Jag kan inte fatta varför jag inte tidigare har gjort fried rice med tofu oftare? Det är ju så sjukt gött med lätt krispiga riskorn, söta morötter och ärtor, frisk salladslök, salt ljus soja och nötig sesamolja. Perfekt restmat dessutom.
Förra veckan var ju jag med i kampanjen #tasteorwaste, som vill få oss att smaka på maten innan vi slänger den eftersom den ofta har längre hållbarhet än bäste före-märkningen, och det här var ett av mina bidrag med “gamla” morötter och tofu.
Fried rice serveras ofta som ett tillbehör, men jag tycker att det passar asbra som en vardagsrätt på egen hand. Det är också vanligt att ha i ägg, men jag försöker att inte slentrianäta ägg så mycket och valde därför istället att ha i min favorittofu (friterad från Yipin).
Jag brukar alltid få en massa frågor om var man kan köpa den friterade tofun när jag lagar något med den på Instagram, och svaret är dessvärre att man främst får leta i sin lokala Asienlivs . Jag köper själv min billigt på Oriental Market i Hötorgets tunnelbanestation – uppgången längst söderut, där man kommer ut vid Gina Tricot/Hötorgshallen.
Hoppas att den friterade tofun tas in i ordinarie sortiment i vanliga affärer snart eftersom det inte finns något liknande på marknaden. Så bra med en tofuprodukt som man inte behöver hålla på och marinera och greja med. Hittar ni inte den så tar ni förstås någon annan favorittofu eller något annat vegoprotein.
Vill ni spara det här receptet och inte missa nya inlägg från mig tycker jag att ni ska följa mig på Bloglovin’!
Fried rice med tofu
2 portioner
1-2 msk neutral raps- eller jordnötsolja
4 dl kokt, helst kallt ris eller 2 dl okokt (jag använde sushiris)
3 salladslökar
1 msk sesamolja
1 msk japansk/ljus soja (jag använde Maggi)
1 medelstor morot
200 g av någon god marinerad tofu
1 dl gröna ärtor
Gör så här
Börja med att koka ris och låt det svalna av om det inte redan finns hemma.
Finhacka salladslök, skär tofu i bitar och gör små små morotstärningar. Hetta upp en stekpanna och stek ris i olja tills det börjar få en lätt gyllene hård yta. Det tar 5-10 under omrörning.
Skapa en tom cirkel i mitten av riset och stek morot, tofu och salladslök (spara lite färsk till servering) i sesamoljan i någon minut. Ha i ärtor och soja och ta av värmen när ärtorna har tinat (typ dirr) och smaka av.
Servera med färsk salladslök och soja.
Mina andra #tasteorwaste-recept
Ugnsomelett med cheddar och potatis
– Annie
🍝Följ mig på Instagram för daglig vardagsmatlagning i stories, klimatpepp och rants om hälsohets
🍝Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med göttig vegoinspiration
🍝Prenumerera på Vegokäk på YouTube för mina enkla filmrecept
🍝Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg