Den här rätten kom till när jag var sugen på smakerna i en minestronesoppa, men mer önskade mig en mättande pasta än en soppa. Det var enkelt fixat genom att använda mindre vätska och mer pasta helt enkelt.
Under den här vintern och hösten har den här minestronepastan återkommit gång på gång. Inte för att det är det mest revolutionerande jag har lagat, men för att det är något av en ultimat vardagsrätt:
- Man använder bara en stor stekpanna kastrull = minimalt med disk
- Middagen är klar på runt 20 minuter
- Den är värmande, mättande och tillfredsställande
- Billig (okej kanske inte fullt så billig när man som jag använder överklasspasta från Rummo, men den har potential att vara billig)
- Den funkar hyfsat bra i matlåda (pasta brukar ju inte var överdrivet al dente dag 2, men man kan väl inte få allt här i världen).
Och sen är den dessutom växtbaserad i grunden. Man väljer själv om man vill ha crème fraiche eller en växtbaserad fraiche till.
Det går såklart hur bra som helst att byta ut och lägga till ingredienser, men jag måste ändå säga att jag tycker att purjon är viktig. Den ger mycket smak och lite syrlighet.
Följ mig på Instagram och TikTok för daglig matinspiration.
Minestronepasta
3-4 portioner
2 små morötter
1 liten purjo
2 dl grovt tärnad rotselleri
0,5 dl korallinser – eller andra linser med kort koktid
0,5 tsk chiliflakes
1 burk tomatkross + 2 burkar vatten
3 tärningar grönsaksbuljong
1 tsk oregano
300 g pasta, någon liten form
2 dl crème fraiche/växtbaserad fraiche
valfritt: lite valfria färska örter att toppa med
Gör så här
Skala och tärna morot och rotselleri grovt. Skiva purjo. Bryn snabbt i en gryta eller traktörpanna. I med linser och chiliflakes. Häll i tomatkross och vatten. Smula ner grönsaksbuljong och oregano. Koka upp. I med pastan och koka tills den är al dente. Smaka av. Servera medcrème fraiche.