Jag har gjort en ny carbonara! Kanske får man inte kalla det en carbonara när man typ massakrerar originalreceptet, men vem bryr sig. Det var vad jag var sugen på.
Förutom den vanliga basen av äggula och parmesan kör jag på rökig svamp, purjolök och dill som smaksättare.
Låter ev lite märkligt med dill till detta? Jag tänkte förs ta någon annan ört, men sen kände jag bara att dill var en vinnare. Och ångrar mig inte! Dillen gör är den krämiga carbonaran känns vårig och frisk tycker jag.
FLER CARBONARARECEPT
Kantarellcarbonara
Soltorkad tomat-carbonara
Den bästa veganska carbonaran
Vill ni spara det här receptet och inte missa nya inlägg från mig tycker jag att ni ska följa mig på Bloglovin’.
Svamp- och purjolökscarbonara
2 portioner
250 g bucatini eller spaghetti
125 g champinjoner
1 msk neutral rapsolja
1 msk smör
10 cm purjolök
3 äggulor + 1 helt ägg
80 g (minst) parmesan och/eller pecorino
2 krm liquid smoke
sjukt mkt färskmalen svartpeppar
5 rejäla dillkvistar
salt efter smak
Gör så här
Börja med att hacka svamp riktigt smått. Stek vätskan ur svampen i en torr panna på låg värme. Den ska krympa till ungefär hälften, vilket tar typ 6-7 minuter. Under tiden som svampen steker kan man skiva purjo tunt.
Tillsätt olja när vätskan är borta från pannan med svamp. Peppra på rejält, salta och ha i liquid smoke. Blanda, smaka av och häll sen av svampen på en tallrik.
Sätt på pastavatten. Snåla ej på saltet!! Minst 2 tsk/l vatten.
Riv parmesan och vispa ihop med äggulor och ägg i en stor skål. Plocka dillkvistar och ställ åt sidan.
Ha i pastan när vattnet har börjat koka.
Smält smör på låg värme och ha i massa massa svartpeppar i pannan. Höj värmen till medel/hög och ha i purjo. Stek purjon i 3-4 minuter. Häll ner i äggblandningen tillsammans med svampen.
Spara ca 2 dl av pastavattnet och häll pastan i ett durkslag när den fortfarande har kvar ett bra tuggmotstånd. Kör direkt ner pastan i skålen med äggblandning och rör runt. Värmen från pastan gör så att äggen blir som en krämig sås. Vill man ha mer/lösare sås kan man tillsätta lite av det stärkelserika pastavattnet och röra.
Servera på en gång med dill, extra färskmalen svartpeppar och riven parmesan om det finns någon kvar.
– Annie