Nu när det är högsäsong för både tomater och majs vill jag verkligen passa på att äta det ofta. Båda är ju fem plus var för sig, men igår gjorde jag en pasta där jag tyckte att dom lyfte varandra några snäpp till.
Basen var en dressing av konfiterade tomater och vitlök. Alltså tomater och vitlök som kokades långsamt i olja i ugnen. Dessa mixades sen ihop med oljan, basilika och honung-vinäger-salt, vilket skapade en lätt beroendeframkallande sås som var söt, syrlig och nästan blommig i smaken. Det här serverades sen ihop med majs som stektes hårt och allt toppades sen med både parmesanflagor och klickar av burrata.
En stor bonus var att arbetsinsatsatsen var ganska så minimal. Tomaterna skötte sig ju själva i ugnen. Pastan känns dessutom som något som jag både skulle kunna bjuda på och ha i en matlåda. Den var nämligen lika god varm som vid rumstemperatur (tänk: en lyxig variant på pastasallad).
Bara ett varningens ord: om du inte hittar färsk majskolv är det lika bra att skita i den helt och hållet. Här är det avgörande att majsen får behålla sin färska konsistens och smak! Men som tur är hade det fungerat toppen att bara göra det här som en tomatpasta också.
Sensommarpasta med konfiterade tomater & färsk majs
4 portioner
Konfiterad tomatdressing
800 g små sensommartomater
2 dl olivolja
10 vitlöksklyftor
1 msk rödvinsvinäger
2-3 tsk honung
0,5 tsk salt
1 kruka basilika
Övriga ingredienser
500 g pasta
2 färska (ej förkokta!) majskolvar
1 msk neutral rapsolja
75 g parmesan
1 burrata- eller mozzarellaboll
Gör så här
Konfiterad tomatdressing
Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Skala vitlöksklyftor och lägg i en ugnsform ihop med tomater. Fyll på med olja och se till att vitlöksklyftorna täcks helt av oljan. Baka i ugnen i 1 timme. Fortsätt med resten av maten under tiden. Ta sen ut ugnsformen och mixa hälften av tomaterna, alla vitlöksklyftor, 1 dl av oljan (spara resten i kylen och använd till sallader och liknande), hälften av basilikan inkl stjälkarna, vinäger, honung och salt. Smaka av.
Övriga ingredienser
Under tiden som tomaterna konfiteras: skala majs och stek kolvarna hela i olja på medelhög värme tills dom får fin färg på alla sidor. Det tar 5-10 min. Låt svalna något och skär sen av majskornen. Salta ordentligt.
Koka upp pasta i välsaltat vatten (1 msk/liter vatten) och se till att pastan timear så att den är klar 5 min efter att tomaterna är klara.
Grovriv parmesan. Bryt sönder burrata/mozzarella med händerna. Blanda avrunnen pasta med tomatdressingen, de hela tomaterna, majskornen, resten av basilikabladen och parmesan. Toppa med burrata.
Mer sensommarinspiration
- 40 somriga måltider från senaste tiden
- Vinkokt kronärtskocka med bearnaisesmör
- Dekadent melanzane-lasagne med parmesansås