Finns det någon rätt där det känns totalt onödigt att använda vegetariska halvfabrikat så är det tacos. Bönor är ju ett alternativ som 1) smakar mycket mer – OBS med rätt tillagning och 2) är en naturlig del av det mexikanska köket.
Nu har jag inga autencitetsambitioner med detta recept, men det fungerar faktiskt lika bra att ha i svennetacos som i någon mer genuin tacovariant. Gärna då med något syrligt tillbehör såsom pico de gallo, mangosalsa eller salsa verde.
Tacobönorna går hur bra som helst att förbereda samma dag/dagen innan och dom råkar också vara helt växtbaserade så länge man kör växtbaserat smör (det gör dock inte jag). Tack vare söt karamelliserad lök, rökig chipotle, syrlig lime och umamirik buljong packas dom fulla med smak i många olika lager.
Förslag ersättningsprodukter i receptet
Om du inte har..
- Vegansk kycklingbuljong (går att köpa i östasiatiska affärer, online och jag har även sett att vissa Willys har det) – så kan du testa att ersätta med 0,5 msk fond eller 0,5 smulad buljongtärning. Jag hade satsat på brynt schalottenlöksfond eller svampbuljong.
- Liquid smoke – så kan du ta mer smoked paprika eller utesluta.
- Smoked paprika – så kan du utesluta.
- Chipotlepaste (brukar finnas på tacohyllan) – så kan du testa att ersätta med någon annan chipotlesås, torkad chipotle + lite tomatpuré, 1 st chipotle i adobosås eller torr chipotlekrydda.
Tacobönor
2 stora portioner
2 normalstora gula lökar
25 g smör
salt
1 pkt svarta bönor
1 tsk vegansk kycklingbuljong
2 krm liquid smoke
1 tsk smoked paprika
2-3 dl vatten
1 lime
2 msk chipotlepaste
Receptet går bra att dubbla, men för 4 pers räcker det med 1-1,5 lime och 3-4 dl vatten.
Gör så här
Skiva gul lök tunt och stek på låg värme länge i smör i en medelstor kastrull. Salta lätt och rör om då och då. Löken ska bli gyllene, karamelliserad och söt, vilket minst tar runt 30 min. Om löken börjar få för mycket färg kan man tillsätta någon matsked vatten och skrapa loss bitarna som riskerar att bränna fast.
Ha sen i svarta bönor, veg kycklingbuljong, liquid smoke, smoked paprika och vatten. Låt stå och koka på låg värme i minst 15 minuter. Tillsätt mer vatten om det ser ut att koka torrt, alternativt öka temperaturen om det är för mycket vätska mot slutet. Mosa sen en del av bönorna med en gaffel eller liknande. Några ska fortfarande vara hela. Jag föredrar om konsistensen på röran är relativt fast. Smaksätt med lime (zest + saft), chipotle och salt.