtom i landet kring högtider. Och det råkar ju även vara ett av mina egna favoritrecept. Jag har nog inte firat någon högtid sen jag var tonåring utan min gubbröra.
Västebottenstårtan blir till
Men i år ville jag testa att göra en ny variant! Som fortfarande är lik originalet, men i en annorlunda form. Nämligen som en tårta eller en slags cheesecake. Jag har sett många recept på silltårta och laxcheesecake (ganska.. hemska benämningar på rätter egentligen, men men) och jag var sugen på att göra något åt det hållet. Min variant innehåller dock ingen färskost, så därför kändes västerbottenstårta som det givna namnet.
Vad är då nytt jämfört med min västerbottensgubbröra? Jag har bytt ut gräddfil + majonnäs i originalreceptet mot smetana för att tårtan ska hålla formen bättre. Sen har jag i tärnad färskpotatis också för att ja, det kan ju inte gå fel helt enkelt. Och själva röran klickas ut på en kavringbotten med brynt smör.
Några receptnoter
Andra recept på silltårta/laxcheesecake innehåller ofta färskost, gelatin och ibland kvarg(?!) och jag kände bara: nej tack till det. Smetana har så pass hög fettprocent att den håller formen som den är, så det kändes godast. Jag kan tänka mig att det fungerar att använda fullfet crème fraiche också, men jag vågar inte lova att den blir tillräckligt fast då.
För att väga upp den ökade fetthalten i röran tyckte jag att det blev bra att också öka på mängden syra, som i det här fallet är dijonsenapen. Jag tog två matskedar istället för en, men där får man pröva sig fram själv.
Jag brukar förresten inte salta min gubbröra, men jag tyckte att tårtan behövde lite extra salt, så jag hade i det också.
På min instagram finns även en videoinstruktion till receptet
Västerbottenstårta
12 bitar
Botten:
200 g kavring
75 g smör
Fyllning:
300 g kall (perfekt) kokt färskpotatis
5 ägg
300 g Västerbottenost
1 dl finhackad färsk dill (spara lite till dekoration)
1 dl finhackad färsk gräslök (spara lite till dekoration)
4 dl smetana
1-2 msk dijonsenap
salt och peppar
Mixa kavring till fina smulor i en matberedare. Bryn smör genom att fräsa det på medelhög värme under vispning tills det börjar bildas bruna bottenpartiklar och dofta kola. Häll smöret över smulorna direkt och blanda om. Ta bort kanten och täck botten av en medelstor springform (ca 20-24 cm) med bakplåtspapper. Fäst kanten igen och riv bort överflödigt papper. Tryck ut smör- och smulblandningen i ett jämnt lager i botten.
Koka och kyl färskpotatis (enligt denna instruktion) om det inte redan är gjort. Tärna potatisen i små kuber, med ca 1 cm långa sidor. Koka upp vatten i en kastrull och lägg sen ner ägg som får hårdkoka. Runt 9 minuter i kokande vatten brukar räcka tycker jag. Kyl därefter ner äggen genom att fylla kastrullen med kallt vatten. Skala och finhacka äggen. Finriv ost. Finhacka dill och gräslök (spara lite örter till garnering).
Blanda finhackad potatis, ägg, ost, dill och gräslök i en stor skål. Klicka i smetana och dijon och rör runt. Smaka av med salt. Tänk på att osten redan är salt och sältan fortsätter att blomma ut när röran får stå ett tag. Klicka ut röran på kavringbotten i springformen. Täck över och låt stå kallt i några timmar minst. Eller gärna över natten. Tårtan håller minst några dagar i kylen.
Innan servering: ta bort kanten på springformen och lyft över tårtan på ett fat genom att greppa kanterna på bakplåtspappret. Pilla bort bakplåtspappret om du orkar och dekorera med färska örter.
1 kommentar
Rigtig fin recept
Ha en fin dag!