Jag har varit så otroligt sugen på att göra en variant på italienska polpette di ricotta och här kommer nu resultatet: vårbollar med ricotta, ärtor och mynta. Bollarna blev faktiskt kanon på första försöket och dom åker därför direkt upp på min klassikerlista.
Dom blev friska, mjuka och lätta och jag tycker att dom passar till påskbordet, midsommar, som en förrätt eller som en del av en komplett middag.
Ibland när man gör olika typer av vegobollar kan det vara lite struligt att få till en smet som håller ihop att rulla och steka, men jag hade inte alls några problem med det. Helt klart en ny favoritgrej att laga!
Vad ska man servera till vårbollarna?
Antingen kan man servera dom som en bufférätt, förrätt eller som en del av en huvudrätt. Om det är en bufférätt eller förrätt behöver man bara lägga till någon form av sås.
Här på bilderna har jag gjort ett superenkelt lätt brynt citronsmör (bryn 50 g smör, riv över citronzest och pressa i ca 0,5 citron när det har svalnat lite) som jag förberedde, kylde och sen värmde på precis innan servering.
En färsk sötsyrlig färsk tomatsås eller tomatsalsa ska jag testa nästa gång. Men tror också att dom passar fint med någon syrlig örtmajonnäs exempelvis.
Gör man vårbollarna som en huvudrätt hade jag antingen serverat dom i en pasta med tomatsås eller tillsammans med någon slags potatis och sås som passar till båda, så som en hederlig tzatziki.
Förslag på att variera vårbollarna
Det går fint att ersätta pecorino med parmesan, men då behövs det antagligen lite mer salt. Man kan också experimentera med andra ostar såsom feta, cheddar och präst. Mynta går att byta ut mot exempelvis färsk gräslök, persilja, basilika, timjan oregano, dill – men då blir det såklart en annan karaktär på bollarna.
Torkad chili eller fänkålsfrön skulle kunna passa att lägga till. Nu serverade jag vårbollarna med ett citronsmör, men annars är det gott att ha citronzest i smeten.
Går det att förbereda vårbollarna?
Ja! Det går jättebra att steka på bollarna och sen förvara i kylen efter avsvalning. Uppvärmningsinstruktioner finns i receptet. Jag har inte testat att frysa bollarna, men jag tror att det kan fungera.
Om att hitta bra mynta
Tyvärr är det så att mynta på kruka smakar sorgligt lite och är dyrare jämfört med sån man kan köpa på knippe. Men mynta på knippe kan vara svårt att få tag på.
Jag har turen att mina närmsta butiker tar in det i standardsortimentet (ICA Hornstull och ICA Aptiten Mariatorget i Stockholm), så det kan vara värt att försöka att be sin affär att ta in det. Men annars kan man även leta hos torghandlar och mellanösternaffärer (där är det nästan garanti på att det finns). Och så kan man såklart odla själv.
Den stora fördelen med knippörter är också att dom ofta håller flera veckor i kylen. Se bara till att ta bort eventuella ledsna blad när du kommer hem och sen skära bort nedre delen av stjälkarna och förvara i en plastpåse på en luftig plats i kylen.
Vårbollar – ricottabollar med ärtor & mynta
3-4 middagsportioner/ca 20 bollar
2 dl gröna ärtor
75 g/3 dl (finriven) pecorino
1 stort knippe mynta eller 1 kruka mynta
250 g ricotta
75 g/1,5 dl ströbröd
1 ägg
1 vitlöksklyfta
salt
25 g smör att steka i
Gör så här
Börja med att tina gröna ärtor.
Finriv pecorino. Plocka bladen från myntan och finhacka.
Ta fram en större skål, häll i ärtorna och mosa ärtorna lätt med en gaffel. Ha ner ricotta, pecorino, mynta (spara ev lite till garnering), ströbröd och ägg i skålen. Finriv en vitlöksklyfta över ingredienserna. Blanda innehållet i skålen så att det blir en jämn smet. Smaka av smeten och salta efter smak. Jag tycker att det behövs ganska mycket extra.
Rulla små bollar med händerna. Ta lite drygt 1 msk smet/boll, då blir det lite mer än 20 bollar.
Värm smör i en stor stekpanna med långt handtag. Hela botten ska täckas med ett tunt lager smör. Håll lite lägre än medelvärme och lägg i alla bollar. Skaka på pannan då och då och låt bollarna steka 7-10 minuter, tills alla sidor börjar få gyllene färg. Håll inte på och peta på bollarna med en stekspade eftersom dom kan gå sönder då.
För att förbereda bollarna
Låt bollarna svalna och förvara sen i en försluten behållare i kylen. Dom håller minst 3-4 dagar.
Värm upp i ugnen. Jag hade ner mina i en form som jag ställde i en kall ugn och satte på 175 grader varmluft i 15 minuter och det blev perfekt.
Fler våriga recept
- Soltallrik med grön fetadipp
- Vinkokt kronärtskocka med bearnaisesmör
- Fetacigarrer med tzatziki
- Gochugarubönor med citron & örter
- Vegansk påskbuffé